ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mierea de albine – alimentul zeilor

Despre mierea de albine se spune că, în vremurile străvechi, era hrana preferată a zeilor din Olimp. Mierea este un aliment pur, concentrat, o adevărată esenţă a luminii solare în stare lichidă.

Mierea este un aliment natural, de origine atât animală cât şi vegetală, fiind principalul produs al stupului. Ea este fabricată de albine din nectarul florilor, îmbogățit cu substanțe proprii și prelucrată de acestea pentru a fi apoi depozitată în faguri.

Majoritatea popoarelor au cunoscut proprietățile ei extraordinare şi au folosit-o, atât în scopuri terapeutice, cât şi în scopuri ritualice încă din antichitate; în alimentație era utilizată în mod excepțional, deoarece era considerată „hrana zeilor”. Vechii greci considerau mierea un „elixir al tinereții” şi o administrau atleților care participau la Jocurile Olimpice, iar egiptenii o foloseau în tratamente cosmetice şi ca medicament.

Albinuțele harnice nu se odihnesc nicio clipă, iar rezultatul unei munci asidue ce durează de dimineață până seara, timp în care culeg nectarul florilor, este mierea.

Mierea de albine este poate cel mai uimitor dintre alimente. Pe lângă faptul că este un elixir natural de sănătate, tinerețe și frumusețe, deoarece este din ce în ce mai folosită în creme și în tratamente cosmetice, mierea are proprietatea uimitoare de a nu se altera. Mierea nu numai că rezistă câțiva ani, ci recent, cercetătorii au descoperit în unele din piramidele din Egipt vase pline cu miere, ce datează poate de mii de ani, fără a fi stricată în vreun fel. Nu există alt tip de aliment pe care noi îl cunoaștem și îl consumăm care să aibă proprietățile mierii și care să aibă o durată de viață mai lungă decât a acesteia. Compoziția chimică a mierii ajută foarte mult la păstrarea acesteia pe perioade foarte îndelungate de timp, aceasta fiind un zahar, iar în forma ei naturală, de zahăr, aceasta conține foarte puțină apă pe care însă, o poate absorbi din atmosferă. De asemenea, aciditatea mierii este un alt factor pentru care aceasta nu se alterează, iar enzimele secretate de albine au și ele o contribuție importantă, deoarece, atunci când albinele regurgitează nectarul pentru a produce mierea, enzima se eliberează și astfel mierea se păstrează în condiții optime.

Mierea de albine, elixir al tinereții tenului

Pentru toate tipurile de ten, mierea face adevărate minuni. Aceasta conține un complex important de vitamine, printre care enumerăm vitamina A, C, K, D, și complexul de vitamina B, și de asemenea calciu, sodiu, potasiu, fosfor și săruri minerale, astfel că are proprietăți miraculoase cicatrizante, calmante, tonifiante și antioxidante când vine vorba de ten. Tenul gras care prezintă acnee sau exces de sebum poate fi tratat prin aplicarea unei măști care se lasă pe față timp de douăzeci de minute și este obținută din două linguri de miere, o jumătate de linguriță de scorțișoară și o aspirină pisată. Pentru exfolierea tenului cu probleme, poți apela la o mixtură de mălai și miere, obținut dintr-o lingură de miere și una de mălai, la care se poate adăuga puțină apă pentru a se omogeniza mai bine. Tenul lipsit de strălucire poate fi tratat tot cu ajutorul unui mix dintr-o lingură de miere, una de ulei de măsline, una de iaurt și un gălbenuș de ou amestecate bine până ce rezultă o pastă ce se aplică pe față.

Ce afecțiuni previne și tratează mierea de albine?

