Odihnă extremă: la natură cu copiii … fără gratar
Odihnă extremă: la natură cu copiii ... fără gratar
În oraş este cald şi năduf. De ce să nu ieşiţi împreună cu copiii în pădure? Acolo întotdeauna puteţi găsi răcoare. Dar o plimbare în pădure nu înseamnă cumpărare, în mod automat, a tot felul de provizii şi cărbune pentru foc. Pur şi simplu faceţi o plimbare împreună şi lăsaţi deoparte toate problemele. Numai 30-40 de minute după serviciu sau în timpul unei pauze între afaceri. Poate că acest lucru va fi suficient să vă relaxaţi, însă copiii fără exerciţii active, după 10 minute, se vor plictisi. Cu ce îi puteţi ocupa?
Sincer vorbind şi eu, înainte nu ştiam ce să fac cu copiii în pădure, în afară de colecţionarea conurilor şi frunzelor, dar autorii minunaţi ai cărţilor pentru copii, cum ar fi A. Rogovin şi J.Kornell mi-au sugerat câte ceva.
Mai întâi de toate, nu trebuie să profesaţi o ştiinţă naturală urată de tip: Este un copac de pin, care are conuri şi ace. J. Cornell, scrie astfel în cartea sa: îmi place să povestesc copiilor ceea ce simt alături de pin. Eu recunosc, că retrăiesc o teamă în faţa acestor copaci şi îi respect pentru capacitatea lor de a supravieţui în condiţii foarte dure, atunci când vântul de iarnă îndoaie, răsuceşte şi rupe crengile lor.
Jucaţi-vă cu copiii în unele din jocuri simple, dar atractive, pe care le propune J.Kornell:
1. Faceţi cunoştinţă cu copacul
Puneţi un bandaj pe ochii copilului şi aduceţi-l la orice copac din pădure pentru a ajuta copilului ca el să simte unicitatea copacului. Puneţi astfel de întrebări: "Acest copac este viu? Poţi să-l îmbrăţişezi? El este mai în vârstă decât tine? Poţi găsi ceva ce creşte pe acest copac? Semne de prezenţa animalelor? Licheni? Insecte? "
Când copilul va face studiul, împingeţi-l înapoi de unde aţi început călătoria, dar pe alt drum. Scoateţi bandajul, apoi lăsaţi copilul să găsească copacul lui cu ochii deschişi. Copilul va descoperi brusc că, în faţa lui nu este pur şi simplu o pădure, ci o mulţime de arbori foarte diferiţi.
Comunicarea cu copacul poate deveni o experienţă de neuitat în viaţa unui copil
2. Omidă
Duceţi copiii într-un loc interesant. Legaţi-i pe ochi şi aranjaţi-i într-o linie asemănătoare cu o omidă: fiecare copil pune mâinile pe umerii celui anterior. Spuneţi-i că atâta timp cât ei vor merge, ar trebui să asculte, să miroase, să încearcă să simtă tot ce îi înconjoară. Faceţi opriri frecvente în locuri interesante, cum ar fi un desiş de copaci, un morman de pietre sau o aromă de flori sau arbuşti. Cu cât mai multă diversitate în drum, cu atât este mai bine. Pentru a diversifica drumul, din când în când ieşiţi de pe traseu, urmaţi albia râului uscată sau ieşiţi la o pajişte însorită.
După ce aţi mers pe jos un drum destul de lung, înlăturaţi bandajul. Copiii ar trebui să încerce să găsească drumul spre punctul de plecare. Sunete de raţe pot indica apropierea unui lac sau unei mlaştini, mirosul poate indica apropierea florilor şi arbuştilor. Încercaţi să oferiţi copiilor posibilitatea de a găsi drumul înapoi de sine stătător!
3. Fotograf
Împărţiţi-vă: unul joacă rolul fotografului, altul – de aparatul de fotografiat. "Camera" stă cu ochii închişi atâta timp, cât "fotograful" nu "filmează" un obiect interesant sau natural frumos, apăsând urechea "camerei" timp de trei sau cinci secunde. "Camera" în acest moment îşi deschide ochii. În acest răstimp "camera" vede lumea într-o perspectivă proaspătă foarte neobişnuită, pentru că raţiunea nu are timp să intervină în percepţia.
4. Traseul non-natural
În acest joc amplasaţi nişte obiecte, făcute de om, de-a lungul drumului. Unele elemente sunt foarte uşor de găsit, altele – mai greu, deoarece acestea se amestecă cu fundalul din jur.
5. Jocul sunetelor
Vă aşezaţi cu copiii într-un loc confortabil, apoi închideţi ochii şi ridicaţi pumnii. De fiecare dată când auziţi un sunet, îndreptaţi un deget. Ascultaţi aproximativ două minute, şi întrebaţi apoi despre sunetele auzite. Jocul este foarte scurt şi interesant, acesta ajută la concentrarea atenţiei jucătorilor.
Pădurile noastre de azi sunt pline de moloz. Puteţi lua cu dvs. mănuşi de cauciuc, o pungă mare şi împreună să curăţaţi o peluză. Pentru dvs. nu este prea atrăgător, dar e un exemplu minunat pentru copil, cum să cureţe teritoriul după el însuşi.
Sursa: ecobelarus.blog.tut.by