ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O interdicţie privind detergenţii cu fosfat în UcrainaO interdicţie privind detergenţii cu fosfat în Ucraina

 

După cum s-a raportat în Kievvodokanal, aceste substanţe de curăţare "strică apa şi influenţează negativ asupra sănătăţii umane", aşa că în locul lor ar trebui să se vândă alţi detergenţi, deşi mai scumpi, dar ecologici.

Aproape toţi detergenţii de rufe, în special, şi cei pentru copii, conţin în compoziţia lor fosfaţi. După spălare fosfaţii ajung în sistemul de canalizare, de acolo - la staţia de epurare, dar totuşi unii încă se infiltrează în râuri.

După cum a menţionat inspectorul principal al Inspectoratului Ecologic de Stat în Kiev, Zoya Bezruk, în ultimii 10-15 ani, volumul de fosfaţi în râul Nipru s-a dublat. Din cauza lor în luna august iazurile sunt pline de alge.

"Algele formează aşa-numite colonii şi apa devine de culoare albastru-verde. Acest lucru este neplăcut,  poate irita pielea, provoca boli alergice", - a spus expertul.

Deocamdată nivelul de fosfaţi în râu e mai jos de normă, dar la staţiunea de aerare Bortnichskoy, volumul acestora a crescut de 3 ori. Specialiştii subliniază: cel mai rău - fosfaţii ucid microorganisme benefice care curăţă apa. Dacă acest lucru va merge mai departe, este posibil că pe parcursul anilor, fosfaţii vor afecta nu numai cei care înoată în bazine vara, dar vor nimeri  în apa de băut.

"Produsele chimice ajung în organism şi pot provoca încălcări grave ale ficatului, rinichilor, musculaturii scheletice, care, la rândul său, duce la intoxicaţii severe şi tulburări metabolice", - subliniază experţii.

Fără a aştepta astfel de efecte, experţii propun Radei Supreme de a interzice importul şi vânzarea detergenţilor cu fosfaţi. O astfel de interdicţie este deja în vigoare în multe ţări europene. În Germania, folosesc produse ecologice de curăţare. Ele pot fi găsite şi  în Ucraina. Însă acestea costă, cel puţin, de unu şi jumătate mai scump.
Vă amintim că până la 1 mai 2011 Cabinetul de Miniştri ar trebui să elaboreze şi să pună la dispoziţia Radei Supreme un proiect de program naţional pentru a reduce şi elimina treptat utilizarea pe teritoriul Ucrainei a detergenţilor pe bază de fosfaţi.

Rezoluţia privind dezvoltarea unui program naţional Rada Supremă a adoptat pe 15 iunie 2010.

 

 

Sursa: zelenkatv.blogspot.com

Miercuri, 18 mai 2011
Vizualizări: 2942

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
149
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
118
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
119
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
139