ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Nistru se transformă într-un lac




 

 

În această vară, nivelul de apă în râul Nistru, a scăzut într-atât , încât alimentarea cu apă a Republicii Moldova și a Transnistriei a fost pusă în pericol. Oare numai căldura este de vină?

 

Dar, în timp ce în Republica Moldova și în Transnistria râul moare de sete, în Ucraina, în rezervorul de apă la hidrocentrala Novodnestrovskaia s-au acumulat 3miliarde de "cuburi" de apă dătătoare de viață.

 

"Puţină apă, nisipul lipseşte, pește aproape că nu a rămas ..."

Această diagnoză i-a fost pusă râului Nistru, de expediția studenţilor și profesorilor de la Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea din Transnistria la începutul lunii iulie, în cadrul unei tabere de vară "Nistru-2012". Datorită Asociației Internaționale a Păzitorilor Râului Eco-Tiras și cu sprijinul Ambasadei Finlandei, Fundaţiilor NED și OSCE, ei au făcut o călătorie pe Nistru cu caiace de la satului Gruşca, raionul Camenca, până la Saharna. Traseul a început chiar la debitul râului, care este cauza problemelor nistrene, nu departe de granița cu Ucraina.

Colaboratorul ştiinţific principal de la Laboratorul de Hidrobiologie și Eco-toxicologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Igor Şuberneţki a recunoscut că nu mai văzuse aşa ceva.

- Nivelul apei în râul Nistru a descrescut considerabil şi este năpădit de plante acvatice, vrejurile lor ajung până la 5-7 metri, - a constatat Şuberneţki.

Doctor în biologie, docent la catedra de biologie umană și animalieră de la USM, Veaceslav Purcik, afirmă că în unele părți debitul de apă în râu ... lipseşte.

- În loc de teren nisipos şi de pietriş este prezentă o cantitate imensă de nămol. Deseori sunt întâlnite animale care locuiesc în zonele de mlaştină, - a relatat Purcik.

Conducătorul expediţiei, directorul staţiei de tineri turişti din Tiraspol şi al Asociaţiei ştiinţifice de producţie "Ecut", Nicolae Vizitiu, de asemenea, bate alarmă.

- În timpul nopţii, plantele iau tot oxigenul, peștele nu poate respira. În genere, cantitatea de peşte este foarte mică. Am vorbit cu localnicii: exemplare de dimensiuni mari demult nu se întâlnesc. Au rămas, mai degrabă, specii de peşte din lac : guvizi, băbuşca,caras, - constată, Vizitiu.

Concluzia generală: dintr-un râu semi-montan, Nistru se transformă într-un lac. Este clar că procesul a început cu mult timp în urmă, ci nu în această vară cu o caniculă fără precedent.

 

Temperatura deja bate toate recordurile

Mai întâi a fost seceta din 2007, cea mai puternică în ultimii 60 de ani ... Acum, o secetă şi mai catastrofală din 2012. Acest algoritm de dezastru corespunde exact pronosticurilor declarate de oamenii de știință: la urma urmei, arşiţa actuală nu este o excepție, ci mai degrabă o regulă. Un alt participant al expediţiei pe râul Nistru, este director adjunct al Centrului Meteorologic din Transnistria, Vitalie Kolvenco, confirmă:

- Clima la noi deja, se schimbă. S-a constatat oficial: în Tiraspol a scăzut norma precipitațiilor. Iată fapte foarte recente pe care le-am simţit pe propria noastră piele: februarie, aprilie și iunie a acestui an, au bătut toate recordurile de temperaturi ridicate din toată istoria de înregistrări. Ce ne așteaptă în viitorul apropiat ? Ploile vor cădea în principal în timpul iernii și în vară vom fi atacaţi de căldură. Consecința inevitabilă: lipsa de apă. Însă, chiar și în cele mai bune timpuri a fost necesară de două ori mai multă apă decât primea pe atunci RSSM. Acum, Transnistria și Moldova se confruntă cu un adevărat deficit de apă.

 

Днестр превращается в озеро 

 

Astfel arată Nistru în raionul Camenca: partea de jos a râului este nămolită, peștele lipseşte. Dacă nu se va schimba nimic, atunci "epidemia" se va răspândi pe Nistrul mijlociu şi inferior, pînă la Marea Neagră.

Din păcate, autoritățile din aceste zone sunt încă sceptice cu privire la avertismentele oamenilor de știință și societății civile. Iată-l, Nistru și o rețea de râuri mici, pâraie, izvoare, fântâni ... Dar această vară a confirmat odată în plus: bunăstarea noastră acvatică este un miraj. Supapa de Nistru se află în mâinile companiilor energetice ucrainene. Iar, propriile rezerve, pur şi simplu, lipsesc. Am reușit să "scuipăm" în aproape toate izvoarele: 90 la sută din fântânile și izvoarele Moldovei și Transnistriei, nu sunt potabile. În apă, au fost găsite pesticide, metale grele, poluanți organici. Aceasta este concluzia condamnabilă a ecologiștilor și serviciilor sanitare de pe ambele maluri ale râului. Pîraiele și rîurile mici se sufocă din cauza apelor de canalizare netratate și gunoiului. Conţinutul a 17000 de afluenți ai râului Nistru este apreciat ca fiind murdar și foarte murdar.

