ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Nurlan Kapparov: în Kazahstan trebuie de dezvoltat aşezările ecologice
În Majalis (camera inferioară a Parlamentului Republicii Kazahstan – trad.) al Parlamentului Republicii Kazahstan a avut loc o "oră a Guvernului", cu participarea Ministerului Protecţiei Mediului, transmite Zakon.kz, citat de Serviciul de presă al Ministerului Protecţiei Mediului din FR.

 

Adresîndu-se deputaţilor, şeful ministerului menţionat a constatat existenţa mai multor probleme ecologice care necesită o atenţie. Una din ele este legată de epuizarea potenţialului natural al ţării.

"Fertilitatea solului, resursele acvatice şi biologice continuă să scadă, ecosistemele forestiere, de munte şi altele continuă să degradeze", - a declarat ministrul Nurlan Kapparov.

Şeful instituţiei ecologice a declarat că Kazahstanul se încălzeşte mai repede decît media mondială. Pînă la sfîrşitul secolului XX, gheţarii din Munţii Tien Shan, s-au redus cu 25% - 35%. Cu această tendinţă, pînă în 2050 majoritatea gheţarilor se vor topi. Această situaţie reprezintă o ameninţare gravă pentru aprovizionarea cu apă a agriculturii, industriei şi populaţiei ţării. Penuria de apă în Kazahstan, deja constituie peste 20%. În viitor, cu sporirea consumului şi schimbările climatice, deficitul numai va creşte.

Dl ministru Nurlan Kapparov, a remarcat că există oportunităţi mari pentru economisirea apei. În sectorul comunal, potenţialul de economisire a apei ar putea ajunge pînă la 50%. În agricultură este necesar de a încuraja introducerea tehnologiilor de conservare a umidităţii.

Unul din mecanismele de creştere a productivităţii de apă şi de pămînt, calităţii producţiei, precum şi competitivităţii preţurilor este dezvoltarea agriculturii organice. în Kazahstan, există oportunităţi mari pentru restabilirea şi dezvoltarea păşunilor pentru bovine. Utilizarea surselor de energie regenerabile, anterior inaccesibile, va permite fermierilor să se asigure independent cu energie şi apă. Acest lucru va oferi o oportunitate de a îmbunătăţi în mod semnificativ solurile degradate, a restabili teritoriul păşunilor neutilizate şi a creşte numărul de animale.

"Gospodăria piscicolă, de asemenea, va contribui la îmbunătăţirea resurselor acvatice şi a ecosistemelor, încurajarea investiţiilor. În întreagă lume cererea pentru resursele piscicole este în creştere rapidă. Din 1970 producerea artificială a acvaculturilor la nivel mondial a crescut de 10 ori, iar acum, cota lor se apropie de 50% pe întreaga piaţă de peşte, inclusiv pescuitul natural. Kazahstanul, are un potenţial imens. Fondul piscicol al ţării constituie aproximativ 3 milioane de hectare si include lacuri, rezervoare de apă artificiale şi rîuri. În Kazahstan, venitul total în urma dezvoltării gospodăriei piscicole poate constitui mai mult de 1 miliard de dolari pe an "- a declarat Nurlan Kapparov.

În discursul său, ministrul a atras atenţia asupra problemelor de conservare şi de restaurare a pădurilor. Plantarea copacilor va oferi un beneficiu nu numai ecologic, ci şi economic. Şeful departamentului ecologic a vorbit despre necesitatea introducerii unui control mai strict asupra folosirii raţionale a resurselor naturale şi a propus ca în Kazahstan, să fie dezvoltate aşezările ecologice.

"Crearea unor astfel de zone rezidenţiale va permite oamenilor să trăiască în armonie cu mediul înconjurător, să folosească raţional resursele naturale şi să conserveze ecosistemul", - a menţionat dlui.

 

 

Sursa: zakon.kz

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 17 iunie 2012 15:22
Vizualizări: 1851

Citiţi de asemenea

Festivalul Au Gust, în colaborare muzicală cu Ministerul Subculturii, cu susținerea Primăriei or. Durlești și a Oficiul...
290
Intr-o suburbie din Moscova am cunoscut un om uimitor - Vladimir Timofeevici. El are 85 de ani si este crudivor. Am ci...
23898
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
2207
04 august, Chișinău. Agenția pentru Eficiență Energetică anunță încheierea Caravanei Moldova Eco Energetică, lansată în ...
134