Moldova va avea o fabrică eco de reutilizare a pneurilor

/ Vizionări: 3394

В Молдове откроется экозавод по вторичной переработке шин

În Republica Moldova va apărea o fabrică eco de reutilizare a pneurilor. Şoferii vor putea aduce anvelopele, iar pentru grija faţă de mediu vor fi răsplătiţi simbolic cu un litru de combustibil. Proiectul este menit să reducă emisiile poluante în urma arderii ilegale a cauciucurilor.

Inițiatorul proiectului s-a inspirat din experiența României. Managerul proiectului „Garda de Reciclare", Iulian Gamureac, spune că cei care sunt responsabili de mediu vor avea posibilitatea de a se debarasa de cauciucuri eco-rațional. La fabrică, din anvelope se va obține lichid de aprins focul și praf de cărbune.

Moldova se va alătura acţiunii ecologice „Ora Planetei”
Moldova se va alătura acţiunii ecologice „Ora Planetei”

„Vom face un anunț către toți utilizatorii din Moldova, pentru a crea sistemul inteligent de colectare a pneurilor. Pentru a motiva populația să aducă pneuri și să recicleze aceste deșeuri vor fi create anumite sisteme sau un sistem de achiziții", a menționat Iulian Gamureac.

Anual, în Moldova sunt aduse șase mii de anvelope, arată datele Mișcării Ecologiste. Majoritatea, spun experții, sunt arse ilegal în cazangerii și sere, și doar zece la sută dintre ele sunt reutilizate la o uzină de ciment din Rezina.

„O fabrică pentru reciclarea deșeurilor de cauciuc este foarte necesară pentru Moldova. Anual, la deșeuri se aruncă un număr foarte mare, 500-600 de mii de anvelope și toate ele sunt împrăștiate pe teritoriul țării. O mare parte din ele sunt arse, arderea lor necontrolată duce la poluarea aerului cu substanțe deosebit de toxice, problemă destul de gravă", a afirmat Vladimir Garaba, președintele organizației teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste.

În Moldova au existat cel puțin trei tentative de a deschide astfel de fabrici, însă, din cauza tehnologiilor învechite, emisiile depășeau normele admise.

 

Sursa: moldovenii.md