Oamenii de ştiinţă au stabilit cum putem să-l învăţăm pe copil o limbă străină
Oamenii de ştiinţă au stabilit cum putem să-l învăţăm pe copil o limbă străină
Copiii pot învăţa cu uşurinţă o limbă străină, însă această capacitate dispare destul de repede, au descoperit oamenii de ştiinţă. Această concluzie a fost trasă în urma cercetării copiilor din familii în care se vorbeşte în engleză, spaniolă sau în ambele limbi concomitent. Oamenii de ştiinţă au folosit nişte „căciuli cu electrozi”, pentru a măsura activitatea creierului cu ajutorul electroencefalografiei, relatează „The Times of India”.
În timpul experimentului, copiii, iniţial, ascultau vorbirea de fundal într-o limbă, apoi, din cînd în cînd, cuvintele dintr-o altă limbă. S-a dovedit că copiii din familiile membrii cărora vorbeau aceeaşi limbă, la vîrsta de 6-9 luni, dădeau răspunsuri diferite la vorbirea spaniolă şi engleză. Cu alte cuvinte, aceştia puteau distinge limbile una de alta. Însă, la vîrsta de 10-12 luni, copiii reacţionau doar la limba engleză.
Dar copiii din familiile vorbitorilor de ambele limbi, la vîrsta de 6-9 luni, nu au demonstrat o reacţie diferită. Însă, la 10-12 luni, la ei au fost înregistrate reacţii diferite la ambele limbi. Astfel, creierul lor îşi păstra flexibilitatea pentru o perioadă mai lungă de timp, cel mai probabil, din cauza faptului că acasă copiii auzeau sunete diferite. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a-l învăţa pe copil o a doua limbă o reprezintă interacţiunea socială şi familiarizarea zilnică cu această limbă.
Conducătorul cercetărilor, Adrian Garcia-Sierra, de la Universitatea Institutului de Instruire şi Ştiinţelor creierului, din Washington, constată: "Această diferenţă în dezvoltare atestă faptul că copiii bilingvi au diferiţi termeni de posedare a limbii la nivel neuronal. Cu alte cuvinte, creierul lor se confruntă cu două limbi. Şi reacţia cea mai adaptivă este ca creierul să rămînă perceptiv cît mai mult, înainte de a începe reducerea percepţiei – ceea ce, de obicei, este observată la copiii din familiile vorbitorilor de aceeaşi limbă, pînă la finele primului an de viaţă".
Sursa: noi.md