ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mirosul de pîine proaspătă te face mai bun
 

 

Potrivit huffingtonpost.com, cercetătorii de la Universitatea Bretaniei de Sud din Franţa au descoperit că în apropierea mirosurilor plăcute oamenii sînt mult mai amabili cu semenii lor. Experimentul s-a derulat în brutăria unui supermarket, unde oamenii s-au arătat dispuşi să-şi ajute semenii să recupereze obiecte care le-au căzut “întîmplător”.

 

Deşi experimentul pare ridicol, rezultatele sale au fost publicate în “Journal of Social Psychology” şi sugerează că anumite mirosuri declanşează emoţii pozitive şi, implicit, un grad mai mare de altruism faţă de străini.

În timp ce alte studii din trecut au arătat că mirosurile plăcute cresc buna dispoziţie a oamenilor, studiul de faţă a creat o conexiune directă între mirosurile plăcute şi faptele bune.

Cercetătorii de la Universitatea din Bretania au ales şaisprezece voluntari, bărbaţi şi femei, care să treacă prin faţa unei brutării dintr-un supermarket şi să “piardă accidental” diverse obiecte, cum ar fi o mănuşă, o batistă sau un pachet de şerveţele.

În urma experimentului, repetat în jur de 400 de ori, 77% dintre străinii care treceau prin faţa brutăriei în acel moment îi averizau pe voluntari că au scăpat ceva pe jos. În afara supermarketului, doar 52% dintre străini s-au dovedit la fel de amabili.

”Ajutorul spontan este oferit mai degrabă în zonele unde există mirosuri plăcute, iar acest experiment confirmă rolul mirosului ambiental în apariţia altruismului”, a declarat unul dintre cercetători.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Sâmbătă, 10 noiembrie 2012
Vizualizări: 3330

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
49
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
84
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
195
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
75