ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O primăvară fericită de la grupul „Zdob și Zdub”! Interviu și poze cu solistul Roman Iagupov

Duminică, 5 martie, la Chișinău, muzicanții vestitului grup „Zdob și Zdub” au adus în dar publicului un show și un concert plin de emoții de primăvară și hardcore moldovenesc. Acest concert a ieșit în totalitate primăvăratic, deosebit de viu și energizant pentru băieții și fetele din capitală, care au venit în această seară în sala Atrium Concert Hall, Chișină pentru a dansa hora de primăvară cu trupa îndrăgită. La concert au venit circa 500 de persoane și toate au plecat de acolo energizați și cu dispoziție bună. Salutul de la „zdubi” a avenit la noi din folclor, ambalat într-o formă ritmică, texte sociale și sunet muzical natural. Primul concert din 2017, zdubii l-au dăruit anume chișinăuienilor și și-au deschis programul printr-un concert cu denumirea „Mărțișor”. Dar să revenim la detaliile concertului.

Intriga acestei seri calde de primăvară în compania trupei „Zdob și Zdub” a devenit ziua de naștere a chitaristului Mihail Gîncu. Mihai, de rînd cu vocalistul Roma, este unul dintre cei trei fondatori ai ansamblului și se află în componența lui de la început, din 1994. Precum am aflat de la băieți, ei se știu încă din școala, în care au învățat împreună. Omagiatul Mihai a devenit cauza întîrzierii concertului. Și torul festiv în cinstea lui a amînat puțin startul concertului din „Atrium Concert Hall, Chisinau”. În schimb, cînd muzicanții trupei au ieșit pe scenă, felicitîndu-l pe omagiat, publicul a preluat cu bucurie felicitările, aplaudînd. Mai tîrziu, pe parcursul concertului, am auzit în repetate rînduri cuvinte calde în cinstea lui Mihai și imnul tradițional pentru prosperitate și viață lungă. „Mulți an trăiască …”, interpretat de toată sala, cu recunoștință și mulțumire.

Așadar, seara a început cu dispoziție de primăvară, cu sunete și piese, accesorii ale stilului. Acest temperament nestăvilit de pe scenă domnea în special în persoana solistului trupei Roman Iagupov, care, pe parcursul concertului, și-a schimbat căciulile. El a reușit să iasă într-o căciulă croșetată în stilul folk și într-o pălărie elegantă a unui baron al țiganilor, ba chiar, într-o mască de oaie, confecționată de meșter în tradițiile artei moldovenești. Obiecte exclusive pe cap și muzica în exterior – iată cum se transmitea totul în public. Iar ce anume comportă arta trupei „Zdob și Zdub”, vom încerca să clarificăm în continuare în descrierea concertului „Mărțișor”.

Concertul prezenta mai mult o sărbătoare a muzicii și dispoziției, decît a conținutului. De aceea, muzica suna mult mai tare și acolo, în acea împărăție a sunetelor aveau loc experimente și improvizații îndrăznețe. Improvizații cu sunetul, vocea, instrumentele, transmiteau atmosfera trezirii de primăvară, a salutării și interacțiunii cu lumea. Închipuiți-vă debutul piesei doar din triluri de păsări, interpretate de Roman la un instrument popular din trecut – ocarina. Sau alte teme interpretate la instrumente de folk, care deseori deveneau punctul de atracție al compoziției, în interpretarea muzicanților trupei „Zdob și Zdub”. Deseori, noi urmăream pe scenă o stare de spirit firească, naturală, sălbatică. Într-un cuvînd, în ritmul primăverii și spiritului ei. vibrațiile puternice ale sunetului în sală pătrundea întreaga ființă, uneori excesiv de puternic, invadînd spațiul corpului. Însă în toate acestea era prezent un anumit șarm și încărcătură energetică a publicului.

După conținut, textele grupului „Zdob și Zdub” sînt foarte sociale. Nimic din societate nu le este străin eroilor principali. Aceștia sînt ba țigani, ba niște fete tinere ce se joacă frumos primăvara, ba, de exemplu, o bunică ce bate toba. În compoziții figurează imagini sociale foarte diferite. Sau îndrăgitul nostru Dj Vasile care slujește poporul și zi și noapte. Și oamenii îi răspund în unison. Iar la piesa „Видели ночь, гуляли всю ночь до утра…”, tineretul din sală ținea isonul ca o șatră adevărată de țigani, care a venit întîmplător în ospeție la concertul trupei „Zdob și Zdub”.