Sunt foarte multe lucruri de spus despre mierea de albine, dar cel mai important este faptul că aceasta tratează și previne afecțiuni din cele mai diverse și mai grave, se crede că ar exista și un tratament miraculos cu miere împotriva cancerului. În primul rând, mierea tratează și previne apariția obezității, fiind recomandată înlocuirea zahărului din alimentație cu un zahăr natural, mierea. Diabetul și diabetul juvenil poate fi prevenit cu ajutorul folosirii mierii și a renunțării la dulciuri. Înlocuirea zahărului cu mierea ajută și la prevenirea apariției cariilor dentare și a constipației. Trebuie să consumați zilnic, o linguriță-două de miere pe stomacul gol, urmate de un pahar de apă călduță. Osteoporoza și menopauza prematură, afecțiuni ce afectează în mare măsură femeile, pot fi prevenite printr-un consum regulat de miere. Laringitele, faringitele, răcelile, bronșitele și bronșiolitele își găsesc alinarea în consumul de miere de albine, de preferință de eucalipt, tei sau conifere, asociată cu propolis și se administrează o linguriță de miere urmată de zece grame de propolis, de două ori pe zi, dimineața și seara.

Produsele derivate din miere au proprietăți medicinale

Produsele derivate din miere sunt, de cele mai multe ori, mult mai eficiente în tratarea diverselor afecțiuni decât mierea. Spre exemplu, polenul consumat în mod regulat este benefic pentru o bună funcționare a sistemului nervos, pe când propolisul stimulează imunitatea, combate oboseala, este un excepțional antioxidant, antibacterian și antifungic. Pe de altă parte, lăptișorul de matcă are multiple întrebuințări, folosit deseori în combaterea efectelor negative și nocive ale chimioterapiei, întărește sistemul imunitar și menține o stare de sănătate excelentă. Veninul recoltat de la albine secretă cortizon și este folosit în diverse creme anti-îmbătrânire, dar este cunoscut și pentru faptul că este un puternic antiinflamator, stimulând imunitatea și circulația sangvină. Și nu în ultimul rând, ceara de albine este folosită în diferite produse farmaceutice și cosmetice, și are multiple întrebuințări. Ar trebui să ne îndreptăm atenția și către medicina naturistă, de vreme ce un singur aliment are atâtea întrebuințări și aduce atâtea beneficii sănătății noastre, precum mierea și derivatele acesteia. O sănătate de fier este posibilă prin consumul regulat de miere.

Mierea de albine – un veritabil elixir pentru sănătate

Mierea de albine este un adevărat elixir pentru sănătate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au cercetat îndelung proprietățile mierii și au descoperit faptul că tratează foarte multe afecțiuni, este un îndulcitor natural minunat, ajută metabolismul în foarte multe feluri și nu se strică niciodată. Da, mierea este alimentul care poate fi consumat după foarte mulți ani deoarece nu se strică. Este un fel de elixir minune pentru oameni în timpurile actuale în care, din ce în ce mai multe E-uri și conservanți ne atacă sănătatea. Dar, oamenii au descoperit și metode prin care pot falsifica mierea, iar foarte puțini dintre noi știu cum să deosebească mierea naturală de cea falsificată.

Ce conţine mierea de albine?

Pe lângă apă biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză, zaharoză), mierea mai conţine vitamine, cele mai importante fiind cele din complexul B şi în cantităţi mai mici, vitaminele A, C, D şi K. Într-o formă uşor asimilabilă de către organismul uman sunt prezente diferite minerale, în funcţie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, la care se adaugă cantităţi mici de seleniu, crom şi iod.

Pe lângă toate acestea, mierea mai conţine acizi (formic, acetic, malic, citric, succinic), aminoacizi, carotină , pigmenţi xantofilici, albuminoide şi diverse enzime: invertaza, diastaza, catalaza şi inulaza, precum şi factori antibiotici (mai cunoscut fiind inhibina).

La ce este bună mierea de albine?

În primul rând, mierea este cel mai rapid şi puternic energizant natural cunoscut. Ea întăreşte nervii, dă putere corpului şi prelungeşte viaţa.

De asemenea, mierea este utilă în reglarea activităţii principalelor glande din corp şi în mentinerea echilibrului endocrin.

Mierea de albine este şi un puternic antiinfecţios natural, care acţionează asupra principalelor sisteme şi aparate din organism, de la tubul digestiv şi căile respiratorii până la nivelul pielii şi al mucoaselor. Este un puternic stimulent al digestiei şi al metabolismului, ajută tranzitul intestinal şi favorizează eliminarea promptă a toxinelor din organism.

