Nestor: descoperind misterele universului de pe fundul mării

/ Vizionări: 3248

Нестор

 

Cu 2.000 de ani înainte de descoperirea atomilor, vechii greci vorbeau, deja, de existența lor. Descendenții acestora continuă să fie în fruntea cercetării științifice, cu proiectul Nestor, în Pylos, sud-vestul Greciei. Acesta include crearea unui telescop subacvatic pe fundul Mării Mediterane, care va urmări neutrinii pentru a dezvălui o parte din cele mai mari mistere ale Universului.

Hieroglifele Mării Nordului (Foto)
Hieroglifele Mării Nordului (Foto)

Neutrinii, explică fizicianul american Dr. Frederick Reines, reprezintă „cea mai mică cantitate de realitate imaginată vreodată de o ființă umană”. Călătorind cu viteza luminii și neafectați de câmpurile magnetice, neutrinii trec prin Pământ aducând informații neprețuite din surse astrofizice depărtate. O mai bună cunoaștere a neutrinilor ar ajuta la înțelegerea felului în care a fost creat și funcționează Universul. Însă examinarea acestora este dificilă.

Razele cosmice care lovesc suprafața Pământului pot distorsiona informațiile, însă acestea pot fi blocate prin plasarea unui „telescop” sub apă la mare adâncime. Nestor (acronim pentru Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research) poartă numele regelui din Pylos și a fost dezvoltat pentru acest lucru. Telescopul va fi instalat la o adâncime de 5.200 de metri la 30 de kilometri de Peloponez.

Se estimează că proiectul va fi cofinanțat de Orizont 2020, programul UE pentru inovare și cercetare, care în perioada 2014-2020 va aloca 80 de miliarde de euro cercetării, inovării și dezvoltării tehnologiilor în statele membre.

UE are capacități tehnologice semnificative și poate pune în valoare prin această inițiativă oamenii săi de știință foarte bine pregătiți”, a spus Dr. Giorgos Stavropoulos, fizician renumit de la Institutul de Fizică Nucleară (INPP), responsabil cu experimentul. Proiectul Nestor poate fi folosit și pentru înregistrarea datelor seismologice și oceanografice.

Ca alte proiecte de infrastructură cofinanțate de fondurile structurale UE și Forumul strategic european pentru infrastructura cercetării, Pylos simte beneficiile găzduirii proiectului Nestor, devenind mai atractiv pentru companii. Într-o țară ce face eforturi pentru a ieși din criza economică, acest experiment reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea economică.

 

Sursa