Oamenii de știință japonezi din compania Panasonic au dezvoltat un sistem foarte eficient de epurare a apei cu utilizarea unui fotocatalizator unic
Osaka, Japonia - Corporaţia Panasonic a prezentat un sistem foarte eficient de epurare a apei cu ajutorul unui fotocatalizator nou. Acest sistem este capabil să curețe eficient apa [1], contaminată cu metale grele periculoase, cum ar fi arsenic și crom, precum și compuși organici persistenți. Viteza de curățare a noului sistem este de 100 de ori mai rapidă decât metodele convenționale [2]. Fotocatalizatorul dezvoltat de compania Panasonic are o structură unică, după epurare el poate fi ușor separat de apă și regenerat. Tehnologia propusă poate fi folosită pentru crearea sistemelor compacte autonome de epurare a apei, care vor fi solicitate în țările în curs de dezvoltare, unde problema apei potabile ieftine este deosebit de acută.
Consumul în creștere și lipsa de apă potabilă curată cauzate de dezvoltarea industrială, creșterea populației și secetele de durată fac parte din problemele globale. În zonele poluate apa potabilă poate conține substanțe poluante de metal la un nivel de două ori mai mare decât normele internaționale. Noua tehnologie Panasonic [3] poate în mod eficient curăța apele subterane contaminate, reducând toxicitatea poluanților periculoși până la 99,99%, de exemplu, arsenicul trivalent și cromul hexavalent sunt transformaţi în substanțe mai puțin dăunătoare. Totodată, noul sistem, spre deosebire de tehnicile convenționale de prelucrare chimică, nu foloseşte substanțele chimice suplimentare și astfel nu afectează mediul înconjurător.
Caracteristicile noii tehnologii:
- Viteza de separare a particulelor de apă de fotocatalizatorul sintetic dispersat este optimizată prin proprietățile fizico-chimice ale fotocatalizatorului.
- Fotocatalizatorul are o suprafaţă mare în raport cu volumul de apă, ceea ce contribuie la eliminarea eficientă a poluanților periculoși. Viteza de curăţare a apei este semnificativ îmbunătățită prin prezența fotocatalizatorului, în cazul de contaminare cu arsenic curățarea se petrece de 50 de ori mai rapid, în cazul de poluare organică – de 100 de ori mai rapid.
- Radiația solară ultravioletă este folosită ca sursă de lumină pentru tratarea foto-catalitică a apei, ceea ce face sistemul ieftin și ecologic.
Elaborarea se bazează pe următoarele tehnologii noi:
1 . Tehnologia sintezei fotocatalizatorului, bazată pe interacțiunea electrostatică internă între particule.
2 . Tehnologia de suspensie controlează tranziția particulelor dispersate ale fotocatalizatorului și suspensiei.
Corporaţia Panasonic deţine 10 brevete japoneze și 6 străine ( inclusiv la etapa de înregistrare) pentru această lucrare.
Mai multe detalii despre tehnologie
1 . Tehnologia de sinteză a fotocatalizatorului, bazată pe interacțiunea electrostatică internă între particulele:
Fixarea tipică a particulelor fotocatalizatorului de un substrat mare inert poate duce la reducerea porțiunii active a fotocatalizatorului și restrânge substanțial fluxul de contaminanți, deoarece lianții utilizaţi pentru fixarea fotocatalizatorului adesea sunt plasaţi pe suprafață, acoperind-o parțial. Noua tehnologie a companiei Panasonic foloseşte în loc de lianți, forța de atracție, determinată de interacțiunea electrostatică. Această forță este specifică pentru nanoparticulele fotocatalizatorului (în acest caz - dioxid de titan sau de TiO2 ) şi un tip special de microparticule zeolit. Dioxidul de titan asociat cu zeolit prin interacțiunea electrostatică păstrează zona inițială de suprafață activă.
2 . Tehnologia de suspensie controlează tranziţia grupurilor dispersate de particule ale fotocatalizatorului și suspensiei:
Deoarece fotocatalizatorul TiO2 este puțin fixat de suprafața zeolit, acesta poate deveni non-absorbant prin simpla amestecare a suspensiei. Când amestecul se opreşte, dioxidul de titan se absoarbe din nou pe suprafața zeolit. Această proprietate a materialului creează o suprafaţă activă mare a fotocatalizatorului şi posibilitatea de a fi uşor separat de particulele de apă.
Despre compania Panasonic
Corporaţia Panasonic este liderul mondial în dezvoltarea și proiectarea tehnologiilor și sistemelor electronice pentru locuințe, sectorul industrial, transporturi și diferite dispozitive de uz personal. Încă de la fondare în 1918, compania a crescut continuu și acum este una dintre cele mai mari companii la nivel mondial care uneşte mai mult de 500 de sucursale din întreaga lume. Vânzările companiei în anul fiscal 2012 au constituit 7,3 trilioane de yeni (68 miliarde de euro). Misiunea companiei Panasonic constă în crearea soluţiilor inovatoare integrate care fac viața oamenilor mai convenabilă și mai confortabilă.
[1] În timpul reacției fotocatalitice arsenicul trivalent sau cromul hexavalent sunt transformaţi în poluanți mai puțin nocivi - arsenicul pentavalent și cromul trivalent, respectiv. Poluanții organici sunt complet mineralizaţi, fără a crea alți poluanți.
[2] Tehnicile convenționale : pelicula subțire a fotocatalizatorului produsă dintr-un amestec de cenuşă şi gel cu particule fotocatalizatorului este pregătită pe un substrat inert mare. Fixarea fotocatalizatorului scade randamentul.
[3] În procesul de epurare a apei tratate particulele fotocatalizatorului se află în formă suspendată. În plus, acestea sunt separate de apă pentru reutilizare în sistemul automat.
Sursa: Panasonic Russia Ltd.