ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Negru, alb sau verde? Care acoperiș e mai potrivit? (+Video)
 

Evaluând costurile economice și beneficiile celor trei tipuri diferite de acoperişuri, oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Lawrence Berkeley National  au încercat să  identifice care dintre ele sunt cele mai eficiente. Atenția cercetătorilor a fost captată de acoperișul negru, alb și verde. După cum s-a dovedit, în cazul ciclului de 50 de ani de exploatare, cel mai rentabil este acoperișul alb. În același timp, deși costul ridicat al acoperișurilor verzi le transformă  în "scumpe", beneficiile de mediu și de consum compensează parțial povara financiară.
Astfel, conform raportului  "Comparația economică a acoperișului alb, verde şi negru din Statele Unite", Julian Sproul, Benjamin Mandel, Arthur Rosenfeld de la Berkeley și Man Pun Wan  de la Universitatea Tehnologică Nanyang  (Singapore),  au prezentat o comparație economică directă dintre aceste tipuri. Conform cercetătorilor, concluziile fiind  anunţate de către Arthur Rosenfeld, comisarul de Onoare al Comisiei pentru Energie din California: ”Acoperişurile albe sunt cele mai inofensive  conform factorilor de natură economică, iar producerea acoperișurilor negre ar trebui să fie întreruptă ".

Чёрная, белая или зелёная? Какая крыша лучше?

 

Cercetătorii au examinat 22 de proiecte comerciale de acoperişuri plate, care folosesc cel puțin două tipuri de acoperemînt. Ei au analizat ciclul de viață de 50 de ani, având în vedere durata de viață a acoperișurilor albe, negre de 20 de ani şi verde - 40.
Acoperişurile verzi, care sunt adesea numite crescînde sau acoperişuri - grădini,  în ultimii ani, devin cea mai populară  alegere  printre americani, bazate pe beneficii estetice și de mediu. De exemplu, astfel de acoperişuri asigură gestionarea eficientă a apelor pluviale, ajutând de a evita umplerea reţelelor de canalizare  şi curăţă aerul. În plus, acoperişurile verzi servesc ca o sursă de plăcere estetică, încântă ochiul şi ridică dispoziţia celor din jur.
Cercetatorii recunosc că aceste beneficii nu sunt luate în considerare în elaborarea raportului. "Am lăsat deschisă posibilitatea că alți factori pot face acoperişurile verzi  mai atractive și o opțiune mai profitabilă  în anumite condiții", - a declarat Benjamin Mandel, - Raportul între costuri și beneficii se schimbă din cauza circumstanțelor".
În comun acord, cercetătorii consideră că acoperişurile verzi nu compensează  schimbările climatice pe cînd cel alb da,  pentru că reflectă  aproximativ de  trei ori mai multa lumină solară, care contribuie la o mai mică absorbție a energiei de pe suprafaţa  planetei. Absoarbând mai puţină lumină decat acoperişurile verzi sau negre, compensează parțial  efectul de încălzire în urma gazelor cu efect de seră". „Acoperișurile albe şi verzi își fac bine treaba, asigurînd răcirea clădirilor şi a aerului  din oraș, însă totuşi acoperișul alb este de trei ori mai eficient în lupta împotriva schimbărilor climatice decât acoperişurile verzi ", - a menţionat Rosenfeld.
În ceea ce priveşte acoperișurile negre, oamenii de ştiinţă le consideră periculoase nu numai pentru climă, ci și pentru sănătatea umană. În  vreme caniculară, ele sunt un factor de risc major pentru locuitorii de la etajele superioare.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 19 martie 2014 13:53
Vizualizări: 2592

Citiţi de asemenea

Mahabalipuram se află la 60 km de Chennai, un mare oraș din sudul Indiei. În secolul al X-lea, locuitorii au părăsit bru...
228
Warangal - o așezare fortificată antică din India, fondată în jurul unui lac și al unei stânci, de parcă ar crește din e...
239
Mulți medici, vorbind despre acțiunea celulelor stem, menționează că, alături de efectul pozitiv asupra vindecării unu...
284
Această insulă uimitoare, situată în Oceanul Indian, arată de parcă s-ar afla pe o altă planetă.Peisajul insulei nu este...
92