ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O centrală electrică daneză va informa în mod poetic locuitorii cât carbon emite

În mai puţin de zece ani, Copenhaga va deveni, probabil, primul oraş neutru din punct de vedere al carbonului, din lume.

În capitala daneză există nenumeroase memento-uri care amintesc locuitorilul de obiectivul de zero emisii de carbon până în 2025: o fermă eoliană cu 20 de turbine; jumătate din populaţie circulă cu bicicleta; o taxă de import de 180% pentru maşini; o politică obligatorie de acoperiş verde şi memento-uri împotriva risipei alimentare, imprimate pe şerveţelele de hârtie.

Una dintre cele mai poetice intervenţii, însă, este un coş de fum care va fi plasat pe acoperişul unei centrale electrice care va fi construită în curând, de-a lungul portului oraşului, potrivit Quartz. Ca un semnal S.O.S. de fum în ceea ce priveşte mediul, coşul va sufla o succesiune constantă de inele de abur pe cerul Copenhagăi pentru fiecare tonă de dioxid de carbon produsă de centrală.

Coşul va fi plasat în vârful Amager Bakke, o centrală revoluţionară de tratare a deşeurilor, proiectată de arhitecţii vizionari de la BIG.

Proiectul este susţinut de o campanie Kickstarter de succes, care şi-a depăşit deja obiectivul şi mai durează încă o lună de zile.

”Prin faptul că nu ascundem nimic sub preş, ci dimpotrivă, ne proiectăm amprenta de carbon direct în înaltul cerului, oferim fiecărui cetăţean informaţii intuitive care să-i ajute să ia decizii informate în ceea ce priveşte vieţile lor şi oraşul în care vor să trăiască”, au declarat Bjarke Ingels şi Jakob Lange, arhitecţii principali ai proiectului.

Instalaţia de tratare a deşeurilor a fost numită ”una dintre cele mai radicale reprezentări de arhitectură ale vremurilor noastre, ca o modalitate de implicare publică” de către ArchDaily. Amager Bakke va fi deschisă, probabil, în 2017.

 

Sursa: green-report.ro

Marţi, 22 septembrie 2015
Vizualizări: 1018

Citiţi de asemenea

1. Alergie.2 linguri de rădăcini tocate sînt infuzate timp de 2 ore într-un 1 pahar cu apă rece. Beți cîte 1/3 cană de 3...
154
Pregătim un ceai de ghimbir magic. El îmbunătățește circulația sîngelui, tonifică, protejează împotriva răcelii și încăl...
116
Natura ne oferă o mulțime de surse de energie ușor accesibile: vînt, soare, apă. Folosim doar o mică parte din ceea ce...
89
Cu fiecare an, impactul schimbărilor climatice globale devine tot mai perceptibil. Se crede că una dintre cauzele sporir...
64