ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Omul care a plantat copacii (Video în rusă)



Omul care a plantat copacii (Video în rusă)


"Omul care a plantat copacii" (Fr. Lhomme qui plantait des arbres) - poveste alegorie a scriitorului francez Jean Giono, publicată în 1953 şi cunoscută sub numele de "Istoria lui Elzeard Bouffier", "Cel mai remarcabil om din toţi, pe care eu I-am cunoscut" şi "Omul care a plantat Speranţa şi a cules Fericirea" .

 

 

 

 

Se vorbeşte despre un cioban, care, în prima jumătate a secolului XX cu forţele proprii a restaurat cu succes pădurea într-o vale pustie la poalele Alpilor lângă Provence. El făcea gropi în pământ cu ajutorul toiagului şi planta ghinde, colectate cu multe mile de aici.

Timp de patru decenii Bouffier a plantat copaci, şi valea a devinit asemănătoare cu grădina Edenului. La sfârşitul istoriei localitatea este amenajată şi are un ecosistem dinamic. Trece un pic de timp şi pădurea primeşte protecţie oficială din partea statului. Deoarece autorităţile nu ştiu despre munca plină de abnegaţia lui Bouffier, acestea iau din greşeală expansiunea rapidă a pădurii drept un fenomen natural ciudat. În aceste locuri s-au deplasat mai mulţi de 10.000 de oameni şi toţi ei, fără să ştie, datorau norocul lor lui Bouffier. Naratorul povesteşte despre adevărata origine a pădurii naturale unuia din prietenii lui, care lucrează la guvern, şi acela, de asemenea, ajută la protejarea pădurii.

Această poveste este atât de mişcătoare că mulţi cititori au crezut că, Elzeard Bouffier a existat în realitate, însă autorul a  încercat să trezească în oameni dragostea faţă de copaci, sau mai degrabă, faţă de plantarea copacilor.

Se susţine că, oamenii din alte ţări au obţinut rezultate similare. De exemplu, un om pe nume Abdul Karim în 19 ani a crescut o pădure din nimic prin aceeaşi metodă ca şi Bouffier. Organizaţia “Copacii pentru viitor” spune că, cu ajutorul ei mai mult de 170.000 de familii din 6.800 sate din Asia, Africa şi America au plantat peste 35 milioane de copaci. Laureatul Premiului Nobel din 2004, Wangari Maathai a fondat Mişcarea “Cordonul verde”, membrii căreia au plantat 30 milioane de copaci pentru a restabili mediul înconjurător în Kenya. În plus, există ceva comun între Bouffier şi figura legendară din secolul al XIX-lea, americanul Johnny Epplsidom, care a plantat mai mult de o mie de copaci. Un alt propagator neobosit al plantării arborilor- Marthinus Daniel, profesor de studii africane la Universitatea din Boston şi fondatorul Institutului de Studii Religioase şi de Protecţie a Mediului Înconjurător în Zimbabwe. Daniel a conlucrat cu organizaţiile religioase care timp de ani de zile au plantat în Zimbabwe milioane de copaci.

De asemenea, fiind îngrijorat de încălzirea global, Bhosheb Torat a plantat 45 milioane de seminţe, fiind inspirat de carte. În acest scop, el a fondat în iunie 2006 la Sangam mişcarea Dandakaranya Abhiyan. (Maharashtra, India). UNEP a remarcat această iniţiativă, în cadrul căreia au fost plantate aproape 45 milioane de răsaduri.

 

 

Sursa 1, 2

ABONAȚI-VĂ
Luni, 21 februarie 2011 15:36
Vizualizări: 3526

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
69
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
48
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
113
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
99