Oamenii de ştiinţă din Novosibirsk au domesticit vulpile
Oamenii de ştiinţă din Novosibirsk au domesticit vulpile
Oamenii de ştiinţă din Filiala siberiană a ASR (Novosibirsk) au repetat marele experiment al omului antic prind domesticirea animalelor, îmblânzind vulpile.
Potrivit unor experţi, la troglodiţi experimentul a durat milenii, iar specialiştii moderni au avut nevoie doar de o jumătate de secol. Anume într-o astfel de perioadă vulpile au uitat de agresivitate naturale, au învăţat să dea din coadă fericite la vederea omului, au permis să fie mângâiate şi chiar luate în braţe. Totodată, schimbând comportamentului, vulpile domesticite au devenit mult mai "drăguţe" în aparenţă, acest fapt deocamdată rămâne un mister pentru ştiinţă, scrie Agenţia informaţională din Rusia „Novosti”.
O cale de 15000 de ani
Potrivit candidatului în ştiinţe biologice, şeful laboratorului de genetică a speciilor de nevăstuică la Institutul de Citologie şi Genetica, Oleg Trapezov, omul antic circa 15 mii de ani în urmă a început marele experiment biologic privind domesticirea animalelor. Se consideră că primii au fost lupii. Dar secretul de domesticire a fost pierdut în secole.
Academicianul Dmitrie Beliaev (fondatorul metodei moderne de domesticire) a sugerat că creşterea animalelor îmblânzite s-a efectuat prin selecţia speciilor mai puţin agresive faţă de om, mai puţin sălbatice şi mai puţin speriate. Oamenii de ştiinţă siberieni au mers pe această cale şi până în prezent au obţinut rezultate semnificative.
"Institutul nostru studiază variabilitatea speciilor practic din fondarea lui. Lucrările la fermele de creştere a animalelor s-au început cu experimentele cu vulpi acum 50 de ani. Totul s-a început de la faptul că vulpile au fost crescute în captivitate, în mediul celulelor ", - a spus Trapezov.
Savantul a explicat că personalul a selectat acele animale în comportamentul cărora este semnificativ scăzută agresiunea, este mai puţin pronunţată frică şi există o atracţie pentru om, aceste caracteristici au fost consolidate prin încrucişare cu "speciile domesticite". Pentru dominarea comportamentul domesticit la animalul sălbatic, a fost nevoie de cel puţin zece generaţii, nu mai puţin de zece ani.
Potrivit dlui, fiecare al patrulea căţel manifesta semne de domesticire şi a fost selectat pentru reproducţie cu scopul îmbunătăţirii continue a caracteristicilor de comportament domesticit.
Vulpile domesticite îşi schimbă culoarea
"În timpul experimentului, vulpile chiar îşi schimbau aspectul lor exterior. Primul semn de domesticire este apariţia unor pete albe, pe care le putem vedea la câini, pisici, ovine. În sălbăticie, la animale nu apar astfel de semne ", - a spus Tapezov.
Totodată, el a menţionat că dacă vulpile vor fi selectate numai în baza culorilor deschise, viteza domesticirii se va reduce.
El a adăugat că cauza apariţiei acestor pete rămâne încă un mister pentru oamenii de ştiinţă.
"Pentru vulpile domesticite devine caracteristic comportamentul de câine: ele dau din coadă, sar în sus – se bucură că la ele au venit oaspeţii, vor să se joace, să fie mângâiate. Ele sunt atrase de om ", - relatează cercetătorul.
Potrivit lui Trapezov, vulpile sunt în total neagresive, ele pot fi luate în familie ca un câine obişnuit. Cu toate acestea, vulpile sunt animalele foarte curioase, astfel încât pentru ele casa este mai preferată, decât apartamentul. "Curiozitatea lor va duce la faptul că ele vor rupe toate perdelele şi cărţile", - a explicat dlui.
Trapezov a adăugat că vulpile domesticite nu pot fi eliberate, deoarece ele au pierdut nişte instincte şi nu mai sunt capabile să supravieţuiască în sălbăticie.
La fermele de creştere a animalelor din cadrul Institutului de Citologie si Genetică al ASR experimentul privind domesticirea animalelor durează aproximativ 50 de ani, unul din obiectivele experimentului - a demonstra posibilitatea de a crea specii noi de animale în baza speciilor vechi, în cazul nostru - de a apropia la maxim vulpea de câine de casă.
"Acest experiment ne va ajuta să răspundem la întrebarea, dacă a fost, în general, evoluţia - dacă da, atunci o specie poate fi modificată într-o altă specie şi poate da naştere la alte specii de animale. Noi schimbăm comportamentul animalelor, le îmblânzim şi le schimbăm ereditatea, astfel încât acestea să nu seamănă cu speciile sălbatice, ci cu cele care trăiesc în curte ", - a explicat selecţionarul.
El a subliniat că cu metoda de intensificare a comportamentului domesticit omul poate îmblânzi şi alte specii de animale. Acum dintr-o varietate mare de animale sălbatice sunt domestice numai aproximativ 50 de specii.
La ferma de creştere a animalelor sunt întreţinute aproximativ 750 de vulpi şi tot atât de nurci. Angajaţii fermei nu sunt numeroşi: pentru a servi 100 de vulpi este nevoie de numai un singur om, un angajat este în măsură să îngrijească 200 de nurci.
Potrivit lui Trapezov, dacă vulpile domesticite au un comportament similar cu câini, nurcile practic nu diferă de pisici. În special, nurca nu este la fel de previzibilă ca şi vulpea. În braţele unui om ea nu opune rezistenţă, însă nici nu se supune în întregime.
Sursa: sbio.info