Muntele Fuji (Fujiyama)
Muntele Fuji (Fujiyama)
Fuji - vulcan de pe insula japoneză Honshu, la 90 km sud-vest de Tokyo. Înălţimea muntelui - 3776 m (cel mai înalt în Japonia). În prezent, vulcanul este considerat slab activ, ultima erupţie a avut loc în 1707-1708 ani. Muntele are o formă conică aproape perfectă şi se consideră sacru, este un obiect de turism şi de pelerinaj religios al cultului budist şi sintoist. Timp de secole Fuji a fost o temă populară în arta japoneză. Astăzi, pe partea de sus a muntelui Fuji sunt situate un templu shintoist şi o staţie meteorologică. Împrejurimile muntelui Fuji fac parte din Parcul Naţional Fuji-Hakone-Izu.
Etimologie
Kanji modern, folosit pentru denumirea muntelui Fuji, înseamnă bogăţia, abundenţa şi omul onorabil. Cu toate acestea, probabil, aceste simboluri sunt atedzi, ceea ce înseamnă că au fost alese din cauza pronunţării şi nu poartă nici un sens.
Originea demunirii Fuji este neclară. În nuvela lui Taketori Monogatari, datată de secolul X, se spune că denumirea provine de la cuvântul “nemurire” (Jap. Fusi, Fuji), de asemenea, înseamnă şi o varietate de soldaţi urcând un munte. În etimologia populară timpurie se susţine că cuvântul Fuji provine de la cuvântul "fara precedent", "incomparabil." O altă părere susţine că rădăcina acestui cuvânt însemnă "inepuizabil". Savantul japonez din perioada Edo, Hirata Atsutane, a sugerat că denumirea provenea de la cuvântul "munte, care stă drept ca un spic de orez”.
Structura geologică
Insulele japoneze reprezintă un microcontinent (unii cercetatori consideră arhipelagul ca un arc insular, însă Japonia diferă prin zona cortexului), situat de mai sus de zona de subducţie, care face parte din Cercului de foc al Pacificului. În această zonă de subducţie se absoarbă scoarţa oceanică a plăcilior Filipine şi Pacifică. Muntele Fuji este situat în punctul unirii al plăcilor Eurasiatică, Filipine şi Ohotsk.
Muntele Fuji este situat într-o zonă de activitate vulcanică de termen lung, deasupra mai multor vulcani vechi. Există patru faze ale vulcanismului, care au format muntele. În primul rând, acolo s-au erupt lavele andezitice, care au format vulcanul Sf. Komitake, apoi acestea au fost înlocuite cu vulcanul bazalt Komitake. Aproximativ 80.000 de ani în urmă s-a format aşa-numitul “Bătrânul Fuji”. Muntele modern se numeşte "Tânărul Fuji" şi a început să crească cu 11800 ani în urmă. Pentru stadiul actual al istoriei vulcanului sunt caracteristice magme bazaltice. Pe pantele vulcanului s-au deschis mai mult de o sută de cratere şi fisuri secundare. Lava a blocat fluxurile de râuri şi pâraie, astfel au apărut cinci lacuri de Fuji (acum o staţiune balneară populară în Japonia).
Fapte interesante despre Muntele Fuji
Forma clasică a muntelui Fuji au fost iniţial cunoscută în lume datorită picturilor japoneze ukiyo din perioada Edo. Sunt larg cunoscute colecţii de picturi "Treizeci şi şase de vederi ale muntele Fuji" de Hokusai, culegerea lui Hiroshige intitulată “O sută de vederi ale Muntelui Fuji" de Hokusai.
Pe pantele muntelui sunt situate edificii religioase ale religiei tradiţionale japoneze, Shinto.
Ascesiunea pe Muntele Fuji
Muntele Fuji este popular în Japonia şi în străinătate printre turişti. Începând cu 7 iulie şi până la 27 august pe munte funcţionează multe centre de lucru şi numeroasele yamagoya (în jap. cabana de munte), unde puteţi cumpăra alimente şi băuturi şi să vă relaxaţ pe rafturi de dormit. Această perioadă este considerată cea mai sigură şi mai confortabilă pentru alpinism. În celalt timp partea de sus a muntelui Fuji este acoperită cu un strat gros de zăpadă. Muntele este împărţit în 10 nivele, gogome. De la Lacul Kawaguchiko până la nivelul 5, pe latura de nord (2300 m) este pavată o autostradă privată Subaru, pe care trece o linie regulată de autobuze. Acolo există suficiente locuri de parcare disponibile şi o mulţime de restaurante. De asemenea, pe acest itinerar, din partea Kawaguchiko, sunt situate cele mai multe yamagoya.
Anual Fuji este vizitat de aproximativ 200 000 de oameni, 30% dintre care sunt cetăţenii străini.
Ecologie
Muntele Fuji este un parc national, deaceea aruncarea gunoiului este strict interzisă, fapt despre care amintesc constant multe semne convenţionale, plasate pe tot parcursul traseului. La începutuil ascensuiunii toată lumea primeşte gratis un sac pentru gunoi.