ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mărimea chiar contează - La furculițe

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă pentru a controla cantitatea de alimente consumate – tot ce trebuie să facem este să folosim o furculiţă mare.

În timp ce numeroase studii s-au axat pe mărimea porţiilor de mîncare şi pe cum influenţează acestea dieta noastră, cercetătorul Arul Mishra a vrut să vadă cum influenţează mărimea bucăţilor de alimente consumate cantitatea ingerată.

Specialiştii au realizat studiul într-un restaurant cu specific italienesc aflat în sud-vestul Americii şi au folosit două seturi de furculiţe – o furculiţă în care încăpea cu 20% mai multă mîncare decît intr-o furculiţă obişnuită şi o furculiţă care putea duce cu 20% mai puţină mîncare decît o furculiţă normală.

Ospătarii, printre care s-a numărat şi unul din cercetători, au luat comenzile şi au cîntărit farfuriile cu mîncare înainte de a la duce la clienţi. O hîrtiuţă mică, pe care au fost scrise cantitatea de mîncare şi alte informaţii, a fost lipită pe fundul farfuriilor pentru cazul în care furculiţa şi platoul erau separate în momentul în care se curăţa masa.

La sfîrşit, farfuriile au fost duse la bucătărie şi au fost cîntărite din nou, iar cercetătorii au descoperit că persoanele care au folosit o furculiţă mai mare au mîncat mai puţin decît cele care au folosit o furculiţă mai mică.

Cu toate acestea, teoria era valabilă numai în cazul în care subiecţii luau masa la un restaurant, pentru că un studiu realizat în laborator a arătat că subiecţii care au folosit furculiţe mai mari au mîncat mai mult.

Astfel, oamenii de ştiinţă care au publicat lucrarea în Journal of Consumer Research au ajuns la concluzia că în restaurant oamenii sunt motivaţi altfel decît în laborator.

“Bunica ne zice mereu să muşcăm puţin, dar ne mai spune şi să mestecăm bine pentru ca organismul nostru să aibă suficient timp să îşi dea seama că este sătul”, au conchis cercetătorii.

 

Sursa: moldovenii.md

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 02 decembrie 2015 9:00
Vizualizări: 1679

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325