ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ne îndreptăm spre dezastru: Acidifierea oceanelor a crescut cu 26% faţă de epoca preindustrială

Ph-ul oceanelor a crescut în medie cu 26% în ultimii 200 de ani, absorbind peste un sfert din emisiile de CO2 rezultate din activităţile umane, iar fenomenul va continua, se arată într-un raport publicat miercuri la Seul şi preluat de AFP.

Circa 30 de cercetători, autorizaţi de Convenţia asupra diversităţii biologice (CDB), au trecut în revistă sute de studii elaborate pe tema acestui fenomen pentru a redacta o sinteză, prezentată la Pyeongchang (Coreea de Sud), cu ocazia celei de-a 12-a reuniuni a CDB, convenţie a ONU pentru protecţia biodiversităţii.

Raportul subliniază gravitatea fenomenului - care se desfăşoară cu o viteză fără precedent -, diferitele sale consecinţe şi faptul că el va continua în deceniile următoare. 'În 50-100 de ani, emisiile de bioxid de carbon rezultate din activităţile umane vor mări inevitabil aciditatea oceanelor la niveluri care vor avea consecinţe masive, cel mai adesea negative, asupra organismelor marine şi a ecosistemelor, precum şi a bunurilor şi serviciilor pe care le furnizează', arată oamenii de ştiinţă.

Unele cercetări au arătat, de exemplu, că fertilizarea anumitor specii este extrem de sensibilă la acidifierea oceanelor, altele fiind mai tolerante. Coralii, moluştele şi echinodermele (stele, castraveţi, arici de mare) sunt foarte afectaţi de această schimbare, care le reduce ritmul de creştere şi rata de supravieţuire. Unor alge şi micro-alge, ca diferite tipuri de fitoplancton, le merge în schimb mai bine.

Raportul pune în evidenţă impactul socio-economic vizibil deja în unele zone ale lumii: acvacultura din nord-vestul Statelor Unite sau cultura de stridii au de suferit. Şi riscurile care planează asupra barierelor de corali din zonele tropicale constituie 'o mare îngrijorare pentru că mijloacele de subzistenţă a circa 400 de milioane de oameni depind de aceste habitate', mai spus cercetătorii.

Afirmând că efectele acidifierii oceanice trebuie să fie studiate în continuare, oamenii de ştiinţă subliniază că 'numai reducerea emisiilor de CO2 va permite atenuarea acestei probleme', încheie AFP.

 

Sursa: evz.ro

Vineri, 22 ianuarie 2016
Vizualizări: 1167

Citiţi de asemenea

Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
103
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
98
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
115
Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
363