Murarea roșiilor și castraveților fără sare
Probabil fiecare dintre noi a gustat măcar o dată castraveți și roșii murate. Acum se găsesc puțini dintre cei care le pregătesc și toate din vina sării și oțetului, ce sunt necesare după rețeta clasică de preparare a murăturilor. S-ar părea că cu o astfel de "abundență" de ingrediente dăunătoare ar trebui să uităm de castraveți și roșii pentru totdeauna. Cu toate acestea, lucrurile nu stau întratît de rău. Acum, vă voi dezvălui o rețetă foarte simplă și la preț accesibil pentru a mura castraveți și roșii doar că fără utilizarea sării și oțetului!
La o căldare de roșii avem nevoie de:
Hrean - și anume rădăcina;
Usturoi – o căpățină;
Piper negru - aproximativ 30 de boabe;
Și cam tot atîtea boabe de piper Jamaican
5 cuișoare;
3-5 frunze de dafin;
Verdeață pentru sărămură. Vor fi potrivite frunzele de vișin, stejar sau coacăz și de asemenea mărar.
Totul se pregătește foarte simplu: verdeața se pune într-o găleată, roșiile se străpung cu o furculiță și se pun tot acolo. Se presară cu hrean ras și usturoi, presat în avans. Toate celelalte ingredient, frunzele de dafin, ambele tipuri de piper și cuișoare se macină într-o râșniță și se presoară peste roșii.
Apoi, pur și simplu umplem căldarea cu apă și punem și o greutate. În 4-6 zile murăturile vor fi gata. Roșiile se pun în borcane și se toarnă sărămura pînă le acoperă, apoi le depozităm în frigider.
Cu castraveți este un pic mai complicat.
Ei nu se grăbesc să se mureze, ba din contra pot să se altereze. Însă soluția există. Amintiți-vă modul de a mura varza? Deci, dacă doriți să obțineți castraveți bine murați trebuie să combinăm aceste două lucruri și să schimbăm puțin rețeta.
Odată ce varza a început să lase suc, adăugați apă și așteptați un pic mai mult.
Varza s-a murat, zeama de varză se scurge într-un recipient separat și murați castraveții după aceeași rețetă ca și roșiile. Numai că în loc de apă folosiți această saramură, care păstrează perfect castraveții și le dă o ușoară acreală. Păstrați-i în același mod în frigider. Succes!