ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Microbii mănâncă restul de petrol revărsat în Golful MexicMicrobii mănâncă restul de petrol revărsat în Golful Mexic

 

Savanţii au descoperit un nou tip de micro-organisme, care consumă petrolul brut. Şi acum, aceste creaturi folositoare mănâncă petrolul, care a nimerit în apele din Golful Mexic din timpul accidentului de pe  platforma companiei petroliere British Petroleum (BP).

 
Dacă la suprafaţă specialiştii au învăţat cum să elimine sau cel puţin să reducă consecinţele revărsărilor de petrol, apoi valul de petrol care a rămas la o adâncime de kilometri nu este uşor să se localizeze, şi astăzi nu există nici o metodă eficientă pentru curăţarea apelor din adâncime de poluare cu petrol.

Dar răspuns la această problemă a fost găsit de Mama Natura. După cum s-a dovedit, deversarea de petrol, care a început în luna aprilie a acestui an în Golful Mexic, a stimulat dezvoltarea rapidă a populaţiei de microbii necunoscuţi anterior, mâncând activ compuşii de hidrocarburi. Şi o fac atât de eficient, că din momentul lichidării deversărilor de petrol din fântâna de 4 august, aceste creaturi minunate au mâncat deja jumătate din valul de petrol din apele adânci.

Oamenii de ştiinţă de la Laboratorul naţional Lawrence Berkeley au clasificat aceste specii noi, numite proteobacterii, care s-au adaptat în apele adânci ale Golfului Mexic, anume în punctul de o scurgere a petrolului companiei BP. Acest tip de bacterii descompune hidrocarburi mult mai rapid, decât s-a crezut anterior, şi fără un nivel ridicat al consumului de oxigen, aşa cum este cazul altor bacterii, cunoscute  ştiinţei, care se hrănesc cu petrolul brut. Iar oxigenul, după cum este cunoscut, prezintă un element necesar pentru supravieţuirea celor mai multe specii de peşti şi crustacee.

După cum scrie revista Science, aceste micro-organisme, timp de multe milioane de ani, înainte ca oamenii au început să realizeze forajul sondelor de petrol, s-au adaptat pentru a utiliza orice petrol, datorită unor scurgeri petroliere naturale la fundul mării golfului.

Petrolul, produs în golf, se referă la tipuri de aurul negru extras, destul de curat, de aceea acesta se asimilează destul de uşor de astfel de bacterii, în plus la o adâncime, cu 5C, acest tip de petrol brut se descompune în picături mici sau smocuri, ceea ce duce la o creştere a vitezei lor de descompunere.

Acest lucru, desigur, nu înseamnă că problema revărsării a 4.9 milioane de barili de petrol în mare este definitiv rezolvată, aceasta este numai o combinaţie fericită de circumstanţe, care probabil, va accelera eliminarea consecinţelor acestui dezastru ecologic. De asemenea, să sperăm că această ştire nu este doar un alt zvon politic sub o mască ştiinţifică, care are scopul de a calma publicul şi a sustrage atenţia lui.

 

 

Sursa: facepla.net

Sâmbătă, 30 aprilie 2011
Vizualizări: 2816

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
58
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
148
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
57
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
96