Merele modificate genetic vor exploda piața?
Inginerul agronom și producătorul merelor, Neal Carter din Summerland, British Columbia, dorește să ofere consumatorilor mere care nu seamănă cu cele văzute înainte. Deşi, compania sa de mere Arctic Apples, nu se deosebeşte cu nimic de altele, diferenţa constă în interior. Fructul a fost modificat genetic pentru a preveni întunecarea pulpei după muşcătură sau tăiere.
Carter, fondator şi preşedinte al companiei Okanagan Specialty Fruits, aşteaptă o aprobare federală pentru a lansa pe piață două soiuri de mere modificate genetic: Arctic Golden și Arctic Granny. Departamentul american de Agricultură (USDA) poate decide deja, în luna iunie.
Carter de 55 de ani, susține că decizia pozitivă va face pentru mere acelaşi lucru care a fost făcut pentru mini-morcovii: va aduce entuziasm necesar în mod stringent, pe piața obosită. Vânzările mini-morcovilor s-au dublat în 1990. Consumul de mere pe cap de locuitor, potrivit datelor USDA, a scăzut treptat de la mai mult de 21 de funţi pe an până la 16 funţi pe an în prezent(funt - unitate de măsură engleză şi americană, egală cu 0,4 kg. – trad.).
"Merele sunt vândute într-un ambalaj superb. Însă, din cauza dimensiunii lor, acest produs de gustare nu poate fi consumat dintr-o dată. Oamenii vor să taie mărul și să-l mănânce bucată după bucată",- explică Carter într-un interviu telefonic. - "Dacă noi am fi fost în măsură să cultivăm mere care nu se întunecă după feliere (a tăia felii – trad.), acest lucru ar duce la un consum mai mare".
Industria merelor nu este sigură
De fapt, grupurile industriale au depus o declarație care obiectează introducerea reglementărilor aplicabile în domeniul merilor modificate genetic. Producătorii majori ai industriei: U.S. Apple Association,Washington State Horticultural Association, Washington, Apple Commission Northwest Horticultural Council își exprimă îngrijorarea.
Fructul a fost modificat genetic pentru a preveni întunecarea pulpei după muşcare sau tăiere. Oponenţii cred că excluderea culorii întunecate nu este un avantaj semnificativ pentru a compensa incertitudinea care va apărea printre cumpărătorii primelor mere modificate genetic.
Chris Schlect, preşedinte al Asociaţiei de Horticultură din oraşul Yakima, a declarat că produsele alimentare modificate genetic cauzează discuţii controverse în societate. "Multor producători şi consumatori nu le place idea apariţiei produselor modificate genetic", - susţine Schlect. - "În comerț, ele provoacă dureri de cap".
Problema posibilei comercializări a merilor de soi, Artic Apples, inițiat pe o bază limitată în următorii câțiva ani, capătă o mare importanță în legătură cu dezbaterile în creștere în statul Washington, precum și orice alt loc din țară privind rolul organismelor modificate genetic în aprovizionarea cu alimente.
Rezultatul dezbaterilor a fost Inițiativa nr.522, potrivit căreia orice produs afectat de inginerie genetică ar trebui să fie etichetat în mod corespunzător. Procesul de votare cu privire la această problema, ar putea avea loc la Washington, în această toamnă.
Susținătorii inițiativei, cunoscuţi prin activitatea companiei originale Label it Wa, susțin că consumatorii au dreptul să știe conţinutul produselor alimentare.
Industria de fructe se opune etichetării obligatorie, inclusiv din cauza costului crescut al comerţului interstatal în legătură cu diferitele cerințe de marcare în statele din America. Industria de fructe din Washington, a creat un subcomitet pentru a elabora o poziție comună pe această temă.
Carter, este dezamăgit de reacția industriaşilor. Potrivit acestuia, industria caută deferite moduri de creștere a volumului de consum, dar critică propunerile sale inovatoare.
Compania sa, efectuează cercetări începând cu 1997 şi nu intenționează să se oprească doar la mere. Ea, de asemenea, lucrează cu cireșe, piersici și pere, și intenționează să se ocupe de rezistenţa culturilor la boli cu ajutorul ingineriei genetice.
Cu toate acestea, scopul final este introducerea pe piață a merelor care nu se întunecă.
Întunecarea apare atunci când pulpa unui măr tăiat produce o enzimă, care se amestecă cu proteinele vegetale îndeplinind diverse funcții, inclusiv de miros și de gust. Mărul Arctic apple conține o genă sintetică care previne producerea enzimei și prin urmare, întunecării.
Dacă Arctic Apple va primi aprobarea federală, industria merelor consideră că acest fapt nu poate fi exclus, merele modificate genetic vor apărea pe rafturile magazinelor până în 2015.
Sursa: facepla.net