ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oare Republica Moldova are nevoie de surse de energie alternative?



Oare Republica Moldova are nevoie de surse de energie alternative?


În prezent în Republica Moldova, fără rezerve de energie proprii, s-au agravat probleme, legate de accesul ei la surse de energie electrică stabile.

În ciuda faptului că ţara noastră geografic este situată între Ucraina şi România, care au un potenţial destul de mare pentru producerea energiei electrice, acest tip de energie devine disponibil nu pentru toţi.

Probleme similare apar şi în utilizarea gazelor naturale şi a cărbunelor. În primul rând, din cauza costului ridicat al acestora, şi, în al doilea rând, din cauza puterii de cumpărare scăzute a populaţiei din Moldova. Tot mai des se face simţită incapacitatea mai multor oameni să plătească serviciile sectorului energetic cu tarife noi.

În acest sens, un număr tot mai mare de oameni sunt în căutarea surselor de energie accesibile şi ieftine. Pentru încălzirea clădirilor în timpul iernii în zonele rurale adesea sunt folosite lemne de foc şi cărbune. Totodată, astăzi nu fiecărui îi permite buzunarul să folosească cărbunii. Prin urmare persistă tăieri forestiere de către populaţia rurală.

Probleme de obţinere şi de conversie a energiei preocupau cele mai strălucite minţi umane nu o sută de ani. Forma cea mai universală de energie – electricitatea. Aceasta este produsă de centralele electrice şi distribuită în rândul utilizatorilor prin intermediul reţelelor electrice de serviciile comunale.

Oprirea furnizării energiei electrice paralizează toate activităţile, deoarece în baza proceselor de producere a tuturor mărfurilor este energia. Pentru a preveni acest lucru sunt utilizate surse de alimentare neîntrerupte şi surse de energie autonome.

Necesităţile de energie continuă constant să crească. Civilizaţia noastră este dinamică. Orice dezvoltare necesită, mai presus de toate, consumul energiei electrice, iar cu economiile naţionale, existente în multe alte ţări, ne putem aştepta la apariţia problemelor de energie grave. Mai mult ca atât, în unele ţări ele deja există.

Chiar dacă criza energetică va fi evitată, lumea, mai devreme sau mai târziu, în mod inevitabil, se va confrunta cu faptul că principalile tipuri de combustibili convenţionali vor fi epuizaţi.

Rezerve de petrol, gaz şi cărbune nu sunt infinite. Cu cât mai mult folosim aceste tipuri de resurse energetice, cu atât mai puţine ele devin şi tot mai scump în fiecare zi ne costă.

Cărbunele vor ajunge încă pentru 600 de ani, petrol - 90, gaze naturale -  50, uraniu - 27 de ani. Cu alte cuvinte, toţi combustibilii vor fi arse timp de 800 de ani. Se presupune că până în 2012 cererea în produse minerale în lume va creşte de 3 ori faţă de nivelul actual.

Deja astăzi, în unele ţări, zăcămintele bogate sunt prelucrate până la sfârşit sau aproape epuizate. O situaţie similară se observă şi în domeniul altor resurse minerale. În cazul în care producerea energiei va creşte în ritmul actual, atunci toate tipurile de combustibil, utilizat acum, vor fi cheltuite peste 130 de ani, adică la începutul secolului XXII).

În ciuda faptului că volumul rezervelor descoperite de unele resurse energetice, cum ar fi petrolul, creşte, omenirea astăzi se confruntă cu sarcina dezvoltării surselor inepuizabile de energie.

Au fost dezvoltate mai multe moduri de a utiliza energia regenerabilă: energia solară, eoliană, energia valurilor mării, izvoarelor termale, etc.

Deosebit de important este faptul că utilizarea surselor de energie regenerabile este posibilă în locuri în care nu există alte surse de energie.  Zone îndepărtate, zone cu o densitate scăzută a populaţiei, obiecte mobile şi sezoniere.

