Mese de familie regulate şi fericirea copiilor
Mese de familie regulate şi fericirea copiilor
Efectuând un studiu la scară largă în rândul a 40 000 de familii din Marea Britanie, cercetătorii din universităţile din Essex, Oxford, Warwick şi Surrey au ajuns la o concluzie comună - copiii crescând în familiile, care regulat iau masa împreună, de obicei în viaţa adultă ulterioară sunt fericiţi.
Oamenii de ştiinţă cred că, dacă o familie, în mod regulat, (cel puţin 3 ori pe săptămână) se adună în componenţă deplină la o masă de prânz, atunci între părinţi şi copii se stabilesc relaţii puternice. De exemplu, copiii, crescuţi într-o astfel de atmosferă, sunt semnificativ mai mulţumiţi de relaţiile de familie, decât colegii lor care rar (mai puţin de 3 ori pe săptămână) sau în genere niciodată nu au luat masa împreună cu părinţii lor.
Chiar şi în cadrul acestui studiu s-a aflat că dezintegrarea familiei foarte mult răneşte copiii, mult mai mult decât o viaţă în sărăcie. Un rol imens în dezvoltarea emoţională şi cognitivă a copiilor joacă relaţiile între părinţi, părinţi şi copii. S-a constatat că copiii se simt foarte fericiţi când tatăl şi mama lor sunt mulţumiţi unul de celălalt.
Oamenii de ştiinţă au descoperit încă o particularitate firească : cu cât mai mult un cuplu rămâne împreună, cu atât mai mult soţii devin nemulţumiţi unul de altul. În acest caz, sentimentul de satisfacţie de viaţă şi relaţiile de familie mult mai des dispar la femei decât la bărbaţi. Savanţii au documentat faptul că tensiunile din interiorul familiei ating maximum dintre părinţi şi copii, care nu au împlinit încă 5 ani. Iar cele mai norocoase relaţii de familie se observă între cei doi absolvenţi ai instituţiei de învăţămînt superior, care au trăit împreună mai puţin de 5 ani şi nu au născut copii.
Iar cupluri de tineri sub 25 de ani, care sunt şomeri şi nu aspiră la un serviciu în viitorul apropiat, sunt cei mai fericiţi.
Autor: Andrei Fedorniak
Sursa: kartinamira.info