Serata improvizată din 5 martie, precum s-au exprimat băieții, a inclus și o nouă piesă a trupei „Zdob și Zdub” sub denumirea „Ursul”. Cîntecul este simplu și a fost prelat repede de public. Iar cel mai important este că el a atins tema ecologiei și păstrării naturii. „Lasă toporu’acasă, omule! Lasă pădurea deasă, omule!” – spune refrenul cîntecului. La interpretarea acestei piese la concert a apărut și un muzicant bătrîn cu contrabasul.

După concert am reușit să realizăm un interviu cu solistul trupei „Zdob și Zdub” Roman Iagupov.

-Cum reușiți să utilizați asemenea instrumente uimitoare, care imit trilurile păsărilor?

- A fost ocarina. Mie îmi plat instrumentele stranii și tradiționale rare. Sînt o mulțime. Eu chiar aș visa să fac un concert, doar cu utilizarea lăzilor, țevilor, sticlelor, drîmbelor, să nu fie chitara grea, ci să rămînă esența muzicii. Așa cum am cîntat azi cîntecul despre urs, cu dobe, contrabas. Iată un așa tip de concert ar fi adevărat și eu aș dori să organizez unul.

- Cîți ani a împlinit Mihail și ce cadou în afară de tort a mai primit el de ziua lui?

-Nu contează. Important e că el e are suflet tînră și cel puțin încă atîția ani am dori să fim împreună pe scenă. El cîntă la chitara bas și compune muzică. Și cel mai bun cadou, ce a fost azi, este concertul nostru. Este posibilitatea de a bucura oamenii cu muzica lui și de a ne bucura împreună cu ei.

- Unde vă place să dansați ?

- Peste tot. Eu mereu dansez și hora, și sîrba, și dansurile hasizilor și alte dansuri fără nume. Este un dans al bucuriei.

- Dar cum ați caracteriza modul Dvs. de viață ? Ce e mai important în viața Dvs. în fiecare zi?

- În primul rînd, desogur, muzica ce viața mea. Dar în afară de muzică mai există multe lucruri minunate, ce-mi plac: să citesc, să privesc filme, să discut cu oameni înțelepți, natura. Este cea mai bună artă cosmică. Și noi putem doar să o imităm.

- Eu aș dori să mai aflu despre planurile Dvs. de creație. Povestiți-ne, vă rog.

- Ne gîndim să lansăm un nou disc, dar nu avem timp pentru asta. Pentru că cineva dintre noi e deja bunic. Copiii noștri deja au copii. Și e minunat. Dar nu avem timp, iar noi, treptat, facem un nou album. Acesta a ieșit sincer, simplu, bun. Îmi place foarte mult. Încet, dar noi găsim posibilități.

- Piesa despre urs. E din acest album?

- Da. Lansarea piesei a avut loc în cadrul unei emisiuni televizate. E un single. El a fost deja expediat la radio și televiziune. Piesa îmi place. E lungă, dar e simplă, un fel de cantry.

- Vă mulțumim mult, Roman pentru concertul de primăvară și pentru interviul acordat pentru ecology.md

- Fericire și dispoziție de primăvară!

Anna Kunț

 

Счастливой весны всем от группы «Zdob și Zdub»! Фото и интервью с солистом Романом Ягуповым

Счастливой весны всем от группы «Zdob și Zdub»! Фото и интервью с солистом Романом Ягуповым

Счастливой весны всем от группы «Zdob și Zdub»! Фото и интервью с солистом Романом Ягуповым

Счастливой весны всем от группы «Zdob și Zdub»! Фото и интервью с солистом Романом Ягуповым

Счастливой весны всем от группы «Zdob și Zdub»! Фото и интервью с солистом Романом Ягуповым

Citiţi de asemenea

Când o persoană deja știe să vorbească, apare nevoia de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știe, fie planuri și fantezii. D...
280
Socrate a învățat să cânte la multe instrumente muzicale la vârsta de 70 de ani și a reușit să stăpânească această artă ...
248
În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
336
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
262