O interdicţie privind detergenţii cu fosfat în Ucraina

/ Vizionări: 5530

O interdicţie privind detergenţii cu fosfat în Ucraina

 

O interdicţie privind detergenţii cu fosfat în UcrainaDupă cum s-a raportat în Kievvodokanal, aceste substanţe de curăţare "strică apa şi influenţează negativ asupra sănătăţii umane", aşa că în locul lor ar trebui să se vândă alţi detergenţi, deşi mai scumpi, dar ecologici.

Spălatul rufelor poate fi ecologic, fără a polua natura și fără a provoca alergii
Spălatul rufelor poate fi ecologic, fără a polua natura și fără a provoca alergii

Aproape toţi detergenţii de rufe, în special, şi cei pentru copii, conţin în compoziţia lor fosfaţi. După spălare fosfaţii ajung în sistemul de canalizare, de acolo - la staţia de epurare, dar totuşi unii încă se infiltrează în râuri.

După cum a menţionat inspectorul principal al Inspectoratului Ecologic de Stat în Kiev, Zoya Bezruk, în ultimii 10-15 ani, volumul de fosfaţi în râul Nipru s-a dublat. Din cauza lor în luna august iazurile sunt pline de alge.

"Algele formează aşa-numite colonii şi apa devine de culoare albastru-verde. Acest lucru este neplăcut,  poate irita pielea, provoca boli alergice", - a spus expertul.

„Săpun rapid” din ulei vegetal procesat (VIDEO)
„Săpun rapid” din ulei vegetal procesat (VIDEO)

Deocamdată nivelul de fosfaţi în râu e mai jos de normă, dar la staţiunea de aerare Bortnichskoy, volumul acestora a crescut de 3 ori. Specialiştii subliniază: cel mai rău - fosfaţii ucid microorganisme benefice care curăţă apa. Dacă acest lucru va merge mai departe, este posibil că pe parcursul anilor, fosfaţii vor afecta nu numai cei care înoată în bazine vara, dar vor nimeri  în apa de băut.

"Produsele chimice ajung în organism şi pot provoca încălcări grave ale ficatului, rinichilor, musculaturii scheletice, care, la rândul său, duce la intoxicaţii severe şi tulburări metabolice", - subliniază experţii.

Fără a aştepta astfel de efecte, experţii propun Radei Supreme de a interzice importul şi vânzarea detergenţilor cu fosfaţi. O astfel de interdicţie este deja în vigoare în multe ţări europene. În Germania, folosesc produse ecologice de curăţare. Ele pot fi găsite şi  în Ucraina. Însă acestea costă, cel puţin, de unu şi jumătate mai scump.

Vă amintim că până la 1 mai 2011 Cabinetul de Miniştri ar trebui să elaboreze şi să pună la dispoziţia Radei Supreme un proiect de program naţional pentru a reduce şi elimina treptat utilizarea pe teritoriul Ucrainei a detergenţilor pe bază de fosfaţi.

Rezoluţia privind dezvoltarea unui program naţional Rada Supremă a adoptat pe 15 iunie 2010.

 

 

Sursa: zelenkatv.blogspot.com