ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Microbi în troposferă: Ce se întîmplă în „bucătăria meteo”?
 

În părţile de mijloc şi superioare ale troposferei au fost descoperite grupuri de microbi care, posibil, acţionează asupra climei. Compoziţia microbiană a fost cercetată de către specialiştii de la Institutul din Georgia şi laboratorul spaţial NASA. Experimentul a fost efectuat deasupra Mării Caraibelor şi Oceanului Atlantic şi coastei Californiei, informează ruvr.ru. 

Troposfera este cel mai apropiat de Pămînt strat al atmosferei în care este concentrată 90% din întreaga ei masă. Probele de aer au fost preluate înainte, în timpul şi în urma uraganelor tropice. Cercetătorii au ajuns la concluzia că majoritatea microbilor ajung în troposferă odată cu o suspensie din apă cu praf ridicată de fluxurile de aer de la suprafaţa uscatului şi oceanelor. Principala problemă este dacă microorganismele din troposferă vor putea să influenţeze climatul şi vremea, subliniază Aleksei Kokorkin, directorul programului WWF „Climă şi energie”.

„Aceasta deschide o nouă direcţie de activitate. În consecinţă, trebuie să fie şi lucrări experimentale, şi cercetări de laborator în domeniul modelării situaţiei care se formează în părţile de mijloc şi superioare ale troposferei cu condiţia existenţei de microorganisme suplimentare. Probabil că ele pot fi considerate nu ca obiecte biologice, ci fizice, ca nuclee de condensare. Urmează să stabilim dacă se poate vorbi despre influenţa asupra fenomenelor naturale sau, mai mult, despre influenţa asupra climatului”.

Este interesant faptul că unele tipuri de bacterii descoperite în troposferă sunt capabile să prelucreze compuşi organici existenţi în aer la înălţimi mari, de exemplu acidul oxalic. Uraganele influenţează simţitor concentraţia microbilor în părţile de mijloc şi superioare ale atmosferei. Nu este nimic de mirare că acolo există o anumită cantitate de microorganisme care influenţează formarea norilor. Trebuie să stabilim dacă aceasta poate avea un impact asupra climei şi vremii. Faptul în sine privind prezenţa microorganismelor nu spune nimic. Importante sunt cantitatea şi tipul acestor particule”.

Oamenii de ştiinţă consideră că trebuie stabilit nivelul activităţii vitale a organismelor la înălţimi mari. Nu este exclus că noile informaţii vor determina modificarea concepţiilor privind evoluţia climatului.

Miercuri, 05 februarie 2014
Vizualizări: 1567

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
282
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
211
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
361
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
352