Ministerul Mediului a promis că pînă în anul 2027 va debarasa Moldova de deşeuri

/ Vizionări: 2430

ШаларуPînă în anul 2027 Moldova trebuie să se debaraseze de deşeuri. Astfel a declarat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, prezentînd luni Strategia naţională de gestionare a deşeurilor pentru perioada 2013-2027.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul a comunicat că, „principalul scop al strategiei este colaborarea la nivel internaţional, naţional şi local, prin intermediul căreia să fie atras nivelul necesar de investiţii pentru gestionarea deşeurilor”.

„Strategia prevede crearea a opt poligoane unde se vor colecta deşeurile din toate regiunile ţării şi două staţii de prelucrare a deşeurilor, în apropierea oraşelor Chişinău şi Bălţi”, a spus ministrul.

„Cel mai important este să învăţăm locuitorii să se respecte pe sine şi mediul înconjurător, să nu arunce gunoiul în stradă, deoarece nu este curat unde se face, ci unde se păstrează”, a reiterat Şalaru.

Deșeuri și venituri (Video)
Deșeuri și venituri (Video)

Potrivit lui, fiecare regiune trebuie să prezinte un proiect de gestionare a deşeurilor, care, la rîndul său, va fi prezentat investitorilor din Austria, Cehia şi Germania.

Managerul Oficiului Prevenirea Poluării Mediului, Tatiana Ţugui, a comunicat că proiectul strategiei a fost aprobat de experţii Uniunii Europene.

„Pentru implementarea strategiei vom avea nevoie de investiţii străine, nu mai puţin de 350 de milioane de euro. Desigur, Fondul Ecologic Naţional va susţine toate proiectele, însă el nu dispune de asemenea sume de bani pentru a le finanţa. Doar un singur poligon poate costa 7-10 milioane de euro, iar o staţie de prelucrare – peste 60 de milioane”, a spus Tatiana Ţugui.