ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pădurea Białowieża: natura fără frontiere
 

Pentru animalele din pădurea Białowieża, care se întinde din nord-estul Poloniei până în Belarus, nu există granițe. Porcii mistreți și lupii apar des de ambele părți ale frontierelor.

Țările sunt despărțite de garduri solide, dar animalele sapă sub acestea și traversează granița ușor”, explică Karol Wojciechowski, care lucrează în partea poloneză a Parcului Național Białowieża. Datorită biodiversității sale unice, parcul a fost declarat sit al patrimoniului mondial.

Pădurea Białowieża este singurul loc unde trăiește în libertate bizonul european, cel mai mare mamifer terestru al Europei, supranumit regele pădurilor. Aproape de intrarea Parcului Național Białowieża se află o sculptură de lemn reprezentând un uriaș cap de bizon.
Oamenii de aici au o relație specială cu bizonul, simbol al pădurii Białowieża”, a spus sculptorul Sławomir Dowbysz.
Pădurea Białowieża este celebră și pentru diversitatea habitatelor și speciilor sale, care în Europa sunt rare sau pe cale de dispariție. Printre elementele tipice ale peisajului se află numărul uriaș de copaci morți, dezrădăcinați, care adăpostesc numeroase specii de insecte.

Fiecare anotimp este special la Białowieża: primăvara devreme, vizitatorii pot auzi cântecul păsărilor, dar și concertul broaștelor care încearcă să își impresioneze potențialii parteneri în perioada de împerechere. Pădurea este faimoasă pentru păsările care locuiesc în ea, precum ciocănitoarea cu trei degete, ciocănitoarea cu spatele alb și variate specii de bufnițe.
Uniunea Europeană joacă un rol cheie în conservarea acestei diversități. Parcul Național Białowieża face parte din rețeaua Natura 2000, o schemă UE care dorește protejarea celor mai valoroase specii europene și a habitatelor lor. Parcul primește bani pentru protejarea animalelor și de la Fondul pentru dezvoltare regională. Grație fondurilor europene, bizonii trăiesc într-o rezervație semi-naturală și pot fi observați online prin camere web.

Academia pentru biodiversitate din Białowieża organizează ateliere cu fonduri de la programul pentru dezvoltare rurală. Principalul scop al atelierelor este de a ameliora felul în care oamenii înțeleg natura și explorează biodiversitatea Parcului Natural.
Suntem deschiși tuturor entuziaștilor naturii: familiilor, copiilor și profesioniștilor”, a spus Olimpia Pabian, coordonatoarea Academiei. Participanții vin din Polonia și alte țări europene.
Și turismul în zonă este cofinanțat de UE, grație programului pentru vecinătate Polonia-Belarus-Ucraina.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 10 iunie 2014 9:32
Vizualizări: 2234

Citiţi de asemenea

Când o persoană deja știe să vorbească, apare nevoia de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știe, fie planuri și fantezii. D...
238
Socrate a învățat să cânte la multe instrumente muzicale la vârsta de 70 de ani și a reușit să stăpânească această artă ...
223
În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
303
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
243