Misterele necunoscute ale lumii naturale (Partea I)
Wave Rock
Planeta noastră Pămînt, nu va înceta niciodată sa ne uimească. Permiteţi-mi să vă prezint un alt loc extraordinar - Wave Rock, situat în oraşul Perth, Australia. Wave Rock, este o stîncă teribilă, care seamănă cu o creastă a unui val mare, parcă cineva a îngheţat apa şi a transformat-o în piatră. Aceasta parte a Hyden Rock, care conform oamenilor de ştiinţă, are mai mult de 2700 milioane de ani. În ultimul timp tot mai mulţi turişti se adună aici, iar surferii visează să obţină o fotografie cu un o astfel de "val" mare.
Peştera Rîndunicilor
Natura este genială în lucrările sale, uneori ea incită şi fascinează. Astfel, Peştera Rîndunicilor (Cave of Swalows în engleză şi Sotano De Las Golondrinas în spaniolă), care se află în tropicele Mexicului Central, atrage base-jumperii şi speologii din toată lumea.
Dimensiunile sale sunt impresionante, frumuseţea admiră, originalitatea fascinează. Peştera Rîndunicilor, ocupă locul 2 în Mexic şi locul 11 după adîncime.
Ea coboară în adîncul pămîntului la o adîncime de 376 de metri, care este comparabilă cu înălţimea zgârie-nori Empire State Building (381 m, fără vîrful ascuţit).
Deşertul Black Rock (SUA). Acest loc mistic este situat în Nevada. Gheizerele viu colorate în diferite culori, albii uscate şi stîncile sumbre, fac acest loc fantastic.
Parcul National Yellowstone situat în Statele Unite ale Americii. Acestea sunt terase cu izvoare fierbinţi, similare cu o sculptură vie, care este în continuă schimbare, datorită fluxului lin de apă şi eroziunii calcarului.
Lake Powell, Glen Canyon. Lacul este situat în Utah, SUA. Rezervaţia Naturală Glen Canyon, înfiinţată în 1972, acoperă o suprafaţă de mai mult de 1 milion de acri. Este un deşert aspru, cu numeroase canioane întinse la 298 km de-a lungul lacului Powell. Lacul este rezultatul barării rîului Colorado şi afluenţii săi.
Valea Seacă este situată în Antarctica. Acest deşert este cel mai uscat loc de pe pămînt şi o parte din Antarctica neacoperită de gheaţă. Precipitaţii nu au căzut aici mai multe milioane de ani.
Insula Socotra. Aceasta este o parte dintr-un mic arhipelag compus din şase insule în Oceanul Indian, în largul coastei Somaliei, aproximativ 350 km la sud de Peninsula Arabică. Socotra este unul dintre cele mai izolate arhipelaguri din lume de origine continentală. În ciuda climatului cald şi uscat, insula este abundentă în specii extrem de rare de floră şi faună, o treime din care sunt endemice, adică se găsesc doar aici.
Cariera Rio Tinto în Andaluzia (Spania). Imensa cariera Rio Tinto creează un peisaj asemănător cu cel de pe Lună. Cariera este numită în cinstea unui rîu omonim, care curge aici şi spală minerale din cratere uriaşe. Extragerea a fost efectuată aici de mai multe secole, astfel că rîul s-a colorat în roşu-portocaliu aprins.
Spotted Lake situat în British Columbia, Canada. În funcţie de condiţiile meteorologice şi de anotimp, lacul se cristalizează şi se vopseşte într-o anumită culoare. Pe lac se formează o mulţime de "pete" - cercuri din minerale. Este cea mai mare din lume concentraţie de sulfaţi, argint şi titan.
Cascadele îngheţate sunt situate în Mexic. În limba spaniolă (Hierve el agua) se traduce apa fierbinte. Este una dintre minunile lumii. Cascadele sunt formate de apă cu conţinut ridicat de carbonat de calciu care sedimentându-se, formează depuneri şi forme bizare de relief.
Parcul National Arches situat în Utah (SUA), în apropierea oraşului Moab. Este un deşert montan de mare altitudine, vopsit în toate nuanţele de culoare roşu închis, în care se înalţă o varietate de formaţiuni naturale (arcade, coloane, figurine fantastice.) Acest loc este pe bună dreptate numit, una dintre minunile naturale ale lumii.
Pădurea de Piatră Shilin situată în China. Este un exemplu uimitor de topografie carstică. Rocile sunt alcătuite din calcar şi formate de apa, care a distrus totul, cu excepţia acestor piloni, similari cu copacii. Încă de pe vremea dinastiei Ming, Pădurea de Piatră Shilin, este cunoscută sub numele de "Prima minune a lumii”.
Eye of Sahara (structura Rishat). Situată în Mauritania, această formaţiune naturală are în diametru aproximativ 30 km şi este bine văzută din spaţiu. Originea ei încă rămâne un mister. Iniţial s-a crezut că Eye,a fost format în urma căderii unui meteorit. Cu toate acestea, geologii moderni cred că structura Rishat, este rezultatul eroziunii.
Porţile iadului (Davraz). Acest crater celebru în flăcări se află în Turkmenistan, în mijlocul deşertului Karakum. Craterul cu un diametru de 60 m şi o adîncime de 20 m este o fîntînă în care ard gazele naturale, aprinse după finisarea unor lucrări de recunoaştere geologică.
Petra - un oraş antic situat în Iordania, la o altitudine de 900 m deasupra nivelului mării, într-un canion îngust, Sic. În 2007, Petra a fost numită una din cele şapte noi minuni ale lumii.
Terasele de orez Banaue. Situate în Filipine, în munţii Ifuago. Ele s-au răspîndit pe mai mult de 4.000 de km2, la o altitudine de 1524 de metri deasupra nivelului mării. Localnicii le numesc "a opta minune a lumii": terase pe care orezul creşte mai mult de 2.000 de ani şi sunt sculptate manual.
Peşterile de gheaţă Eysrayzenvelt. În lume există mai multe peşteri de gheaţă, dar peşterile Eysrayzenvelt sunt cele mai mari dintre ele. Lungimea totală a peşterilor este de 40 km.
Liniile Nazca din Peru.
Parcul Naţional Goreme, Turcia
Vulcanul ”Ankisabe”, Madagascar. Eroziunea pe pante.
Munţii de ciocolată. Insula Bohol, Filipine, arhipelagul Bakkanil. Situat la 800 km în largul coastei de vest a Australiei. Vîrsta rocilor de pe insule - două miliarde de ani.
Sursa: planeta.moy.su