ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Misterul computerului antic (Partea II)
 

 

Unii cercetători tind să atribuie paternitatea mecanismului din Antikythera,filosofului Posidonius şi citează drept dovadă cuvintele lui Cicero. Politicianul şi filosoful roman antic în opera "Despre natura zeilor" a scris:

"Dacă vom demonstra sciţilor sau britanicilor sfera făcută recent de prietenul nostru Posidonius, care rotindu-se, arată mişcarea Soarelui, Lunii şi altor cinci stele rătăcitoare timp de zi şi noapte, aşa cum este pe cer, oare cel puţin un barbar din toţi n-ar înţelege că este crearea unei minţi gânditoare? "

Însă mecanismul din Antikythera nu poate fi numit sferă, chiar avînd cea mai mare dorinţă . Potrivit oamenilor de ştiinţă, aparatul a fost introdus într-un corp de lemn cu dimensiunea de 32 x 16 x 10 cm.

Alţi cercetători au atribuit paternitatea mecanismului, marelui matematician, fizician şi inginer antic grecesc, Arhimede din Siracuza (287 î.Hr. - 212 î.Hr.). În acest sens, în opera sa "Arhimede" S.Jitomirsky, sugerează că mecanismul din Antikythera poate fi una din variantele ale aşa-numitului „Globe lui Arhimede”. Globul, cu care a fost posibil să se observe mişcarea Lunii, Soarelui, planetelor, constelaţiilor şi a fost menţionat pentru prima dată în sec. I în. e.n.

 În lucrarea lui Cicero "Despre stat" un participant la discuţie, astfel descrie globul inventat de Arhimede: " Invenţia lui Arhimede este uimitoare ,prin faptul că el a creat modul prin care în timpul unei rotaţii au fost păstrate mişcările şi căile diferite. Când Gall punea în mişcare sfera, pe această minge de bronz , Luna perinda Soarele cu acelaşi număr de rotaţii, cu câte zile îl înlocuia pe cer ... ".

 

Misterul computerului antic (Partea II) 

 

Desigur, nu trebuie exclus faptul că mecanismul din Antikythera ar putea fi o variantă îmbunătăţită a "globului lui Arhimede" . Jitomirsky ,menţionează că Arhimede a avut succesori, acest fapt este confirmat de rămăşiţele ceasului astronomic (sau a unui calendar astronomic în mişcare) datate din sec. I în. e.n. Părţile acestui dispozitiv au fost găsite în 1900, pe nava antică ridicată de pe fundul mării în apropierea insulei Antikythera. Aceste piese erau acoperite cu un strat gros de sedimente. A început munca grea privind curăţarea şi reconstruirea dispozitivului, care a durat mai mult de un deceniu şi încă nu este complet finisată. Dispozitivul reprezintă o cutie de bronz cu mai multe discuri conectate printr-un sistem complex de angrenaj. Pe discuri au rămas urmele semnelor zodiacale, lunile şi gradele. Dispozitivul din Antikythera poate fi o versiune "plată" a globului lui Arhimede. Cartea lui Arhimede despre structura globului ceresc, care conţinea o descriere a mecanismelor, a fost cunoscută o perioadă lungă de timp. Prin urmare, este probabil, ca multe în structura ceasului mecanic, originar din Imperiul Bizantin, să fi fost sugerate de Arhimede - creatorul globului mecanic ceresc.

Dacă vom presupune că mecanismul antic, găsit în Marea Egee în 1900, este un model avansat şi completat al „globului lui Arhimede", atunci misterul care învăluia atât de multe decenii mecanismul din Antikythera, se dispersează asemenea ceţii. Din păcate, nu există nici- un fel de tehnologii extraterestre şi cu siguranţă, ar fi naiv să credem că inventatorul celebru din Siracuza a intrat în contact cu alte civilizaţii, care au împărtăşit cu el cunoştinţele "secrete". Iar "globul lui Arhimede" este probabil, unul din cele mai convingătoare argumente împotriva unei arme de vânători după OZN şi extratereştrii din alte lumi .Pentru că demonstrează, în mod convingător, potenţialul savanţilor antici, cunoştinţele şi realizările tehnice ale culturii, reprezentanţii cărora, în conformitate cu susţinătorii teorii contactelor cu astronauţii antici, ar putea singuri să creeze mecanisme "atât de complicate pentru acea vreme".

Pe de altă parte, unii cercetători (printre care sunt şi istorici), se îndoiesc în capacităţile ştiinţei greceşti din sec. II în. e.n. Grecii, spun ei, nu ar putea avea cunoştinţele necesare şi cel mai important, tehnologii care ar permite crearea unui astfel de instrument complex, cum este mecanismul din Antikythera. De exemplu, pentru fabricarea detaliilor de atelaj, la început a fost necesar de a stăpîni tehnica de prelucrare a metalelor şi de a se folosi un strung, chiar şi unul simplu.

