Napul uitat de toată lumea
Napul este o plantă erbacee anuală sau bienală din familia Brassica rapa. Rădăcina galbenă netedă în diametru poate ajunge la 8- 20 cm și cântări 10 kg. Toate tipurile de napi sunt de o creştere timpurie, rădăcina legumei se formează în 40 - 45 de zile, soiurile târzii - în 50 - 60 de zile. Tulpina floriferă ajunge la o înălțime de 40-60 cm. Napul ca leguma și planta medicinală este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Napul poate fi copt, fiert, umplut, din el se coc budinci şi se prepară tocane, el este potrivit pentru salate. Napul poate fi păstrat într-un loc răcoros o lungă perioadă de timp, fără a pierde calitățile sale medicinale; el este uşor absorbit de organism și recomandat pentru dieta bebeluşilor. În Rusia de mult timp a fost cunoscută expresia "e simplu ca bună ziua"(literalmente, mai simplu decât napul) care indică o utilizare frecventă şi multianuală.
Napul a fost una dintre primele legume care au atras atenția omenirii. Grecii, egiptenii și perșii au hrănit cu napi sclavii, considerând această legumă o alimentaţie simplă, dar hrănitoare, romanii credeau că napii sunt un produs alimentar al păturilor sociale inferioare, dar cu începutul erei noastre, leguma a ieşit din categoria "pentru sclavi" - în Evul Mediu timpuriu, napul copt în cărbuni a fost considerat o delicatesă și deseori a fost servit ca o garnitură la carne.
Napul a fost leguma principală în bucătăria slavă. Și nu numai la oamenii simpli, dar, de asemenea, la negustorii bogaţi și nobilime. Determinând napul ca leguma de bază, îl punem în loc de cartoful, care acum este şi garnitura, și supa, și piureul, fiert, copt şi prăjit acesta face parte de un număr foarte mare de feluri de mâncare. Ecaterina cea Mare a insistat asupra cultivării cartofilor care au fost pe vremuri la modă şi treptat, dar sigur, napul a fost trecut în categoria legumelor ieşite din uz. În secolul XX prepararea bucatelor din nap se considera vulgară şi chiar indecentă. Odată cu trecerea napului în categoria legumelor simpli, au fost pierdute şi multe secrete de prelucrare, preparare şi reţetele bucatelor în baza napului.
Proprietățile utile ale napului
Napul din antichitate se consideră un mijloc excelent de curățare a organismului de toxine. În napul crud se conțin până la 9% de zahăr, o cantitate foarte mare de vitamina C (de două ori mai mult decât în altă legumă rădăcinoasă), B1, B2, B5, PP, provitamina A (mai ales în napul galben), polizaharide ușor digerate, sterol (element necesar în tratamentul aterosclerozei).
Napii conţin elementul rar - glucoraphanin, analog vegetal de sulforafan, având proprietăți anti-cancer. Acest element se conţine numai în napi și diverse tipuri de varză: broccoli, gulia şi conopida.
Napii conţin oligoelemente rare și metale: cupru, fier, mangan, zinc, iod și altele. Napii conțin mai mult fosfor decât ridiche, iar sulf necesar pentru purificarea sângelui și dizolvarea pietrelor în rinichi şi vezica urinară nu veţi găsi nici în orice altă legumă obişnuită. Magneziu, conținut într-o cantitate mare, ajută organismul să acumuleze şi să absoarbă calciu. Napii conţin chiar şi un antibiotic care încetineşte dezvoltarea unor ciuperci, inclusiv şi celor periculoase pentru organismul uman (însă care nu au un efect asupra E. coli și stafilococi).
Napul activează funcţionarea ficatului şi secreţia bilei, care previne formarea calculelor biliari. Celuloza sprijină motilitatea intestinală si previne stagnarea substanţelor nutritive. Napul are mai multe proprietăţi pozitive pentru scăderea colesterolului, care, la rândul său, previne ateroscleroza. Napii conţin lizozim - o substanță cu o acțiune antimicrobiană foarte puternică. Interesant este faptul că napul este un antibiotic natural, capabil să ucidă sau să prevină simptomele diferitelor boli, în special ale pielii și mucoaselor.
Napul este un produs cu un conţinut scăzut de calorii, bogat în vitamine. Napul satură, dar nu permite excesului de greutate. Sărurile minerale și uleiurile esențiale conţinute în napi pot servi ca un complex universal care reglementează sănătatea. Nu este întâmplător că au apărut atât de multe povești și proverbe despre napi. Această legumă rădăcinoasă vindecă rănile, are un efect diuretic, anti-inflamatorii, antiseptic și analgezic. În plus, napul preparat corect este foarte gustos şi incredibil de util.
Pentru diabetici napul este un remediu tonic perfect, medicii recomandă consumul napilor în special în timpul iernii. Cu toate acestea, este necesar să controlaţi cantitatea consumată de leguma rădăcinoasă, dar la gulie ar fi mai bine să renunţaţi.
Sucul de nap se bea la tuse, dureri în gât (de la răceli simple până la recuperarea pe deplin a vocii răguşite). Napul ameliorează simptomele de astm, îmbunătăţeşte somnul şi calmează inima. Napul fiert se trece prin răzătoare în pastă și se aplică pe rană pentru guta. Și chiar durerea de dinți se elimină cu napi. O cantitate mare de fibre în napi stimulează mișcările intestinului.
Un decoct de rădăcini de napi îmbunătăţeşte somnul, calmează inima, are un efect laxativ, ajută la astm și bronșită. Pentru a pregăti decoctul aveţi nevoie de una sau două linguri de rădăcini de napi tocate. Este necesar să le acoperiţi cu 200 ml. de apă clocotită, se fierbeţi timp de 15 minute și să strecuraţi. Consumaţi decoctul câte 1/4 ceaşca de patru ori pe zi sau un pahar înainte de culcare.
Poate că un rol crucial în înlocuirea napilor cu cartofi a jucat timpul mai îndelungat de gătit. Cartofii se fierb mult mai rapid, devenind fărâmicioşi și moi, din ei se prepară mai multe feluri de mâncare. Sentimentul de stomacul plin de la napi și cartofi este asemănător, pe timpuri nu se obişnuia să se examineze cauzele senzaţiilor. "Sațietatea de la cartofi" a fost rezultatul unei digestii grea de amidon. Carbohidraţii care stau la baza cartofilor, oferă o mulțime de calorii, dar anume alimentele din carbohidraţi sunt responsabile pentru grăsime. Napii, la fel ca şi ţelina, rădăcina de pătrunjel și păstârnacul, sunt deseori ignoraţi astăzi, aceştia pot fi la fel de bine folosiţi în supe în loc de cartofi și chiar se fierb până la o stare foarte moale. Pentru a prepara napul, este nevoie de mai mult timp, dar în echilibrul substanțelor nutritive și proprietăților specifice de însănătoşire napul lasă în urmă cartoful, iar în mâinile unui bucătar iscusit cu experiență devine o delicatesă.
Prin fierbere înăbuşită și coacere se poate găti o mulțime de feluri de mâncare minunate cu napi. De exemplu, cu mere si stafide. Napul în acest fel de mâncare este ingredientul principal, dar există opțiuni posibile cu sosuri și aditivi. Napii pot fi o garnitură pentru carne, pasăre sau pește.
Proprietățile periculoase ale napului
Este contraindicat consumul napului crud persoanelor cu ulcer gastric și ulcer duodenal sau gastrita acută. Semănaţi napii pentru depozitare ulterioară pe timp de iarnă.
Источник: vk.com