ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O femeie de 71 de ani și-a construit singură o casă


Lidia Beloborodova, de 71 de ani, a construit aproape de una singură o mică casă. Despre cum a reușit ea să facă acest lucru aflați în materialul nostru...

Lidia aștepta corespondentul la intrare și, împreună, ei s-au îndreptat spre casă. Pe drum, femeia a povestit că a construit cu propriile mîini nu doar casa, ea de una singură a instalat gardul, a făcut o seră din rame vechi de ferestre, a construit un hambar cu o verandă și a echipat o cabină de duș.

Potrivit Lidiei, ea nu a studiat în mod special construcția și nu a practicat-o niciodată - cea mai mare parte a vieții sale a petrecut-o în calitate de croitoreasă la o fabrică de cusut. De asemenea, a lucrat timp de 10 ani ca operator într-o rafinărie, de unde a plecat după un accident.

”Eu pur și simplu știu că o persoană poate face orice dacă dorește. Am cumpărat o carte despre construcția modernă și din ea am învățat cum să construiesc totul. Eu nici măcar nu cunosc multe denumiri în construcție, știu pur și simplu cum se face acest lucru. Pe toate materialele am cheltuit aproximativ 250 de mii, doar încălzitorul l-am făcut eu - am găsit tehnologia într-o revistă veche, cum să faci rogojini din stuf. Toamna veneam aici cu trenul, mă duceam la rîul Kamîșlovka și strîngeam stuf. Făceam cîte opt sau zece rogojini pe zi, chiar nu știam de cîte aveam nevoie, făceam cu rezervă, pentru că trebuia să încălzesc toată casa”, a spus femeia.

Lidia a fost ajutată doar în prima etapă a construcției - muncitorii au instalat nouă piloni și au pus fundația, iar restul femeia a făcut cu mîinile ei. Ea are chiar niște fotografii în care a înregistrat toate momentele importante ale construcției casei de la început pînă la sfîrșit. Construcția a început la sfîrșitul lui august 2014.

”Am invitat lucrătorii, pentru că temelia este greu de făcut, eu nu pot să car cărămizi sau ciment. De aceea am făcut casă din scînduri de lemn - din bușteni nu pot, sînt grei, dar cu scîndurile totul este simplu: ai tăiat, ai montat. Vecinul, cînd a aflat ce fac eu aici, mi-a adus o soluție specială pentru plăci - 10 litri. Am fost surprinsă, l-am întrebat cît îi datorez pentru aceasta, dar a spus: "Nimic"”, a povestit Lidia.

Lidia a spus că în timpul lucrărilor a întîmpinat dificultăți doar o singură dată - cînd fixa grinzile de pe acoperiș și n-a putut instala unul dintre stîlpi, care ar trebuit să fie situat la marginea din partea stîngă.

”Nu m-am putut fixa de această margine, mi-era teamă că voi face ceva și totul se va ruina. I-am spus fiului meu, iar el a venit și m-a ajutat. Pe lîngă toate a mai și nins atunci- vii și primul lucru pe care îl faci este să mături totul de pretutindeni, încît să poți lucra și să nu te ucizi", a explicat femeia.

Lidia a ridicat pereții și acoperișul în trei luni (septembrie-noiembrie), iar iarna a încălzit încăperea cu ajutorul rogojinilor din stuf. Toată luna decembrie a încălzit pereții, podeaua și acoperișul.

” O lună întreagă am făcut fundamentul de sub sobă. Și apoi m-am gîndit – la ce bun îmi trebuie sobă vara? Oricum, chiar și chioșcurile sînt încălzite aici tot anului. Ferestrele au rămas acelea pe care le aveam deja, am lăsat spațiu special pentru ele. În următorul an, am început deja să căptușesc casa cu scînduri obișnuite prelucrate. Mai tîrziu am îmbunătățit scara - am legat o scară mică de lemn în partea de jos pentru a urca la etaj. La etaj există o mansardă cu acces pe acoperiș și o fereastră, am pisici cărora le place să doarmă acolo, căci este mai cald. Mansarda încă nu este terminată", a spus Lidia.

Vara, Lidia a lucrat puțin – în principal s-a ocupat cu lucrările din grădină și culegea fructe de padure, de aceea în acea perioadă a reușit să taie șipcele pentru ferestre și pridvor. În octombrie 2015, pensionara a finalizat majoritatea lucrărilor din interior. Astfel, construcția casei i-a luat un an și două luni.

”Unii nu cred că eu am construit casa, ei spun că eu nu apar în fotografii. Asta pentru că eu făceam pozele, cum poți lucra și fotografia în același timp? Nu-mi ardea de asta. Iată fiul venea doar cu aparatul lui de fotografiat, a făcut cîteva poze. Dar și vecinii știu că eu am făcut totul”, spune Lidia.

”A construi o casă nu ia mult timp dacă o faci cu adevărat. Bine, eu sînt singură, dar tinerii iau împrumut, intră în așa datorii... Cei care au destulă minte fac totul singuri - este mult mai ieftin și mai plăcut. Eu nu am căzut niciodată, nu m-am ucis și nu m-am supărat pe nimeni. Pur și simplu e bine!” a încheiat femeia.

Sursa: Revista online ”Îmbunătățește-ți mediul de trai”

Citiţi de asemenea

O gîscă salvată refuză să zboare de la bărbatul care i-a salvat viața cu mulți ani în urmă...
222
Agricultura este o parte integrantă a vieții planetei noastre. Ea oferă hrană și resurse societății noastre, dar impactu...
207
În fiecare an, în a treia zi de sîmbătă a lunii septembrie este marcată ziua mondială a curățeniei. Fundația ECODAVA s-a...
365
Singura parte solidă a corpului caracatiței este ciocul asemănător cu cel al papagalului. Restul corpului este extrem de...
503