Nu trebuie să trecem cu vederea posibilitatea la grecii antici, de a putea împrumuta realizările tehnice ale altor culturi, în primul rând, babiloniană şi egipteană. Babilonienii, spre exemplu, au folosit calendarele astronomice încă în sec.V în. e.n. iar egiptenii, dispuneau de cunoştinţe vaste în astronomie.Însă aceasta este mai mult o bănuială, care nu apropie cercetătorii de descifrarea principalei taine a mecanismul din Antikythera: de ce tehnologia fabricării instrumentului antic a fost pierdută? De fapt răspunsul poate fi destul de simplu.

Dacă obiectul descoperit este datat din 150-100 de ani în. e.n., atunci cum putem explica faptul că dispozitivele similare au apărut numai în secolul al XVIII-lea? Altfel spus, de ce tehnologiile şi cunoştinţele aplicate la crearea mecanismului din Antikythera au fost pierdute şi au rămas necunoscute pentru ştiinţă, până în secolul al XVIII-lea? Oare dispozitivul, a fost făcut într-un singur exemplar sau nu? Dacă nu, de ce nu au fost descoperite şi alte dispozitive similare? Unii cercetători sugerează, că bronzul din care au fost făcute astfel de mecanisme reprezenta în acele vremuri o mare valoare şi desigur, nu putea să fie permis risipirea unui material atât de preţios. În fine, instrumentele au fost retopite şi este un miracol că mecanismul din Antikythera s-a păstrat până în ziua de azi.

Mike Edmunds, consideră că singurul exemplu de mecanism de care dispunem, a nimerit la noi din locul unde a naufragiat nava – anume din acest motiv el nu a fost topit".

Tocmai datorită naufragiului navei romane care a transportat mecanismul din Antikythera, cercetătorii moderni dispun de un artefact unic care este direct legat de ştiinţa antică.

Este destul de îndrăzneaţă o altă ipoteză, care respinge complet însăşi existenţa unui dispozitiv mecanic complex care poate efectua operaţii aritmetice şi calcula datele eclipselor solare şi lunare. Ce dacă oamenii de ştiinţă au confundat dorinţele cu realitatea? Este o eroare recunoaşterea detaliilor împrăştiate drept părţile componente ale unui mecanism integru? Este posibil că cele şapte elemente "ipotetice", adăugate de către experţi în timpul renovării recente, sunt doar o completare a unui mecanism grecesc simplu? În acest caz, noi nu avem de-a face cu un dispozitiv extraordinar, aşa cum acesta este descris de Mike Edmunds, ci cu un model primitiv al mecanicii antice greceşti finalizat din greşeală de către savanţii moderni. O confirmare indirectă a acestui fapt este lipsa totală a oricărui mecanism asemănător cu dispozitivul din Antikythera, lipsa de imagini şi de descrieri. Desigur, am putea presupune că dispozitivul a fost fabricat într-un singur exemplar, dar această explicaţie nu ne scuteşte de întrebările puse mai devreme: de ce nu există nici- o menţiune a dispozitivului în sursele scrise ale timpului şi de ce tehnologia fabricării mecanismului a fost pierdută? Poate că nici- o tehnologie nu a existat?

 

Computerul antic?

Numeroasele surse, în special, sensibile la o varietate de senzaţii, preferă să numească mecanismul din Antikythera computerul antic. Aşa, spre exemplu, a scris revista "Itoghi", în 2007: "Concluzia la care au ajuns experţii, este senzaţională: dispozitivul ridicat din partea de jos a Mării Egee şi proiectat mai mult de două mii de ani în urmă, poate fi considerat prototipul computerului modern".

Chiar şi Mike Edmunds, profesor ul de la Universitatea din Cardiff, care a condus proiectul greco-britanic pentru studierea mecanismul din Antikythera, crede cu tărie, că dispozitivul antic este un ceas astronomic şi nu ezită să numească mecanismul "computerul de calendar".

Desigur, putem vorbi mult despre complexitatea mecanismului, discuta despre originea lui, atribui paternitatea instrumentului unui sau altui inventator antic, dar un lucru este cert - acest dispozitiv nu este un computer şi cu siguranţă, invenţia extratereştrilor, deoarece mecanismul a fost făcut după tehnologiile terestre, cu utilizarea tuturor cunoştinţelor disponibile pe acele timpuri. Datorită celor mai recente cercetări ale oamenilor de ştiinţă moderni, astăzi putem spune cu
încredere, că ipoteza privind originea extraterestră a mecanismului din Antikythera, pentru care pledează unii susţinători ai contactelor cu astronauţii antici, este un mit.

 

 

Sursa: gifakt.ru

 

Joi, 12 aprilie 2012
Vizualizări: 1985

Citiţi de asemenea

ABS Recycling Moldova este unicul proiect de sortare a deșeurilor din țara noastră. Acesta, însă, își va sista activitat...
52
«Noua paradigmă științifică: modele posibile ale viitorului Rusiei și a lumii globale» - așa se numește studiul efectuat...
73
Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
201
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
190