ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Metode prin care să iți îmbunătățești memoria

Cu totii ne-am lovit la un moment dat de problema aceasta, a retinerii de informatii pe un termen scurt sau mai lung si adesea ne-am atras frustrari pentru ca in momente cheie din viata avem cate un lapsus.

Fie ca esti o persoana obisnuita care doreste sa reduca problemele cauzate de uitare, sau un student care se pregateste pentru examen, sau un pasionat de curiozitati care incearca sa descopere cum functioneaza creierul uman, aceasta lista iti va deschide noi orizonturi – strategii de imbunatatire a memoriei la care nu te-ai fi gandit inainte. Aceste strategii variaza de la metode de baza pe care le poti invata peste noapte, pana la metode avansate, ce necesita zile intregi, poate chiar saptamani, pentru perfectionare.

Citeste care sunt cele 12 metode prin care poti sa iti imbunatatesti memoria si exerseaza-le chiar de azi!

1. Divizarea

Divizarea este probabil una dintre cele mai vechi metode de memorare. Ea functioneaza prin “ruperea” informatiei complicate in bucati mai mici, care sunt mai usor e retinut. Un numar de telefon, de exemplu 0724837869, este mai usor de memorat daca este impartit in trei sau patru sau mai multe parti (0724-837-869 sau 0724-83-78-69, etc).

2. Aliteratia

“Vajaind ca vijelia si ca plesnetul de ploaie” spunea Mihai Eminescu, in Scrisoarea a III a, un fragment pe care este suficient sa-l auzi o data, ca sa-l retii usor. Aliteratia este repetitia unei litere sau a unui grup de sunete in cuvinte apropiate. Aceasta figura de stil este cel mai adesea folosita in poezii, in piese de teatru ori in diverse exercitii pentru dictie. Si totusi, unele cercetari indica rezultate pozitive dupa folosirea aliteratiei ca tehnica de dezvoltare a memoriei.

3. Rima

Incearca sa termini propozitia “Si afara ploua, ploua…”. Indiferent ca esti sau nu pasionat de muzica romaneasca, automat iti trece prin minte completarea “Si-i trecut de ora 9“. Versurile din cantece si poeme se retin foarte usor datorita rimelor.

4. Acronime sau acrostihuri

Ce au SUA, SEO si SRI in comun? Toate sunt acronime. Acronimele sunt cuvinte derivate din primele litere ale frazei care se doreste a fi memorata. Fiecare litera a acronimului serveste pe post de indicator mental pentru un alt cuvant.

Pe de alta parte, acrostihul este o scurta compunere in versuri, in care primele litere ale fiecarui vers, citite pe verticala, formeaza un cuvant.

5. Repetitia

Repetitia poate fi metoda cea mai eficienta de memorare, dar numai daca stii sa o folosesti. Creierul nostru dezvolta in mod natural anumite legaturi neuronale, care permit ca anumite informatii sa fie memorate mai usor prin repetare. In esenta, memoria scurta se converteste in memorie de lunga durata. Aceeasi metoda se alica si memoriei musculare in sport. De cele mai multe ori insa, nu avem destul timp pentru a repeta fiecare informatie, motiv pentru care aceasta metoda a fost definita ca fiind plictisitoare si monotona.

6. Diagramele

Organizarea are un rol important in memorare si cel mai adesea diagramele, graficele, schemele, etc, ajuta la indeplinirea cu succes a acestui rol.

Diagramele sintetiteaza informatia pe categorii; si nu numai ca separa clar similaritatile de diferente, ci plaseaza informatia in memorie astfel incat sa fie usor de amintit. Aceasta tehnica imbina si procesul de divizare si ne permite sa organizam informatia dupa caracteristici detaliate.

7. Predarea

Dupa trecerea in revista a informatiei, cel mai usor se retine prin impartasirea ei altora. Predarea este o forma activa de repetitie care te solicita sa reproduci permanent informatia memorata. Mai mult, intrebarile adiacente te vor ajuta sa fixezi si mai bine anumite informatiile, stimuland procesul cognitiv.

8. Notite

La scoala, profesorii “povestesc” lectia, iar elevii isi iau notite, sintetizand informatia esentiala. Dupa cateva ore, dupa ce informatia se aseaza in memorie, notitele respective vor functiona ca un ghid pentru intregul material prezentat de profesor, pana in cele mai mici detalii.

9. Vizualizarea

Vizualizarea, ca si tehnica de memorare, are la baza principiul ca imaginile concrete sunt mai usor de retinut decat formele abstracte. De exemplu, atunci cand vezi Izvorul Minunilor, nu vizualizezi in minte insiruirea de litere, ci automat te duci cu gandul la un izvor de munte. Cu aceasta imagine vin si o serie de senzatii si fiecare dintre simturile noastre contribuie la redarea unei caracteristici unice a imaginii, care ramane intiparita in memorie.

10. Acoperirea ochilor

Acoperirea ochilor cu mana este o miscare normala, automatizata, pe care o facem atunci cand dorim sa ne amintim ceva. Scopul acestei tactici (pe care adesea o aplicam inconstient) este de a stimula memoria vizuala.

11. Asocierea termenilor cu imagini

Creierul nostru stocheaza informatii pe baza experientelor anterioare, si tindem sa raportam automat informatiile noi la aceste evenimente din trecut, pentru a le retine mai usor. Asa se aplica asocierile.

12. Harti mentale

Aceasta metoda revolutionara a fost popularizata de catre britanicul Tony Buzan , in anii ’60. Hartile mentale sunt facute sa foloseasca ambele parti ale creierului pentru a crea asocieri organizate cu o anumita orientare spatiala si culoare.

Spre deosebire de alte tehnici, harta mentala este o metoda care creste cantitatea si calitatea informatiei reamintite dar si creativitatea sau capacitatea de rezolvare a problemelor.

O harta mentala incepe intotdeauna cu o idee exprimata printr-o imagine vie, in mijlocul paginii.

De la aceasta imagine centrala pornesc spre exterior raze cu diverse informatii, pentru a stabili conexiuni logice. Fara indoiala, este nevoie de timp si exercitiu pentru a realiza harti mentale eficiente insa merita sa incerci aceasta metoda de memorare.

Tu ce metode de imbunatatire a memoriei ai folosit si care ti se pare cea mai eficienta? Lasa-ne un comentariu cu parerea ta.

 

 

Sursa: gandeste-pozitiv.ro

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325