Panoul fotovoltaic ”bifacial”: iarna folosește lumina reflectată de zăpadă

/ Vizionări: 1656

Канадские инженеры показали двусторонние солнечные панели

Compania canadiană Silfab Solar vine cu o idee dezarmant de simplă pentru a crește eficiența unui panou fotovoltaic: panoul ”bifacial”. Care, atenție, este foarte eficient mai ales iarna! Cum?Aflați în continuare.

Uneori, ideile bune sunt incredibil de simple. Noul panou fotovoltaic BiSoN, realizat de firma canadiană Silfab Solar, folosește o idee care există deja de peste un deceniu în domeniu. Însă canadienii afirmă că oferă cele mai bune performanțe: creșterea de până la 35% a cantității de energie produse față de un panou fotovoltaic obișnuit.

Soofa, banca alimentată cu energie solară
Soofa, banca alimentată cu energie solară

Secretul? Nimic mai simplu: ambele fețe ale panoului sunt acoperite de celule fotovoltaice. Ceea ce înseamnă că partea superioară primește lumina direct de la soare, în timp ce partea dorsală utilizează lumina reflectată de suprafața de sub panou. Iar cantitatea de lumină reflectată nu e așa de mică precum ați putea crede.

Iarna, când soarele nu este acoperit de nori, zăpada are un grad de reflexie a luminii extrem de ridicat

Conform producătorului, lumina reflectată de iarbă, de exemplu, poate crește eficiența totală a panoului cu 18%. În timp ce nisipul (considerat o suprafață cu un grad mare de reflecție) dublează acest procent. Și mai interesant: pe timp de iarnă, zăpada reflectă atât de multă luminăîncât ajută la creșterea eficienței totale a panouluicu până la 60%!

eTree - copacul cu panouri solare (+Video)
eTree - copacul cu panouri solare (+Video)

În plus, datorită colaborării cu un institut german de cercetare, canadienii susțin că modalitatea de construcție a acestui panou fotovoltaic îi asigură acestuia o durată de viață de 40 de ani, dublu față de standardul actual din industrie. Acest lucru se datorează sticlei speciale care încapsulează celulele fotovoltaice și care asigură și intervale mai rare de curățare.

Deocamdată, Silfab Solar nu a pus în vânzare pentru publicul larg acest panou fotovoltaic ”bifacial”, fiind în tratative cu autoritățile din Canada și nordul SUA în vederea unor contracte care să asigure curent verde chiar și în zonele unde iarna ține mai mult. Probabil că rezultatele acestor proiecte vor asigura și succesul pentru instalațiile rezidențiale. Un lucru este clar: uneori inovația ține doar de inspirație, nu de cercetare de miliarde de dolari…

 

Sursa: ecoprofit.ro