Misterul sovietic: de ce în întreaga URSS se plantau plopi?
Plopii au început să fie plantați activ în întreaga Uniune Sovietică în anii '50 ai secolului trecut. La acea vreme, abia se terminase cel de-al doilea război mondial și, pentru a restabili orașele și satele, la scară de stat se realizau programe speciale de locuințe. În paralel cu construcția în masă a apartamentelor din URSS s-a desfășurat și un program de amenajare a teritoriului.
Atunci Stalin a dispus ca în întreaga uniune să fie plantați anume plop, deoarece acești copaci sunt capabili să crească atât în zonele climatice temperate, cît și în cele subtropicale. Al doilea motiv pentru care această țară uriașă a ales să planteze plopi este viteza de creștere a copacilor. Sspre deosebire de alte specii, acești copaci pot crește semnificativ într-un timp scurt.
În afară de viteza de creștere și cerințele plantelor, autorilor programului de amenajare a teritoriului în acel moment li s-a părut atractivă și capacitatea plopilor de a filtra aerul. Plopul poate reține eficient o varietate de compuși chimici toxici și poate reduce poluarea aerului din oraș. Nu e de mirare plopul a fost plantat pe teritoriul fabricilor și în apropierea lor, în cele mai mari orașe și de-a lungul autostrăzilor. Plopii dețin recordul în ceea ce privește producția de oxigen – timp de o zi, un plop poate produce oxigen pentru patru adulți. Din moment ce plopul are de obicei forma unei piramide, aceștia ar putea fi plantați destul de aproape unul de celălalt. Din acest motiv, plopii în multe locuri sînt plantați în alei dese.
Cu toate acestea, oricât de bune ar fi caracteristicile plopilor, în aceste noastre acești copaci nu ne bucură. Și dee vina este puful. La început s-a planificat că în orașe vor fi plantați copaci de sex masculine - copacii de acest gen nu au puf. Numai copacii de sex feminin biologic înfloresc. Cu toate acestea, cei care s-au ocupat de înverzirea teritoriilor au renunțat rapid și au încetat să sorteze copacii după gen - selecția le lua prea mult timp, iar termenul de ralizare a programului nu le-a permis grădinarilor să se ocupe cu cercetarea copacilor.
Un alt dezavantaj este că în timpul înfloririi, puful este inflamabil, în plus, deoarece plopii sînt de obicei plantați aproape unul de celălalt, aprinderea accidentală a unei ramuri poate duce la un risc grav de izbucnire a unui incendiu.
În ultimii ani, plopii sînt tăiați, iar în locul lor sînt plantați alți copaci - arțar sau tei.