O fermă de ciuperci construită în suburbia Londrei
În timpul verii olimpice trecute, a devenit clar că spațiile publice din Londra, prind viață și sunt în cerere ca niciodată înainte. De aceea, primarul oraşului, Boris Johnson, împreună cu Muzeul de Gradină (Garden Muzeum) și Institutul de Peisag (Landscape Institute) a organizat un concurs internațional „Green Infrastructure Ideas Competition – A higt Line for London”, ai cărui participanţi au prezentat mai mult de 170 proiecte de transformare a zonelor industriale ale orașului în spații publice.
A cîştigat propunerea de a transforma tunelul poştal închis în 2003 (the Mail Rail tunnel), care trece sub Oxford Street, într-un parc subteran modern: el va combina o pistă lungă de promenadă cu plantaţii de ciuperci, mușchi și licheni. Autorii proiectului, arhitecții de la Fletcher Priest, au recurs la un joc de cuvinte și l-au numit „Pop down” (spre deosebire de expresia obişnuită "pop-up"- o apariție bruscă).
Nu este un secret că proiectul a fost inspirat de celebrul și foarte popular parc High Line din New York: locuitorii din "Big Apple" au reușit să transforme o estacadă de cale ferată abandonată într-o grădină înfloritoare, cu piste pentru pietoni, bănci pentru odihnă precum și un spațiu creativ pentru expoziții de artă contemporană. "Reacția publicului la concursul nostru arată cât de multe idei s-au acumulat în societate, care doar așteaptă să fie aplicate în viaţă, pe deasupra sau sub străzile din Londra", - a spus într-o declarație, Robert Hammond, co-fondator al „High Line Park”.
Potrivit autorilor proiectului, tunelul Pop down, va deveni o oază urbană pentru miceliu - așa-numitul "Internet natural al Pământului", deoarece oamenii de ştiinţă au dovedit deja, că miceliul are inteligenţă, memorie, logică și este capabil să acumuleze informații aidoma serverelor. Însă, obiectivul proiectului nu este crearea unui intelect alternativ în suburbia Londrei. Acesta este mult mai prozaic și am spune, apetisant: ciupercile cultivate în metrou vor fi vîndute în lanțul de restaurante "Funghi”, care va fi construit la fiecare intrare al parcului neobişnuit.
Chiar și cei care preferă alimentele vegetariene, în locul ciupercilor, Pop down va fi de interes: parcul subteran va oferi o posibilitate de a se plimba departe de zgomot și gazele de evacuare ale maşinilor şi a scăpa de căldura verii, ploaie sau ninsoare. Razele soarelui se vor scurge în tunel prin ferestrele realizate din fibre de sticlă la nivelul trotuarului, ceea ce va asigura un regim de lumină suficient pentru plantaţii şi promenadele pietonilor.
Nu există nici o îndoială că proiectul Pop dawn se va dovedi destul de eficient, deoarece nu este primul exemplu de creştere a ciupercilor în zonele industriale abandonate. De exemplu, în New South Wales (Australia), există un tunel vechi, construit în 1866 și apoi abandonat în 1919. Datorită temperaturii ideale și microclimei, aici din 1987 și pînă în prezent, funcţionează o fermă de ciuperci foarte productivă, la o adîncime de 30 metri sub pămînt, sunt colectate tone de ciuperci elvețiene Brown, shiitake exotice din Asia, stridii, shimidzhi și urechiuşe. Deşi, tunelul nu este destinat promenadelor: aici aproape nu pătrunde lumina soarelui, astfel încât plantaţiile sunt iluminate cu lămpi fluorescente. În plus, aici nu veţi vedea poieni pitoreşti: ciupercile cresc în saci de gunoi umpluţi cu cartof fiert și agar-agar.
În ceea ce privește proiectul din Londra, Pop dawn, acesta promite în curînd să surprindă vizitatorii cu o zona de promenadă dotată cu toate comodităţile și o bucătărie aleasă. Sună grozav!
Sursa: facepla.net