Moldova riscă să rămînă fără păsări de pradă
Moldova riscă să rămînă în curînd fără păsări răpitoare. Spre regret, trebuie să constatăm că demult nu se mai văd pe la noi mai pulte specii de păsăsri de pradă, a declarat marţi pentru corespondentul AŞ Novosti-Moldova Andrei Munteanu, şef de laborator la Institutul de Zoologie al AŞM.
„Cine a studiat cîtuşi de puţin cursul iniţial de ştiinţe naturale, ştie că în natură totul e legat reciproc, la căderea vreunui element se distruge întreg lanţul, este afectat ireparabil cîte odată sistemul ecologic. Exploatarea incompetentă a păşunilor naturale, fie chiar şi mici, a dus la faptul că vitele domestice au distrus pur şi simplu multe plante, bulbii cărora sînt hrana ţistarilor. Odată cu dispariţia lor s-a redus considerabil mediul nutritiv pentru păsările mici de pradă, ele nu se mai cuibăresc pe la noi, deci, nici nu se înmulţesc”, - a explicat savantul.
El a relatat cu îngrijorare că tăierile nechibzuite ale pomilor bătrîni uscaţi în pădurile noastre duce de asemenea la reducerea numărului păsărilor, care îşi fac cuiburi în scorburi. Iar aceasta, ceea ce e firesc, a dus la micşorarea numărului de ciocănitori, hrana principală a cărora a constituie insectele şi larvele de sub scoarţa şi părţile vătămate ale copacilor.
„Sesizaţi legătura: nu sînt copaci bătrîni uscaţi – nu este hrană pentru ciocănitori – nu sînt cuiburi în scorburi – nu există anumite specii de păsări! Faptul că concluziile noastre sînt corecte o demonstrează elocvent situaţia că din o sută de cuiburi artificile, instalate de specialişti şi de iubitorii naturii în pădurile din Moldova şaizeci dintre ele sînt populate chiar în primul an. Are rost să ne mirăm după aceasta de invazia fluturilor în livezi sau de răspîndirea masivă a omizilor?! Noi doar am distrus singuri duşmanii lor naturali”, - a continuat interlocutorul.
„Pe fundalul actualelor dificultăţi economice şi de alt gen aceste probleme pot părea absolut neînsemnate. Este un punct de vedere eronat şi periculos. Doar întreaga lume animală şi vegetală este nu numai frumuseţe şi bogăţie, dar un întreg sistem ecologic. Noi, cu ajutorul Domnului şi prin voinţă, vom depăşi dificultăţile. Dar ce vom lăsa copiilor şi nepoţilor în natură”, - a conchis Munteanu.
Sursa: moldovenii.md