ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pamantul ar putea deveni o a doua planeta Venus, din cauza schimbarii climei
 

 

Experti in climatologie trag un semnal de alarma: schimbarea accelerata a climei in viitor ar putea sa conduca in cele din urma ca Pamantul sa devina o a doua planeta Venus. Atmosfera de pe Terra se va incinge pana la cateva sute de grade, iar oceanele se vor evapora, scrie in numarul sau recent National Geographic.

 

Unul dintre cei mai titrati experti in stiinte climatice, James Hansen a avertizat nu demult in volumul sau “Furtuni ale viitorului” ca in curand omenirea va arde toate rezervele de petrol, gaze si carbune, ceea ce ar putea declansa un proces de incalzire a climei necontrolabil, scrie Agerpres.

Initial, colegii profesului Hansen nu au fost de acord cu acesta, afirmand ca un astfel de lucru este imposibil, in principiu. Cu toate acestea, cercetatorul Colin Goldblatt de la Universitatea Victoria din Canada, implicat de asemenea in cercetari privind aceeasi problema, a declarat recent ca previziunile profesorului Hansen sunt corecte.

Potrivit acestuia, in modelul anterior de schimbare a climei, pe care l-a dezvoltat impreuna cu un grup de cercetatori, nu se lua in considerare cantitatea de energie emisa de Pamant absorbita de vaporii de apa si dioxidul de carbon.

Daca energia venita pe Pamant de la Soare este echivalenta cu cea emisa de Terra in spatiu se ajunge la un echilibru termic. In cazul in care energia emisa de planeta noastra va fi mentinuta de dioxidul de carbon si vaporii de apa, Pamantul se va incalzi din ce in ce mai mult.

Astfel, cu cat omenirea va arde mai mult combustibil cu atat mai mult dioxid de carbon va fi in atmosfera si cu atat mai mare va fi temperatura planetei noastre. Pe masura incalzirii climatice, oceanele isi intensifica evaporarea, crescand cantitatea de vapori de apa in atmosfera. Toate acestea vor conduce la formarea unui fel de strat de izolare in jurul Pamantului, incalzindu-l tot mai mult.

Un astfel de model, in opinia lui Hansen, va duce inevitabil la aparitia “sindromului Venus”: oceanele se vor evapora, atmosfera va fi compusa in principal din bioxid de carbon in amestec cu minerale si acizi agresivi, iar temperaturile vor ajunge la cateva sute de grade (in cazul lui Venus – aproximativ 475 grade la suprafata).

 

 

 

Sursa: ecomagazin.ro

 

Luni, 16 septembrie 2013
Vizualizări: 2343

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
245
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
109
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
155
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
93