Misterele necunoscute ale lumii naturale (Partea II)
"Con la Tolbachik", Rusia
Aceste erupţii ale vulcanul Tolbachik în Kamchatka, asemănătoare cu peisajul marţian, au apărut în 1945. Locul unde este făcută imaginea se numeşte "baza roboţilor spaţiale lunare". Anume aici au fost testaţi roboţii sovietici.
Antelope Canyon, Statele Unite ale Americii
Canionul este cel mai popular şi mai bine-cunoscut în sud-vestul Statelor Unite, în deşertul Navajo, Arizona. Acesta se compune din două secţiuni, numite Canionul de Sus şi de Jos sau "The Crack" şi "The Corkscrew". Indienii navajo numesc acest canion "bighanilini”, ceea ce înseamnă "loc unde apa a străbătut calea în piatră". Pentru Canionul de Jos, de asemenea, există un nume - "Hasdestwazi” (bolţi de piatră).
Great Blue Hole, Belize
Este o formaţiune situată la o distanţă de 60 km de Belize. Orificiu aproape perfect rotund, cu un diametru de 400 de metri, este cel mai dorit pentru toţi scafandrii din lume. În interiorul lui, adîncimea ajunge la 145 de metri şi pe pereţii acestei fîntîni naturale, locuiesc un număr mare de organisme marine, care sunt în aşteptare să fie fotografiate şi examinate. Avînd în vedere profunzimea foarte mare, culoarea apei în acest loc este diferită de suprafaţa înconjurătoare.
Crystal Cave of the Giants, Mexic
Într-o mină adîncă din sudul Mexicului, în Chihuahua, zace un grup de cristale minerale, ascunse de ochii omului. Înălţimea lor atinge cîţiva metri, forma, de obicei, este rectangulară , dar sunt şi cristale cilindrice, iar culoarea se modifică de la argint la aur. Cel mai probabil, spaţiul din jurul cristalelor a fost umplut cu rocă, care treptat a fost spălată de fluxurile de apă subterane, lăsînd astfel de formaţiuni neobişnuite.
Blue Lake Cave, Brazilia
Zona Mato Grosso do Sul în Brazilia, conţine mai multe lacuri subterane, frumoase - Gruta do Lago Azul, Gruta do Mimoso, Aquário Natural. Primul dintre acestea este o încăpere naturală, a cărui interior este format din stalactite şi stalagmite bizare, precum şi un lac mare albastru. Frumuseţea lui impresionează pe toţi turiştii, care au avut posibilitatea de a vedea această minune a naturii, în special, se memorizează transparenţa apei de culoare albastră, intens luminoasă.
Giants Causeway, Irlanda
Teritoriul acoperit de 40 de mii de coloane din bazalt de o formă regulată, s-a format în urma erupţiei vulcanice extrem de vechi. Zona este situată în nord-estul Irlandei de Nord, majoritatea coloanelor sunt hexagonale, dar există şi coloane cu 4, 5, 7 şi 8 feţe. Cea mai înaltă ajunge la 12 metri, iar grosimea lavei în jur - pînă la 28 de metri. În 2005, conform sondajului efectuat de ediţia Times, Giants Causeway a fost numit, a patra minune a lumii din Regatul Unit.
Foc Falls - "Horsetail Fall"
Această cascadă uimitoare este situată în Parcul Naţional Yosemite din California (SUA). Este numită Horsetail Fall.
Cascada este de culoare portocaliu aprins şi se află pe versantul estic al muntelui El Capitan.
Cascada constă din două fluxuri care se revarsă de la o înălţime de aproximativ 480 m. Înălţimea totală a cascadei este de 650 metri. Locul cel mai perfect pentru filmare - drumul de nord, care duce spre Yosemite Valley, la est de muntele El Capitan.
Lightning Catatumbo
Lightning Catatumbo (în spaniolă Relámpago del Catatumbo) este un fenomen natural care apare deasupra locului, unde rîul Catatumbo se întâlneşte cu Lacul Maracaibo (America de Sud). Fenomenul se exprimă prin apariţia luminiscenţei la o înălţime de aproximativ cinci kilometri. Fulgerul apare pe timp de noapte (140-160 de ori pe an) şi descărcările durează timp de 10 ore. În total sunt aproximativ 1,2 milioane de descărcări pe an.
Fulgerul poate fi văzut la o distanţă de 400 kilometri. El a fost chiar folosit pentru navigare, din care motiv fenomenul este de asemenea, cunoscut sub numele de "Farul din Maracaibo". Se consideră că fulgerul este cel mai mare generator de ozon pe Pămînt. Vînturile venite din Anzi, provoacă furtuni. Metanul, cu care este bogată atmosfera din aceste zone umede, se urcă în nori, încărcînd fulgerul.
Ecologişti locali cred că această zonă unică ar trebui să fie protejată de UNESCO.
Ploaie de peşte în Honduras
Ploaia din animale este un fenomen meteorologic destul de rar, deşi astfel de cazuri au fost înregistrate în multe ţări, din întreaga istorie a omenirii. Dar, în Honduras, acest fenomen este regulat. În fiecare an, între mai şi iulie, în cer apare un nor întunecat, strălucesc fulgere, tună, bate un vînt puternic şi 2-3 ore se revarsă o ploaie puternică. De îndată ce aceasta se opreşte, pe pămînt rămân sute de peşti vii.
Oamenii îi culeg ca ciupercile şi îi duc acasă pentru ai prepara. Din 1998, aici are loc „Festival de la Lluvia de Peces” (Festivalul de ploaie de peşte). Acesta este sărbătorită în oraşul Yoro, Departamentul Yoro, Honduras. Una din ipotezele apariţiei fenomenului, constă în faptul că vînturile puternice ridică în aer peştele din apă la o înălţime de mai mulţi kilometri, deoarece apele din Marea Caraibelor, în largul coastei de nord a Hondurasului, abundă în peşte şi alte fructe de mare. Cu toate acestea, nimeni nu a fost martor celor petrecute.
Sursa: planeta.moy.su