Panourile solare şi-au dublat eficienţa cu o nouă placă din plastic
Un proiect din Elveţia a creat o placă din plastic, ce face panourile solare de două ori mai eficiente. Panourile solare oferă doar 18-20% din energia transformată. Start up-ul eleveţian a oferit un rezultat de 36,4%. Veridicitatea acestor cifre a fost confirmată de testarea independentă a Institutului germane Fraunhofer.
Proiectul a obţinut asemenea indicatori pentru că a aplicat o structură foarte fină, ce direcţionează razele solare spre elementele panoului cu eficienţă înaltă. Aceste super-segmente au multe straturi, ce absorb unde de diferită lungime şi de aceea oferă un coeficient de transformare de 42%.
Elementele sînt foarte scumpe şi de aceea în viaţa de zi cu zi nu sînt utilizate. Însă inginerii de la „Insolight” au redus costul, utilizînd segmentele cu suprafaţa de doar cîţiva milimetri pătraţi. Toată lumina, ce cade pe panou se focusează pe aceste sectoare cu ajutorul unei plăci transparente, în care sînt integrate un şir de lentile milimetrice.
Pe parcursul zilei, placa se mişcă cu cîţiva milimetri. Datele pentru deplasare vin de la un senzor, ce urmăreşte poziţia soarelui. Astfel, placa captează 100% din razele solare indiferent de unghiul de cădere.
Sisteme analogice deja au fost elaborate anterior, în diferite laboratoare, însă acestă soluţie, potrivit autorilor invenţiei, este aproape gata de implementare şi se deosebeşte de analogii existenţi. Unul dintre fondatorii „Insolight” spune că componentele structurii au fost concepute în aşa fel încît costul să fie redus pînă la nivelul acceptat în cazul unei producţii în masă.
În prezent, autorii proiectului creează un prototip comercial.
Sursa: rodovid.me