Dacă aveţi o sursă de energie electrică sau termică ieftina, de exemplu, baterii foto sau instalaţii pentru încălzirea apei cu energie solară, acestea nu vor fi competitive. Pe de altă parte, dacă există o nevoie de energie, dar nu există sursa, celulele solare sau turbinele eoliene pot fi destul de competitive.

Principala sursă "liberă" de energie inepuizabilă se socoate, pe dreptate, Soarele. Planeta radiază în fiecare secundă o energie de mii de miliarde ori mai mare, decât la o explozie nucleară de 1 kg U235. În fiecare secundă Soarele dă pământului 80 trilioane de kilowaţi, care sunt de câteva mii de ori mai mult, decât toate centralele lumii. Trebuie doar să ştim cum să folosim această energie.

Acest potenţial imens de energie solară, mulţi cercetători şi inventatori încearcă să se angajeze în condiţiile de producţie şi de viaţă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, energia solară în viitor va fi mult mai răspândită. Aceste previziuni se explică prin o mulţime de motive:

În Republica Moldova de la începutul anului 2010 Centrul de Strategii Politice şi Economice, “Moldova europeană”, creat pe lângă Asociaţia Managerilor din Republica Moldova (preşedinte, Valentin Dogotar), a început să realizeze un proiect - "Energia solară pentru Republica Moldova".

Proiectul necesită sprijin din partea Guvernului Republicii Moldova, structurilor europene, Fondului global de mediu şi altor organizaţii internaţionale.

Scopul principal al proiectului constă în "reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin lărgirea posibilităţilor populaţiei din Republica Moldova în domeniul energiei solare".

Un astfel de proiect multilateral este implementat în Republica Moldova pentru prima dată. Acest proiect, ca nimeni altul, este destinat persoanelor, care locuiesc în zonele urbane sau rurale.

La momentul actual, când gazele, electricitatea, păcura şi cărbunele devin un lux, locuitorii din Republica Moldova au nevoie de surse suplimentare de energie şi energia solară poate deveni o forţă reală care le va ajută să supravieţuiască, populaţia doar trebuie să înveţe cum s-o folosească.

Ţara noastră are un potenţial semnificativ de lumină solară, în special acest fapt se referă la regiunile centrale şi cele sudice, unde rata de radiaţie solară ajunge până la 3000 ore pe an. Peisajul simplu şi o mică variaţie de înălţime permite a dota aproape toate casele din Republica Moldova  cu o instalaţie solară.

La ziua de azi bariera de netrecut în utilizarea surselor regenerabile de energie – sărăcia mai multur locuitori rurali şi urbani din Republica Moldova. Aceştia nu pot achiziţiona cele mai noi tehnologii, deşi în sate au apărut deja oameni bogaţi. Problema este că ei nu ştiu nimic despre bioreactoare, instalaţii solare. Informaţii în mass-media sunt ocazionale, non-sistematice, dar şi atunci când ele apar pe paginile ziarelor, puţine persoane apelează la firme specializate.

Guvernul nu atrage atenţia cuvenită acestei probleme şi nu oferă nici un suport cetăţenilor, care doresc să cumpere noi tehnologii.

Nu există nici un program naţional de stat privind utilizarea surselor regenerabile de energie. Cu toate acestea, sursele de combustibil alternative, ieftine şi non-convenţionale sunt o prioritate a guvernului.

Dar, în Moldova nu există bani, chiar şi pentru proiecte pilot. Şi, pe de altă parte, republica este obligată să cumpere gazul rusesc, care întotdeauna se scumpeşte, cărbune şi energie electrică din Ucraina sau Transnistria, care, de asemenea, nu sunt ieftine.

Oare nu trebuie să ne gândim astăzi la ziua de mâine? Oare nu suntem capabili să facem paşi concreţi în vederea introducerii tehnologiilor noi, care ne vor permite ulterior să folosim surse alternative de energie?

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 18 ianuarie 2011 10:00
Vizualizări: 13229

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325