Mega-corporaţii pornesc pe o cale verde de energie solară
Google Inc. şi TransCanada Corp. au anunţat recent intenţia de a cumpăra cîteva proiecte în domeniul energiei solare, la doar cîteva zile după ce miliardarul Warren Buffett a făcut deja a doua achiziţie în acest sector. Valoarea totală a investiţiilor companiei Google în domeniul energiei solare ar trebui să crească cu mai mult de 915 milioane de dolari, după cumpărarea a patru centrale electrice din California.
În acest an, preţurile la panourile solare au scăzut cu mai mult de 40%, făcînd costurile pentru instalarea construcţiilor solare şi, în consecinţă, energie electrică generată cu ajutorul lor ca niciodată ieftine. Această scădere a preţurilor a avut loc în pofida faptului că producătorii panourilor solare în mod înverşunat au luptat împotriva acestui fapt, încercînd să împiedice orice pierderea de profit, dar acest lucru numai a condus la o scădere a acţiunilor lor.
Google intră în parteneriat cu firma privată de capital KKR & Co în scopul de a cumpăra patru centrale solare în California, cu o capacitate totală de 88 de megawaţi. Contractantul pentru construcţia acestor obiecte este Recurrent Energy, o filială a Sharp Corp. Termenii financiari nu au fost dezvăluiţi, dar se ştie că investiţia totală a lui Google în aceste proiecte va constitui 915 milioane de dolari.
În acest an numărul de instalaţii solare în SUA a atins un nivel record: ca rezultat doar în nouă luni volumul total al energiei solare a constituit mai mult de 1.000 de megawaţi, ceea ce este echivalent cu un reactor nuclear mare.
Între timp, compania TransCanada, ale cărei eforturi de a construi o conducta de petrol între provincia canadiană Alberta şi coasta Golfului Mexic în Statele Unite au fost anulate de administraţia lui Barack Obama, şi-a anunţat intenţia de a pune în aplicare primul proiect în sectorul solar.
Compania a declarat că va contracta 470 milioane de dolari cu Canadian Solar pentru a realiza noi proiecte solare în provincia Ontario. Centralele solare în această provincie în conformitate cu legislaţia funcţionează după "tarifele speciale": datorită subvenţiilor de la buget, energia electrică produsă de acestea este mult mai scumpă.
Apple Inc, care ocupă poziţia de lider în tehnologia zilei de mîine, nu rămîne în spatele Google sau TransCanada. Compania construieşte pentru angajaţii săi o casă high-tech în Cupertino, California – o navă spaţială, înconjurată de plantaţii verzi din diferite specii de arbori.
Conform celor mai recente planuri prezentate la Consiliul orăşenesc din Cupertino, Apple planifică să reducă la minim dependenţa acestei clădire uriaşe de la centralele electrice pe carburanţi situată în apropiere, prin auto-producere a energiei pentru asigurarea Campusului. Potrivit estimărilor unor experţi, cel mai mare volum din această energie electrică va fi produs de 20160 panouri solare, care vor decora acoperişul clădirii. În afară de panouri solare pe acoperişuri, compania intenţionează de asemenea să construiască o fermă solară în jurul clădirii. Prin urmare, putem presupune că Campusul va fi asigurat aproape în întregime de la sursele de energie verde.
După cum putem vedea, mega-corporaţiile nu sunt în urmă cu nici un pas de la tendinţele ecologice contemporane. Fireşte, unele din aceste proiecte sunt marketing, dar aceşti giganţi, aidoma starurilor din show business printre oameni, pot aduce dezvoltarea afacerilor pe făgaşul dorit.
Sursa: facepla.net