ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Metroul din Paris va încălzi case din apropiereMetroul din Paris va încălzi case din apropiere

 


Energia termică, produsă de multe sisteme tehnice, create de oameni, adeseori este nerevendicată şi nedorită. Acest lucru se aplică în mod egal atât electronicii, cât şi transporturilor. Ventilatoare masive, calorifere şi climatizoare evacuează căldura reziduală în atmosfera Pământului fără nici un beneficiu.

Dar nu numai tehnica este o sursă de căldură, organismele vii, inclusiv omul, de asemenea, emit în jurul său energia termică, care nu se duce nicăieri.
Inginerii parizieni au decis să utilizeze aerul cald, încălzit prin mutarea trenurilor în tuneluri de metrou şi de persoane, care sunt în aşteptarea acestor trenuri în gări.

De fapt, ventilarea unui spaţiu închis subteran, cum ar fi staţia de metrou, nu este o sarcină trivială, astfel încât utilizarea căldurii generate, ca rezultat al activităţii subterane,  nu a fost dezvoltată de nimeni la această zi. Cu atât mai mult, potrivit calculelor specialiştilor, o statie de metrou poate furniza căldură la 17 apartamente. Dar, pentru europenii gospodari  şi această cifră este suficientă pentru a începe punerea în aplicare a proiectului neobişnuit. Şi de fapt,  de ce să se piardă căldura?

Cu toate acestea, având în vedere faptul că metroul din Paris  este unul dintre cele mai vechi de pe continent şi numără circa 340 de staţii, atunci numărul potenţial al încăperilor încălzite poate să crească până la aproape 6000.

Aerul cald din încăperile subterane va fi evacuat prin conducte speciale până la case din apropierea staţiei de metrou şi, cu ajutorul schimbătoarelor de căldură speciale, va incalzi case în timpul sezonului rece.

Reamintind de căldura constantă şi de învălmăşeala enormă în orele de vârf în metroul din Moscova, cred ca administraţia metroului  din capitala Rusiei, de asemenea, ar trebui să se gândească la valorificarea acestei surse de căldură fără plată. Deşi,  pentru o ţară, care "şede" pe conducta de petrol, ocupaţia cu o astfel de  economie măruntă nu ar fi cuvenită. Dar pentru megapolise din ţările CSI, această experieţă ar putea fi foarte utilă. Şi de ce doarcăldură subterană? În jurul nostru sunt o mulţime de surse de căldură, gestionarea cărora deocamdată nu a fost stabilită.

 

 

Sursa

Duminică, 10 octombrie 2010
Vizualizări: 2057

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
53
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
86
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
196
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
75