ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pădurile din Carpați dispar cu vagoanele. Cine e cumpărătorul și cum să oprim defrișările

În Ucraina are loc tăierea totală a pădurilor din Carpați, lemnul cărora este exportat în UE prin România. Cantitățile defrișate sunt limitate doar de capacitatea de transportare prin calea ferată, deoarece ecartamentul european este mai îngust. Dar se pare că și această piedică a fost înlăturată.

Despre defrișările în masă pădurilor din Carpați jurnaliștii și bloggerii au filmat o mulțime de materiale, însă suprafețele despădurite se extind pe zi ce trece.

În luna martie, de la stația „Cernăuți” au început transportarea în România a sute de vagoane pe zi cu lemn.

Cîte cel puțin 300 de vagoane pe zi mergeau spre Europa la finele lunii martie, în timp ce anterior, această cantitate era de doar 50 de vagoane pe săptămînă, scrie redactorul-șef al ziarului „Vremea”, Piotr Kobevko, în materialul „Din Bucovina se exportă lemnul ca înainte de sfîrșitul lumii”.

Potrivit lui, partea română a optimizat la maximum transportul lemnului ucrainean, înlăturînd toate impedimentele legate de calea ferată.

„Pentru a nu pierde timpul la mutarea vagoanelor pe alte șine la Stația Vadul-Siret, România a construit depozite enorme de-a lungul frontierei cu Ucraina și a construi un segment de cale ferată cu ecartament european, explică autorul articolului. Acum trenurile cu lemn se deplasează fără oprire la depozitele din Dormonești, utilizate de compania internațională forestieră „Schweizgoffer”

Potrivit lui Piotr Kobevko, cantitățile de lemn sunt atît de mari încît e nevoie de 3-4 locomotive pentru a scoate întreaga încărcătură din Ucraina.

Potrivit sursei citate, reportajele filmate nu sperie pe nimeni. Defrișările vor avea loc atîta timp cît pădurea este accesibile și există un cumpărător.

Pentru ca comercializarea lemnului tăiat ilegal să înceteze este nevoie de o rezonanță nu în Ucraina, ci în Europa, în Austria, unde se află oficiul central al companiei-importatoare. E suficient ca pe rețelele de socializare să apară informații într-o limbă clară pentru austrieci și europeni și ei vor face totul. Imediat ce burgerii austrieci vor citi despre aceasta în ziare, în UE vor fi organizate mitinguri ale grupurilor ecologice radicale. FMI va amenința Ucraina cu sistarea subvențiilor și toate tăierile „sanitare” vor fi sistate în 24 de ore.

Următoarea etapă ar putea fi organizarea mișcărilor de voluntariat de plantare a pădurilor, pînă cînd ploile nu au spălat solul fertil și ecosistemul mai este viu.

Украинские Карпаты вырубают ежедневно по 300 вагонов в день. Кто покупатель и как это остановить

Украинские Карпаты вырубают ежедневно по 300 вагонов в день. Кто покупатель и как это остановить

 

Sursa: rodovid.me

Vineri, 15 aprilie 2016
Vizualizări: 854

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
124
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
108
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
217
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
81