ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Materia întunecată înseamnă informație: oamenii de știință au prezentat o nouă teorie și știu cum s-o verifice

Un fizician din Marea Britanie consideră că materia întunecată este informație, care la rîndul său este o altă stare a materiei.

Oamenii de știință încă nu pot ajunge la un consens cu privire la ce înseamnă misterioasa materie întunecată – o substanță care, potrivit oamenilor de știință, constituie cea mai mare parte a masei universului nostru. Materia întunecată nu a fost niciodată observată direct înainte. Dar un om de știință de la Universitatea din Portsmouth, Melvin Vopson, a propus o teorie care spune că materia întunecată înseamnă informație.

Potrivit fizicianului, informația poate fi materia întunecată evazivă care reprezintă aproape o treime din universul nostru.

Informațiile pot avea masă

"Sper că comunitatea științifică va lua în serios teoria mea. Cred că informația poate avea masă, iar particulele elementare au informații ADN despre ele însele. Și acest lucru poate fi verificat", spune Vopson.

Omul de știință consideră că informațiile pot fi o stare separată a materiei, precum și o stare solidă, lichidă, gazoasă și plasmă.

Potrivit fizicianului, informațiile pot fi materia întunecată evazivă care reprezintă aproape o treime din universul nostru.

Vopson propune un experiment care ar putea testa noua teorie conform căreia informația este o stare separată a materiei. Pentru a face acest lucru, trebuie de folosit coliziunea particulelor și antiparticulelor pentru a "șterge" teoretic informațiile din Univers.

"Cînd particulele de materie și antimaterie se ciocnesc, ele se distrug reciproc. Dar informațiile din particule trebuie să meargă undeva atunci cînd particulele dispar", spune Vopson.

În prezent, există o mulțime de teorii despre natura materiei întunecate. Există oameni de știință care susțin că ea nu există în general. Deși noua teorie este foarte neobișnuită, trebuie să așteptăm începutul experimentului, care fie va confirma această ipoteză, fie o va respinge, scrie Futurism.

"Teoria mea nu contrazice fundamentele fizicii moderne. Ea doar completează fizica binecunoscută cu ceva nou", spune Vopson.

Reamintim că oamenii de știință intenționează să testeze o nouă teorie despre materia întunecată folosind telescopul spațial Webb. Această ipoteză nu numai că explică însăși existența acestei substanțe misterioase, dar poate explica și apariția găurilor negre supermasive.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 28 iunie 2022 8:00
Vizualizări: 1114

Citiţi de asemenea

Unde țintește Republica Moldova în proiectele de eficiență energetică? Criza energetică, preturile înalte la resurse ene...
632
Învăţînd să gîndească creativ şi incluzîndu-şi canalele de percepţie, omul capătă posibilitatea de a obţine o cantitat...
85851
Pentru producerea uleiului de palmier se foloseşte un soi special de palmier de Guineea. Acest produs este singurul ulei...
27358
  La înmulțirea plantelor din butași uneori apare problema de înrădăcinare. Pentru a accelera procesul, puteți recu...
39117