ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Nimeni nu a anulat prima zi de primăvară... (+Video)

 

Astăzi e întîi martie, prima zi a primăverii, care s-a transformat atît de imprevizibil în iarnă în Moldova, Rusia, Ucraina și chiar în Italia! Dar există tradiții și obiceiuri care îi încălzesc pe oameni și le amintesc de trezirea primăvăratică a naturii.

Foarte curînd vom observa acest lucru în păduri, în parcuri, pe cîmpuri. Și, cel mai important, în inimile noastre deja e mult mai cald și speranța de a întîmpina zilele însorite s-a trezit în noi, mobilizîndu-ne forțele pentru a înnobila pămîntul, cel care în grădinile noastre așteaptă atenție și participare la procesul de plantare, construind viitorul nostru apropiat.

Se pare că cele mai simple dorințe legate de primăvară sînt atît de banale! Dar nu, aceste pulsații de primăvară din sînge dezvăluie cele mai frumoase motive din noi!

Chiar și oamenii sînt deja altfel, mai zîmbitori. Iar locuitorii așezărilor ecologice au și o misiune plăcută, care se extinde pe un întreg hectar de pămînt, pe o moșie de familie. Ei pot face atît de multe pe acest hectar, încît surprind prin spiritul lor creator. Iar soarele de primăvară, ca cel mai bun acompaniament al acestui proces creativ, le va insufla o bucurie caldă oamenilor, animalelor și plantelor.

Fiecare episod al primăverii este interesant, fiecare zi o completează pe cea anterioară, creînd o dinamică de primăvară holistică, frumoasă, instructivă și gîndită în detaliu, în care omul este creator și observator încîntat. Șuvoaiele de apă topită, trezirea dealurilor împădurite creează o mulțime de vederi și sunete frumoase. Totul s-a trezit și se îndreaptă spre căldură și vară.

Și frumosul obicei moldovenesc, prima sărbătoare de primăvară – Mărțișor – este marcat la 1 martie. În această zi, în Moldova, oamenii își dăruiesc reciproc mărțișoare – simboluri ale începutului primăverii și ale vieții noi. Acestea sînt purtate pînă la 31 martie, apoi se atîrnă de pomi fructiferi, în semn de speranță la o recoltă bogată.

Echipa ecology.md îi felicită pe toți moldovenii cu ocazia venirii primăverii și a Mărțișorului. Priviți chipurile celor dragi, uitați-vă la hainele lor festive decorate cu mărțișoare, care au venit la noi dintr-un trecut îndepărtat, au concrescut cu noi, adulți și copii, și ”vor pleca” de la noi către generațiile următoare.

Vă întîmpinăm pe primele pagini de primăvară în prima zi a acestei treziri magice a naturii. Și fie ca mărțișorul să ne reamintească totul despre regenerarea fără sfîrșit și fragilitatea vieții. În această zi, conform legendelor trecutului, și ghiocelul anunță sosirea primăverii.

Anna Kunț

Citiţi de asemenea

Prezența urmelor de prelucrare și prezența coloanelor simetrice netede sub baza sa exclud posibilitatea unei formări nat...
63
Casele neobișnuite în stil terasă și străzile înguste și labirintice din Mardin amintesc de moștenirea arabă prin stilul...
60
Nu, nu e sfîrșitul lumii! Și nici un tsunami! Și nici Photoshop! Nu sînt nicifotografii dintr-un film apocaliptic!Aceste...
59
Scara a suferit cel mai probabil un proces de calcificare. Apa de ploaie care curge de-a lungul perimetrului calcarului,...
64