Nanotehnologia lumii antice. Cine a creat cu 2600 de ani în urmă Cupa Lycurgus, care își poate schimba culoarea (+Foto)
Cupa Lycurgus, creată în urmă cu 2600 de ani, a fost găsită în circumstanțe destul de ciudate de către un arheolog care a dispărut la scurt timp. Cupa unică este singura păstrată din antichitate cu un desen cu figuri și cu o altă proprietate extrem de neobișnuită. Cupa este capabilă să-și schimbe culoarea în funcție de ora zilei și abia nu demult oamenii de știință au aflat că aceasta a fost creată cu ajutorul nanotehnologiei.
Pe pereții cupei apar scene din viața regelui Traciei Lycurgus, în cinstea căruia a fost numită. Se presupune că meșterii au realizat cupa în cinstea victoriei împăratului Constantin asupra lui Licinius. Ea era trecută din mînă în mînă de către vahanți la celebrele libații dionisiace.
Soarta acestui artefact străvechi poate fi urmărită doar pînă la sfîrșitul anului 1845. Se presupune că a fost achiziționat de la un arheolog de către bancherii Rothschild, iar de atunci omul de știință a dispărut și nu a mai apărut niciodată. Și doar peste 20 de ani, bancherii au permis ca pocalul să fie expus într-un muzeu.
Abia în 1958, moștenitorul Rothschild a vîndut pocalul Muzeului Britanic. Acum, oamenii de știință au putut, în sfîrșit, să-i studieze proprietățile, deoarece cupa își schimba culoarea în funcție de lumina care cădea asupra sa.
La microscopul electronic, oamenii de știință au văzut că această proprietate neobișnuită este conferită materialului paharului de particule de aur și de argint cu dimensiuni de maximum 70 de nanometri. Este mult? Un cristal de zahăr este de aproape 1.000 de ori mai mare.
Nanoparticulele sînt cumva ordonate. Cele de aur sunt perpendiculare pe suprafață, iar cele de argint sînt paralele. Dacă lumina bate din față, acesta devine verde. Dacă vasul este luminat din interior, acesta devine roșu.
Pentru a forma benzile de nanoparticule în interiorul sticlei, oamenii din antichitate ar fi avut nevoie de echipamente care nu există astăzi. Misterul Cupei Lycurgus este încă neelucidat.