ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pămîntul se va transforma într-un creier imens. Cum Nikola Tesla a prezis că va fi lumea noastră

În 1926, revista Collier’s a publicat un interviu cu inventatorul Nikola Tesla. Conținutul discuției în acea perioadă a fost șocant – dar și acum este foarte curios.

Viața albinelor va deveni o regulă pentru rasa umană, spune vestitul om de știință Nikola Tesla. Vom comunica imediat cu ajutorul unor dispozitive simple de buzunar. Avioanele vor zbura fără piloţi, ghidate de la sol prin unde radio. O cantitate uriaşă de energie va fi transmisă fără fire. Cutremurele vor deveni din ce în ce mai frecvente. Zonele temperate vor deveni foarte reci sau toride. Şi cele mai multe dintre acestea sînt foarte aproape să se producă”, spunea Tesla.

Nikola Tesla are 68 de ani. El stă liniștit în biroul său, explorînd lumea pe care a transformat-o cu mîinile sale și prezicînd alte schimbări care vor avea loc inevitabil datorită progresului umanității. Tesla este un bărbat înalt, slab, ascetic, care poartă haine întunecate și privește lumea cu ochi calmi. Își poate permite luxul, dar trăiește modest și își alege dieta cu o grijă uimitoare. Nu bea nicic altceva decît apă și lapte și nu a fumat tutun din tinerețe.

El este inginer, inventator, și, în afară de toate acestea, este și filozof. Peste cincizeci de ani, spune el, lumea va fi diferită de ceea ce vedem acum, mult mai mult decît lumea noastră actuală — decît ceea ce am văzut acum o jumătate de secol.

Tesla a venit în America cînd era încă tînăr, iar geniul său tehnic a fost recunoscut foarte repede. Datorită dispozitivelor sale electrice revoluționare, el a cîștigat bani și a construit mai multe fabrici — mai întîi la New York, apoi în Colorado și Long Island - unde a început să-și desfășoare nenumăratele experimente care au dus la diferite realizări importante (și nu prea) ale științei electrice.

"De la apariția sistemelor wireless, spune el, mi-am dat seama că această nouă artă va aduce omenirii mai mult decît orice altă descoperire științifică, deoarece distruge efectiv distanțele. Majoritatea dezastrelor pe care omenirea le suferă sînt cauzate de dimensiunile colosale ale globului și de incapacitatea națiunilor și a oamenilor de a intra în contacte apropiate".

”Întreaga lume se va transforma într-un creier imens. Oamenii vor putea să comunice unii cu alții practic instantaneu, indiferent de distanță. Mai mult de atît, cu ajutorul televiziunii și a telefonului, vor putea să se vadă și să se audă de parcă ar sta față în față, necătînd la miile de kilometri, iar dispozitivele care le vor permite să facă asta vor fi mult mai simple decît telefoanele noastre de azi. Oamenii vor putea urmări și asculta evenimente – inaugurarea președintelui, campionatul sportiv, lupte și noutăți – de parcă s-ar afla acolo”.

Hotarele vor fi distruse

Toate căile ferate vor fi electrificate, iar locomotivele cu abur vor ajunge în muzee. Vor apărea mașini zburătoare care nu au combustibil la bord și vor fi libere de toate restricțiile aeronavelor și dirijabilelor de astăzi. Putem ajunge din New York în Europa în cîteva ore. Frontierele internaționale vor fi în mare parte distruse, va începe unificarea și armonizarea diferitelor rase care populează Pămîntul. Tehnologiile fără fir vor ufi în armonie interesele diferitor țări, vor oferi înțelegere în loc de dezacorduri. Sistemele moderne de conducere se vor învechi.

Tesla a anticipat schimbări uriașe și în viața de zi cu zi. Vom putea imprima ziarul zilnic acasă prin intermediul legăturilor fără fir în fiecare dimineață.

"Prevăd apariția mașinilor zburătoare de dimensiunea unei mașini și cred că Domnul Ford va contribui foarte mult la aceasta. Problema parcării automobilelor și construcției drumurilor va fi rezolvată. În orașele noastre vor apărea parcări-turnuri, iar drumurile fie vor fi lărgite din necesitate, fie vor fi inutile atunci cînd civilizația va schimba roțile pe aripi". Iar rezervele de căldură ale planetei noastre - despre care vorbesc erupțiile vulcanice frecvente - vor fi folosite în scopuri industriale.

Una dintre principalele schimbări ale viitorului Tesla consideră schimbarea poziției femeilor. "Chiar și unei persoane fără educație sociologică îi este clar că în lume a sosit nouă atitudine față de discriminarea sexuală. Lupta femeilor pentru egalitate va duce la crearea unei noi ordini de gen, în care femeia va avea un rol dominant".

"Femeile vor atinge egalitatea și apoi superioritatea nu datorită imitației fizice primitive a bărbaților, ci datorită trezirii inteligenței. De la începutul istoriei, subordonarea femeilor a dus la atrofia parțială a calităților mentale, cu care acum știm că sexul feminin este înzestrat într-o măsură nu mai mică decât bărbații".

Regina - Centrul de viață

"Mintea femeii a demonstrat capacitatea spre toate realizările intelectuale pe care bărbații le pot face și această capacitate va fi extinsă. Femeia medie nu va fi mai puțin, iar mai apoi și mai educată decît bărbatul mediu. Femeile vor ignora trecutul și uimi civilizația prin progresul lor".

"Stăpînirea treptată de către femei a conducerii și a noilor domenii de activitate va diminua sensibilitatea feminină, va suprima instinctul matern. Căsătoria și maternitatea ar putea începe să provoace dezgust, iar civilizația umană se va apropia din ce în ce mai mult de civilizația perfectă a albinelor".

Principiul care domină economia albinelor - forma cea mai organizată și coordonată intelectual a vieții animalelor iraționale - este instinctul nemuririi care înlocuiește maternitatea cu divinul. Regina este centrul vieții albinelor. Ea este liderul stupului - și nu prin moștenire, ci pentru că ea este sînul acestei rase de insecte.

Citiţi de asemenea

Puteți să o încercați în caz de angină, precum și să o beți doar pentru prefilaxie...Pentru a prepara tinctura de ghim...
251
Copacii de măslin de 6.000 de ani din Bhopal, Liban, sînt cei mai vechi măslini din lume...
228
Viorica Cosmetic s-a alaturat campaniei naționale de prevenire a cancerului de col uterin “Păstrează sănătatea. Fă testu...
333
Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
857