Moldova riscă să rămînă fără păduri (+Video)
„Sarcina principală a colectivului Agenției „Moldsilva” azi este reformarea activității. Și noi avem o atitudine foarte responsabilă față de această activitate complicată. Deoarece dacă nu o vom efectua, atunci în scurt timp, Moldova riscă să rămînă fără păduri, iar peste o perioadă mai îndelungată - în general să se transforme în pustiu”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, directorul general al întreprinderii, Ștefan Chitoroagă, transmite NOI.md.
În ajunul Zilei silvicultorilor, agenția a decis să împărtășească societății civile nu doar succesele, dar și problemele.
„Noi încă în anul 2012 am sistat încheierea contractelor de arendă a ocolurilor silvice. Regulamentul privind arenda, aprobat în 2008, „lucra” mai mult pentru diverse scopuri, numai nu pentru amenajarea și dezvoltarea gospodăriri silvice. Trebuie să recunoaștem că prețul arendei nu îi stimula pe proprietarii temporari să se ocupe cu creșterea animalelor sălbatice, cu obținerea ulterioară a plăcerii și profitului în urma vînatului. Noi studiem atent și vom implementa experiența țărilor europene în această direcție”, a promis funcționarul.
O problemă acută în fața colectivului agenției este tăierea ilicită a pădurilor. Fenomenul negativ este favorizat de sărăcia sătenilor, nevoiți să se aprovizioneze haotic cu lemne pentru iarnă. Însă există multe cazuri de tăiere masivă a copacilor în păduri pentru obținerea profitului. Potrivit directorului Institutului de studii și management silvic, Dmitri Galupa, „este necesară înăsprirea amenzilor și a pedepselor, pînă la răspunderea penală pentru tăierea ilicită. Nu este oare ridicol că pentru o mașină de lemne, prețul căreia pe piață este de 7 mii de lei, braconierul să fie speriat cu o amendă de 2 mii de lei. Or el distruge proprietatea publică, adică a poporului”.
Astăzi, în fața „Moldsilva” este sarcina de a planta 13 mii de hectare, pentru care vor fi necesare 300 mil. lei. Acum specialiștii caută surse de finanțare. E nevoie de bani și pentru a salva, adică de a planta cu copaci 300 mii de terenuri degradabile.