ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O fetiță luptă pentru puritatea apei de la vîrsta de 8 ani!

O fată cu numele Peltier din Canada este nominalizată la premiul pentru pace. Peltier se luptă pentru puritatea apei și și-a început drumul dificil acum cinci ani, cînd avea doar opt ani.

„Cînd mă gîndesc cît de mult este poluată apa astăzi, eu mă gîndesc la generațiile viitoare ale nepoților mei și nepoților lor. Vor avea ei oare apă potabilă curată?”, s-a întrebat Peltier.

De fapt, munca fetei a atras atenția prim-ministrului Justin Trudeau, care a vorbit personal cu ea privind contaminarea sistemelor de alimentare cu apă din țară. Peltier i-a spus oficialului că este nemulțumită de alegerea autorităților și de situația actuală. Atunci discuția cu demnitarul a fost foarte emoțională. La finalul ei fetița a început să plîngă și, ca răspuns la lacrimile ei, Trudeau a promis să „protejeze apa“. Peltier este convinsă că trebuie să vorbească în mod public și să-și apere poziția. Ea crede că exemplul său îi va inspira pe alți tineri să lupte pentru puritatea apei.

Însăși Peltier a fost inspirată să se dedice protecției apei de mătușa sa Josephine Mandamin, care a cîștigat premiul guvernatorului provinciei Ontario pentru realizări deosebite în domeniul conservării apei în 2016. Peltier a reprezentat deja tineretul populației indigene din Canada, anul trecut, la o conferință privind clima, desfășurată în Suedia.

Peltier este convinsă că fără apă nu poate exista viață.

„Eu fac ceea ce fac deoarece apa este sacră”, spune Peltier. Fata este sigură că are o legătură specială cu apa, de altfel, ca toate femeile.

„Femeile poartă în sine apă timp de nouă luni, în timp ce sînt însărcinate. Apa este sacră – toți provenim din apă și avem o legătură cu ea, deci nu putem trăi fără apă”, spune fata.

Peltier susține că apa nu are voce, dar este vie și are spirit, și ea este bolnavă și se simte rău de la ceea ce fac oamenii în prezent. Acesta este motivul pentru care Peltier consideră că putem „să vorbim în locul apei”.

Fata, de asemenea, se declară o foarte mare patriotă – are un respect deosebit pentru țară și spune că faptul că este originară din Canada este foarte important pentru ea. În acest an, Canada își sărbătorește aniversarea a 150-a și Peltier spune că ea are rude care au luptat în Primul și al Doilea Război Mondial, și ea este mîndră că trăiește într-o țară sigură și liberă. Dar, în același timp, Peltier se pronunță pentru păstrarea tradițiilor popoarelor băștinașe din Canada:

„Noi am pierdut o parte dintre tradițiile noastre, ne-am pierdut limba și chiar și astăzi în școală nu ni se dau cunoștințe despre cultura noastră, spune Peltier.

Fata consideră că popoarele băștinașe trebuie să-și cunoască istoria: „Tradițiile noastre, cultura noastră, ritualurile noastre – toate acestea pot fi încă recuperate! Tot așa sper că în cîțiva ani nu ne vom pierde apa și vom putea să o bem.”

Premiul pentru Pace se acordă copiilor care joacă un rol important în domeniul ocrotirii mediului, protecției drepturilor copilului etc. Astăzi, la acest premiu sînt nominalizați 151 de candidați.

Cîștigătorul premiului pentru pace va fi anunțat la 4 decembrie, iar fata însăși a spus că pentru ea este mai important să atragă atenția asupra problemei.

„Dacă nu vom vorbi acum despre această problemă și nu vom proteja mediul astăzi, vă puteți imagina cît de rău va fi mîine?“, a conchis ea.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 15 noiembrie 2017 10:00
Vizualizări: 986

Citiţi de asemenea

Urzica conține o cantitate foarte mare de tot felul de substanțe utile. Vitamine: acid ascorbic, vitaminele din grupa ...
25
Cînd o persoană stă cu picioarele goale pe pămîntul viu, este la fel ca o mamă care-și ține copilul în brațe. Energiile ...
36
Se spune că știința descoperă legi deja existente în univers. Iar asta înseamnă că vindecarea unei persoane prin conșt...
2980
Agenția pentru Eficiență Energetică și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), anunță lansa...
514