Moldova creează industria nuciferă

/ Vizionări: 24076

Moldova creează industria nuciferă

Moldova creează industria nuciferă Know-how sau plantarea în containere

Noua tehnologie pentru reproducerea nucului a fost prezentată la 18 iunie, în satul Rediul de Sus, raionul Făleşti, în cadrul seminarului naţional. Despre know-how a relatat directorul pepinierii de producere a puieţilor de nuc, SRL, Gospodarul Rediu (satul Rediu de Sus, raionul Făleşti), Nicolae Chictenco, care a spus că tehnologia de plantare a puieţilor de nuc în containere de lemn a fost dezvoltată în colaborare cu savantul Ion Ţurcan.

Moldova va primi de la România un grant în mărime de 15 mln de euro pentru combaterea schimbărilor climatice
Moldova va primi de la România un grant în mărime de 15 mln de euro pentru combaterea schimbărilor climatice

"Pentru acestă tehnologie sunt necesare forme de presare, realizate după un proiect individual. Mijloacele financiare am primit în 2009   prin acordarea grantului elveţian în mărime de 86 mii de lei. Cu ajutorul  formelor de presare, care au fost făcute la Chisinau, noi am fabricat containere de plastic de 5 litri. Cultivarea în containere va permite să evitaţi stres la transplantarea răsadurilor, şi să eliminaţi complet trauma sistemului de rădăcină. Plantarea se efectuează în iulie şi august cu răsaduri vegetative.

Rata de supravieţuire este sută la sută. Răsaduri prindă rădăcini până în toamnă şi în acest timp  cresc până la 0,7-1 m. Mai mult, cu utilizarea tehnologiilor de container pentru reproducere arborii dau roadă cu un an mai devreme, deci în al doilea an de plantare. În pepinerie sunt cultivate doar soiuri testate pentru zonele Moldovei, printre care: Chisinau, Calaraşi, Corjeuţi, Cazacu, Kogălniceanu, Costiujanschi, Schinoasa, creete de Institutul  Naţional de Horticultură în ultimii 45 de ani. Fructele sunt destul de mari: 11 - 17 g, miezul atinge până la 50% din greutatea fructului şi este extras în întregime după spargerea cojii. Toamna gospodăria va primi circa 40 mii de puieţi. Chictenco consideră că “afacerea de nucă  în Moldova este pentru secole”. Preţul de piaţă al răsadurilor de nuc vor fi stabilite în toamna. Iar preţul de piaţă pentru anul trecut - 100-120 lei.

Printre importatorii majori de nucă din Moldova - Franţa, Turcia, Austria, Grecia, Germania. În exportul miezului de nucă Moldova cedează numai  Statelor Unite, Chinei şi Mexicului. Anul trecut, Republica a exportat în peste 30 de ţări, 8,1 de tone de nuci (cu 41,4 milioane de dolari),  cu 17% mai puţin, decât în anul 2007. Cauza constă nu  numai în condiţiile climatice, dar, şi de asemenea, în scăderea cererii.

Moldova intenţionează până în 2020 să primească 20% de energie din surse regenerabile
Moldova intenţionează până în 2020 să primească 20% de energie din surse regenerabile

În piaţa europeană  preţul pentru 1 kg de nuci în coajă, este aproximativ egal cu 1 kg de boabe. Astfel, exportul nucilor în coajă este profitabil, însă ţările importatoare nu riscă să cumpără de la Moldova nuci în coajă. Moldova  sută la sută face parte din acele 7% din  pământ uscat unde cresc bine alunele. Calitatea nucului din Moldova este recunoscută în întreaga lume, spune consultantul de la Institutul de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, doctor habilitat în ştiinţe agricole, Ion Turcanu: "Spre regret, nu avem publicitate corespunzătoare.  Începând cu ultimii ani, stabilim grădini numai pe bază de soi  şi vom obţine produse omogene de o calitate excelentă, care ne vor permite să exportăm nuci în coajă”.

 

Alla Russu

 

Sursa