 

Marea Neagră otrăvitoare

Din cauza lipsei de apă suferă și Ucraina ... dar nu acea parte în care se începe Nistru, ci regiunea Odessa, unde râul se revarsă în Marea Neagră.

- Acum moare Putrino - unul dintre cele mai mari lacuri ale luncii inundabile din delta Nistrului. În el este puțină apă, temperatura apei ajunge până la 38 de grade, mii de plante, pești și păsări au murit deja, – regretă ecologistul din Odessa, dr. în biologie, Ivan Rusev.

Înainte de a trece frontiera între Republica Moldova și Ucraina, râul nostru comun trebuie să umple un bazin gigantic de acumulare a apei la hidrocentrala electrică, Novodnestrovskaia. Pentru unii, apa este viață, pentru industria energetică - sunt bani. Și ei calculează fiecare bănuț, mai exact, fiecare picătură.

- Hidrocentrala trebuie să efectueze în mod regulat testări ecologice sanitare. Apa ar trebui să se scurgă, cel puțin, 550 de metri cubi pe secundă. Dar, acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată. Din aceasta cauză, în delta râului Nistru, peştii practic nu au depus icre şi sărmanele păsările au rămas fără alimente. În schimb, rezervorul de apă Nistru a acumulat 3 miliarde de "cuburi" de apă, care sunt moștenirea tuturor locuitorilor din bazinul râului Nistru. Însă apa este stocată pentru a produce şi a vinde energie electrică. Se formează un sistem vicios: unii oameni fac bani pentru ei înșiși, folosind resursa comună - râul transfrontalier. - explică Ivan Rusev. - Nu trebuie să uităm că râul Nistru se revarsă în Marea Neagră. Dacă el se simte rău, suferă și Marea Neagră. Ea deja, pierde 40 la sută din apa dulce proaspătă, necesară, care vine din râurile afluente. În schimb, Marea Neagră primește o apă minerală grea din Marea Mediterană. Și din partea de jos a Mării Negre, se ridică mult mai rapid masele otrăvitoare de hidrogen sulfurat. Comparați: în anii 30 ai secolului trecut, nivelul de hidrogen sulfurat creştea cu 30 de centimetri pe an, în 2012 – cu doi metri. Acest lucru ne amenință cu un dezastru ecologic.

Apropo, revigorarea turismului este inclusă în planurile guvernului transnistrean. Dar, dacă va muri râul Nistru, pe ea putem pune cruce.

 

Днестр превращается в озеро 

 

Dar câţi oameni, câte păsări și animale locuiesc în bazinul Mării Negre - este dificil de contat.

 

Epoca marilor dezastre geografice?

- În ultimii douăzeci de ani, starea râului s-a deteriorat semnificativ. Aceasta nu este o problemă a fiecărui stat în parte, ci a întregului bazin al Mării Negre - a menţionat directorul Eco-Tiras, Ilie Trombitski. Potrivit dlui, cursurile transfrontaliere de apă sunt o problemă extrem de gravă. Moldova și Ucraina, parcă au ajuns la o înțelegere comună a problemei. Acest lucru este deosebit de important acum, când cele două țări vor să adere la UE. Ele chiar au semnat în 1994 acordul interguvernamental privind râul Nistru. Cu toate acestea, acest document ar trebui să fie considerat ca un balon de încercare: acordul acoperă doar câteva segmente de frontieră acvatică a răului având o lungime totală de 1352 km: sunt stipulate doar 200-250 km. Acum se discută documentul la nivel global - acordul privind cooperarea pentru protecția și dezvoltarea durabilă a bazinului fluviului Nistru. Râul va fi gestionat de o comisie specială. Însă proiectul de mult timp urmează se fie coordonat de guvernele Republicii Moldova și Ucrainei.

Între timp, din râul Nistru se scoate mai mult apă decât el poate oferi, asigură oamenii de ştiinţă. În mod necontrolat se deviază apa pentru irigații, forțând-o să lucreze pentru mai multe centrale electrice ... Lovitura finală poate fi provocată de hidrocentrala electrică acumulatoare care în prezent se construieşte în Ucraina.

Uneori, istoria se repetă exact invers. Se pare că trăim în epoca de mari dezastre geografice. Și nu este departe timpul atunci când elevii, arătând cu bagheta pe hartă, vor spune pe de rost : "Lacul Nistru este situat la granița între Republica Moldova și Ucraina ...".

E rău când se schimbă hotarele politice, dar este mult mai rău, atunci cînd se schimbă hotarele geografice ...

 

Autor: Natalie Barbier

 

 

Sursa: pan.md

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 13 decembrie 2012 16:54
Vizualizări: 7139

Citiţi de asemenea

La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
58
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
48
Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
168
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
166