Mișcarea EcoDava cere instituirea unui moratoriu de 10 ani asupra defrișărilor în Moldova
Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava” cere autorităților instituirea unui moratoriu de 10 ani asupra defrișărilor pădurilor din Republica Moldova, invocînd degradarea accelerată a ecosistemelor forestiere și necesitatea unor măsuri urgente pentru protejarea mediului.
Organizația a transmis un demers oficial către Comisia parlamentară pentru mediu, Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva”, cerînd acțiuni imediate împotriva tăierilor copacilor sănătoși și a exploatării nesustenabile a pădurilor.
Potrivit demersului, în urma unor razii recente, „EcoDava” a constatat defrișări masive în diverse zone ale țării, iar imaginile foto și video arată clar impactul negativ al acestor practici asupra fondului forestier național. „Observăm goluri și poienițe artificial create în cadrul fondului forestier, care apar ca urmare a acțiunilor și lucrărilor ample de defrișare și tăiere ilicită a copacilor sănătoși”, se menționează în scrisoare. Tăierile copacilor sănătoși afectează grav calitatea pădurilor, ducînd la degradarea habitatelor naturale și a microclimei specifice mediului forestier.
În document se subliniază că, deși statul a aprobat Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru anii 2023-2032, în realitate, defrișările continuă, mai ales în contextul crizei energetice și economice. „Fluctuațiile prețurilor la sursele de energie accelerează și mai mult presiunea asupra pădurilor, care devin și mai vulnerabile la acțiunile abuzive și nesustenabile. Acest fapt pune în pericol potențialul pădurilor”, atrage atenția organizația ecologistă.
„EcoDava” cere Guvernului să implementeze măsuri stricte de protejare a pădurilor, inclusiv un sistem riguros de monitorizare a recoltării masei lemnoase și verificarea tăierilor. „Solicităm instituirea unui moratoriu asupra defrișărilor pădurilor și a tăierilor copacilor sănătoși pe un termen de 10 ani”, se menționează în solicitare. Totodată, organizația pledează pentru măsuri care să inverseze degradarea ecosistemelor și să asigure un echilibru ecologic constant, în conformitate cu legislația națională și convențiile internaționale semnate de Republica Moldova.
Vicepreședintele „EcoDava”, Nicolae Pascaru, a declarat că este necesară o colaborare mai strînsă între autorități și societatea civilă pentru protejarea fondului forestier: „Sîntem deschiși pentru consolidarea eforturilor și intensificarea acțiunilor de eradicare a fenomenului de tăieri ilicite a copacilor sănătoși și împădurire”, a spus Pascaru.
Ream,intim că anterior Ministerul Mediului a informat că, în această perioadă, în pădurile din fondul forestier național, sînt desfășurate lucrări silvice principale, specifice sezonului rece.
Lucrările silvice presupun:
- Extragerea arborilor în baza unui proces riguros de selecție (proiect de amenajament silvic);
- Crearea condițiilor optime pentru regenerarea și dezvoltarea arborilor rămași;
- Realizarea resurselor de lemn pentru nevoile populației și ale instituțiilor.
Potrivit specialiștilor care nu lucrează în "Moldsilva", nu este necesară nicio lucrare legată de exploatarea forestieră pentru a păstra pădurea: pădurea se regenerează singură, iar copacii căzuți sînt un bun îngrășămînt pentru vegetația tînără. Lucrările efectuate de Ministerul Ecologiei prin intermediul "Moldsilva" sînt menite "să acopere și să legalizeze afacerea sumbră de comercializare a lemnului de foc și a lemnului comercial". În Moldova, unde nivelul de împădurire este extrem de scăzut, este cel mai potrivit să se interzică în totalitate orice tăieri de păduri.