ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Masina care alearga 1 milion km cu 8 grame de toriu
In premiera absoluta, Laser Power Systems, o companie din Connecticut, SUA, dezvolta o solutie pentru un autovehicul ce se va deplasa folosind toriul, element radioactiv nefisionabil care se gaseste din abundenta in nisipurile de pe plajele indiene sau in fiordurile Norvegiei, scrie politicalblindspot.com.

Charles Stevens, CEO-ul  Laser Power Systems, sustine ca 1 gram de toriu produce mai multa energie decat 28.000 de litri de benzina, iar cu 8 grame de toriu o masina poate parcurge peste 1 milion de kilometri”, potrivit politicalblindspot.com.

Toriul poate inlocui si uraniul

Plajele din India si Australia, cat si fiordurile Norvegiei ascund in nisipul lor cantitati impresionante de toriu, combustibilul nuclear al viitorului. Mai putin radioactiv decat uraniul, toriul poate fi exploatat in cariere de suprafata, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului si costuri relativ reduse de valorificare.

Cercetatorii romani de la Institutul de Fizica Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH) afirma ca folosirea toriului in centralele nucleare este indicata si posibila. Mai ales ca, in urma arderii acestuia in reactorul nuclear, nu mai rezulta plutoniu 239, element radioactiv obtinut din uraniu, intrebuintat la fabricarea bombei atomice.

Din combustibilul nuclear uzat, rezultat in urma folosirii toriului in centralele nucleare, nu poate fi extras plutoniul care este folosit pentru bomba atomica, iar exploatarea toriului nu dauneaza mediului si este, deocamdata, mult mai ieftina”, spune Mitica Dragusin, seful Sigurantei Nucleare IFIN-HH.

 

Duminică, 01 decembrie 2013
Vizualizări: 3033

Citiţi de asemenea

    Un an fără pantaloni: anul de minuni și experiențe noi!   Un an în urmă am aruncat ultimii...
8644
Principala caracteristică a pădurii, au aflat cercetatorii, au fost copacii vechi din specia Eospermatopteris și Archaeo...
100
Anume așa – o cremă magică,  de casă propune o femeie de 57 de ani să fie numită crema de întinerire, rețeta căre...
283