Mierea este un aliment de mare valoare pentru inimă, având proprietăţi stimulatoare pentru muşchiul cardiac.

În total, în sânge există echivalentul unei linguriţe de zaharuri. Dacă această cantitate ar scădea la jumătate, ne-am pierde cunoştinţa. Dacă ar creşte chiar şi foarte puţin, şi-ar face apariţia diabetul. În miere există două zaharuri, glucoza şi fructoza: glucoza se absoarbe rapid în sânge; fructoza însă, absorbită mai lent, menţine concentraţia de zahăr la un nivel constant. Din acest motiv, mierea nu ridică zahărul din sânge peste nivelul benefic pentru organism.

Mierea este spontan apreciată de copii, fiind digerată rapid şi constituie forma ideală sub care ar trebui să se găsească zaharurile în alimentaţia copiilor.

De asemenea mierea este potrivită şi pentru alimentaţia femeilor în timpul sarcinii, având un efect uşor laxativ şi calmant şi contribuind la dezvoltarea normală a fătului.

Şi extern mierea îşi dovedeşte calităţile deosebite, în cazul plăgilor şi arsurilor, întrucât are un efect cicatrizant şi proprietăţi antibiotic, iar în cosmetică mierea este folosită la realizarea măştilor şi a cremelor, datorită efectului său hidratant şi emolient.

Atât persoanele aflate în convalescenţă, cât şi vârstnicii pot consuma mierea cu succes, pentru că ea aduce un mare aport energetic fără a obosi sistemul digestiv. Tot din acest motiv, mierea este potrivită atât pentru cei care ţin un regim de slăbire (puţină miere la sfârşitul meselor sau între mese va da o senzaţie de saţietate şi va face mai uşor de suportat regimul alimentar), cât şi pentru cei care vor să ia în greutate (caz în care va fi folosită o cantitate de până la 200 g miere pe zi, ca atare sau în amestec cu mere rase).

Nu în ultimul rând, mierea este foarte indicată în alimentaţia sportivilor, ea constituind practic alimentul energetic ideal, prin faptul că furnizează (aşa cum s-a constatat în urma a numeroase studii) cel mai repede, cea mai mare cantitate de energie.

Cum se administrează mierea de albine?

În privinţa copiilor sub un an, părerile specialiştilor sunt împărţite: unii nu recomandă deloc mierea, pe motiv că ei sunt sensibili la anumite microorganisme care se pot dezvolta în miere, alţii o recomandă în cazul sugarilor alăptaţi artificial, deoarece e foarte uşor digerabilă şi pentru efectele terapeutice în cazuri de constipaţie, vomă, infecţii, anorexie.

Copiilor între 1 şi 3 ani li se pot da 2-4 linguriţe de miere pe zi, iar celor între 3 şi 6 ani li se dau 4-6 linguriţe de miere pe zi. După şase ani le putem da până la 8 linguriţe de miere, adolescenţilor până la 15 linguriţe (aprox. 70g), iar adulţii pot lua 20 de linguriţe de miere pe zi (echivalentul a 100 g).

Poate fi consumată simplă sau în amestec cu alte alimente: fructe rase, cereale, sucuri de fructe, lapte.

Mierea nu trebuie să provină de la albine care au fost hrănite cu zahăr sau siropuri artificiale în perioada recoltării nectarului.

Mierea de albine nu se găteşte şi nu se încălzeşte la temperaturi de peste 40 grade Celsius, deoarece se distruge activitatea enzimatică, ceea ce îi scade mult valoarea terapeutică.

După ce se consumă mierea ca atare, este bine să clătim gura cu apă sau să ne spălăm dinţii, pentru a nu risca să creăm un mediu propice dezvoltării microorganismelor.

Nu oricine poate consuma miere

Este drept că o foarte mică categorie de oameni nu pot consuma miere de albine și în acest caz ne referim la persoanele alergice la polen, deoarece mierea conține polen și la persoanele ce suferă de diabet în stare avansată.

 

 

Sursa: dr-catalin-luca.ro

ABONAȚI-VĂ
Luni, 25 mai 2015 11:23
Vizualizări: 4363

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325